NAISTEJUTUD Mees tegi midagi üllatavat ja võitiski naise südame! Mis mõjus?

Heidi Ruul, Kristina Herodes ja Dagmar Lamp Foto: Meisi Volt
Copy

Mille järgi naised mehi valivad? «Rahakott peab suur olema,» esitab Heidi Ruul äsja suitsunurgas kuuldud väite.

«Latt on maas, aga mehed ei viitsi isegi seda kõige väiksemat liigutust naise nimel teha,» arvab Dagmar Lamp. Liigub hulgaliselt soovitusi, mis peaks kurvad üksikud mehed suhtesse aitama. Ainult neil on üks viga –  need kõik on valed. Mis see tegelikult otsustavaks saab?

Miks Eesti mees naist ei saa? Mõni mees ainult muigab selle peale, et mis teema see nüüd on – naisi on terve maailm täis. Teine aga tunneb, et tõesti – minu pingutused pole vilja kandnud. Miks ma endiselt üksi olen? Sellele küsimusele me vastust otsimegi. Ja leiame ka. Osas 360 on taas koos «Naistejuttude» algne kolmik Dagmar Lamp, Heidi Ruul ja Kristinka. Me räägime täiesti otse ja ausalt, miks mõnedel meestel naiste rindel veab ja teisel üldse mitte. Asi on selles, et naised ei otsusta sugugi nii, nagu alles äsja arvati!

Kuula ära kogu saade ja loe lõpuni pikk lugu, saad teada:

  • Miks sellest, et oled «hea mees», on vähe kasu.
  • Kui pea ei otsusta, mis siis otsustab?
  • Kuidas naisega kontakti saada nii, et ta kohe ei põgeneks?
  • Lugu mehest, kes tegi südame võitmiseks midagi ootamatut. Usu, see võib aidata ka sind!
  • Miks «latt on maas», aga mehed ei astu ikka üle?
  • Miks pühendumine on aina vastupandamatum?
  • Mida mehed siiski saavad teha seal, kus tundub, et nad midagi teha ei saa?
Daki, Kristinka ja Heidi salvestamas osa 360.
Daki, Kristinka ja Heidi salvestamas osa 360. Foto: Heidi Ruul

Peas ei sõlmita suhteid

Miks mõni mees on igas mõttes hea mees, aga endiselt üksi? Teine teeb aga kõik valesti ning kaunitare tuleb uksest ja aknast? Asi on selles, et kaaslase valiku protsessis saab mõistus kaasa rääkida alles viimasena. Kus siis otsus tegelikult tehakse?

«Süda tunneb ära,» ütleb Heidi.

«Ma ei ole üldse nõus sellega,» vaidleb Daki tuliselt vastu. «Mina ei usu südamesse!» Millesse siis usub Dagmar? Tema on veendunud, et kui mees teeb naise tähelepanu võitmise nimel kasvõi vähima, mida temalt palutakse, kroonibki teda tõenäoliselt edu. Teisisõnu – kui oled üksi, siis vaata ausalt peeglisse – kas sa oled mõne naise usalduse võitmise nimel omalt poolt midagi teinud? Kui ei, siis äkki on see hea koht alustada.

Heidi Ruul, Dagmar Lamp ja Kristina Herodes
Heidi Ruul, Dagmar Lamp ja Kristina Herodes Foto: Erakogu

 

Mis teeb mehe naiste silmis heaks meheks?

Kuna see teema inimesi huvitab, pakutakse ka hulgaliselt nõuandeid. Valdavalt tuuakse esile järgmised omadused.

1. Huumorimeel 

2. Enesekindlus

3. Usaldusväärsus

4. Empaatia, kaastunne

5. Emotsionaalne kohalolek, sh suhtlemisoskus

6. Lugupidav suhtumine

7. Küpsus

Kas naised neid omadusi hindavad? Kahtlemata! Aga kurb on see, et otsustamise protsessis mängivad mõistuslikud argumendid tegelikult väga vähe rolli, kui üldse.

Otsuse teeb naine puhtalt «tunde järgi» ning otsib hiljem põhjused juurde, et oma otsuse õigsust iseendale ja kaaslastele õigustada. Kui sa ei suuda puudutada naise südant, võivad sul kõik need omadused tipptasemel reas olla, kuid sellest pole vähimatki kasu. Aga kuidas seda südant puudutada? See polegi nii segane, vaata ja kuula edasi.

Heidi Ruul, Kristina Herodes ja Dagmar Lamp.
Heidi Ruul, Kristina Herodes ja Dagmar Lamp. Foto: Meisi Volt

«Huvitav, mina just pool tundi tagasi suitsunurgas kuulsin, kuidas rahakott peab suur olema. See on number üks asi. Seda ei olnud seal nimekirjas? Seda ütles naine,» täiendab Heidi. Dagmar läheb selle peale lausa keema: «Need on küll nii 90ndad! Kes see siukest asja usub? Selle nimi on internaliseeritud misogüünia.» Ehk täna stuudios olevad naised selle väitega ei nõustu, kuid ometi leidub siiani meie keskel mehi, kes usuvad – mul ei ole naist sellepärast, et mul ei ole piisavalt raha. Oo ei, asi pole nii primitiivne. Eluga iseseisev toimetulek on osa küpsusest, see pole midagi erilist, vaid baaseeldus. Kuid neid naisi, kes ainult materiaalse ahvatluse peale reageerivad, on aina vähem. Jah, teatud juhtudel ja mõne naise puhul võib tõesti õnnestuda endale ka suhe «osta», kuid õnnelikuks nii vaevalt saab. Iga mees saab aru, kas teda armastatakse tema enese pärast või on ta vaid vahend millegi saamiseks. Tarbimissuhtes hakkab varem või hiljem masendavalt külm.

Dagmar on veendunud, et inimese väärtus ei seisne tema varas, omandis, staatuses ega võimus. «Milles on inimese väärtus? Väärtuslik inimene teeb maailma paremaks, ta on oma olemasoluga toeks, loob midagi, viib ühiskonda edasi.» Kui mõni üksik mees leiab, et see on liiga segane jutt, siis pakub Dagmar ka konkreetsema soovituse: «Kõigepealt leia oma enda elus väärtus. Hakka elama oma autentset elu ja vaata, mida sa saad enda ümber paremaks teha. Küll siis ta hakkab ka särama!» Kui inimene on heas suhtes endaga, on tal lihtsam luua terveid suhteid välismaailmaga. Kuid...

Kristina Herodes, Heidi Ruul ja Dagmar Lamp.
Kristina Herodes, Heidi Ruul ja Dagmar Lamp. Foto: Erakogu

Tee ennast korda!? 

Õnneks ei saa siiski öelda, et kõigepealt saa endaga sõbraks ja siis loo suhteid. «Töö iseendaga on elukestev projekt,» ütleb Dagmar armulikult. Ei – sa ei pea end esmalt korda tegema! Suhteid võib rahuliku südamega luua selle teekonna igas etapis. «Sa jäädki siis ootama. Selleks, et sa oleksid «suhte vääriline» sa ei pea kuhugi jõudma. Sa oledki juba suhte vääriline! Mingid paranemised toimuvad koostöös partneriga kõige paremini.»

Kui oled üksi, on see üks oluline punkt, kuhu mitte kinni jääda. Sa oled piisav ja sa oled armastusväärne, kui endale parasjagu mingit muud lugu jutustad, siis sa eksid.

Leia Naistejuttude ajaloolised osad, esimesest 360-ni, kõik on tasuta kuulatavad siin!

Daki, Heidi ja Kristinka.
Daki, Heidi ja Kristinka. Foto: Erakogu

Meed, kes tegi midagi üllatavat

Dagmar on deitimise suhtes skeptiline ja pole just lihtne temaga suhet arendama hakata. Ometi see ühel meesterahval sellel kevadel õnnestus. Mida ta siis tegi?

«See on huvitav lugu. Ma räägin siis selle esimest korda avalikult ära,» nõustub Dagmar Lamp. Ühel päeval sõitis ta rongiga tööle ja avastas, et tema postkasti on potsatanud kiri: «Siin on see presentatsioon, mida sa palusid. Manus juures.» Daki kontrollis, et tegu poleks ohtliku manusega ja leidis presentatsiooni: «Põhjused, miks sa peaksid minuga deitima». Seal oli erinevaid põhjusi toodud, näiteks et ta suudab väga kiiresti leida sokile paarilise ja keeta 60 sekundi riisi 59 sekundiga. Et temaga on lõbus ja tore, ta teeb hästi süüa. Läbisegi humoorikat, praktilist ja südamlikku. 

«Ma olin väga-väga segaduses, ma ei saanud aru, miks inimene mulle saadab sellise kirja,» tunnistab Dagmar. Suhtlus sellegipoolest algas ning selgus –  Tinderisse, kohale, kus oli lahter «võti minu südamesse» oli Dagmar ise kirjutanud: «Kui sa saadad mulle põhjused, miks sinuga deitida, siis ma võtan selle kaalumisele.»

«Kuna keegi polnud seda kunagi teinud, siis ma olin täiesti ära unustanud, et see seal on,» jutustab Dagmar naerdes. Aga mis selgus – võti tema südamesse tõesti mõjus! 

«See, et inimene oli teinud minimaalse, mis ma palusin. Et ta oli vaeva näinud.» Kui uskuda Dagmarit ja hiljutist kogemust tema enese elust, siis pole see suhte alustamine üldsegi nii raske, nagu arvatakse – tee midagi ainsa eesmärgiga naisele rõõmu valmistada ning ta märkab sind.

Kas see oli midagi ebatavalist? «Sada protsenti ebatavaline,» põrutab Dagmar. «See latt on maas, millest peaks üle astuma. Ja mehed ei tee seda! See on üks tänapäeva kõige suuremaid traagikaid deidimaailmas.» Mehed lihtsalt ei viitsi. «Hästi palju on toksilist maskuliinsust: ma ei viitsigi enam! Naine püsigu köögis, sünnitagu lapsi ja minusuguse alfaisasega ärgu ta hakaku üldse jamamagi.» 

Ja teisalt ei tule ka naised enam vastu – nad saavad ise hakkama ja keegi ei vaja enam meest üksnes sellepärast, et oleks keegi. «Mingist loodrist ja vägivaldurist mõttetu mehe kõrval oma elu veeta? Pigem oleme üksinda!»

Dagmar tunnistab, et deitimine sümpaatse mehega on kestnud nüüdseks neli kuud. Armunud ta enda kinnitusel veel ei ole, aga naudib suhet täiel rinnal. Naine kinnitab – mees, kes viitsis pingutada, osutuski väga heaks meheks. «Ta mõistab mind mingil sellisel tasandil, kuidas mind varem pole mõistetud. Ma ei ole kordagi kogenud, et ta kuidagi mind hukka mõistaks. Ta annab mulle ruumi, kui ma seda vajan ja on alati olemas, kui ma seda vajan. Pakend ehk välimus mängib vähem rolli... aga pakend on ka väga hot

Heidi on kõrval täiesti veendunud, et Dagmar on enda jaoks õige armastuse leidnud. «Ma olen täiesti kindel, et ta sulle sobib. Ma tuginen elus ainult ühele asjale ja see on minu kõhutunne. Sellest piisab.»

Dagmar ja Heidi soovitavad:

«The Big Dating Energy»
«The Big Dating Energy» Foto: apollo.ee

«Big Dating Energy»

Jeff Guenther, Kate Happ

Therapy Jeff on Tiktoki staar ja suhteekspert, aga see ei kahanda tema soovituste elulähedust ja tõsiseltvõetavust. Kuidas tänapäeva karmil ja pinnapealsel kohtingumaastikul üleüldse terveid suhteid luua? Jeff annab kaardi ja kompassi, et ellu jääda. Sest kohtingumaailm on nagu metsik džungel, kus kohtab kõike, ka ohte. Jeff tõdeb, et paljudele on kaaslase otsimine justkui lõputu galopp ühelt halvalt kohtingult teisele. Aga miks? Seda saab ka muuta! Tegelikult on igasugune suhtlus suurepärane viis saada rohkem teada sellest, kes sa ise oled. Mis sulle meeldib ja mis mitte? Mida sa vajad, mida partneris tegelikult otsid. Paraku see nii on – enda vajadusi õpime tundma kontaktide kaudu. See raamat on praktiline tööriist, mis selgitab lahti, kuidas panna tähele punaseid lippe ja õpetab ka analüüsima, kas see suhe sobib sulle. Väga kasulikud on juhised, kuidas piire seada ja suhteid küpsel viisil lõpetada. Aga kui leiad kellegi, kes sulle meeldib, mis siis saab? See raamat selgitab lahti, kuidas toimib võlu ja kontakti loomine. «Big Dating Energy» toel muutud suhete loomisel päris kindlasti edukamaks. 

«Mäng»
«Mäng» Foto: apollo.ee

«Mäng»

Neil Strauss

Kultusraamat, mis võtab kokku naistele muljet avaldamise nipid. Neil jagab vürtsika avameelsusega seda, kuidas temast endast – ujedast, tavalise välimusega ja üldse mitte atraktiivsest mehest sai naiste lemmik. Kuidas ta õppis sõnaosavaks suhtlejaks? Kõik nipid raamatus ei kuulu kindlasti suhtemaailmas ausa mängu alla, kuid need toimivad siiski.  

Ent suhtemängul ja sügavatel, pühendunud suhetel on siiski vahe sees. 

Jahmatav ja meeletult naljakas raamat kisub päevavalgele alasti tõe seksi, armastuse, suhete ja oma eesmärkideni jõudmise kohta. Ja trikid, mida laialt kasutatakse. Käsiraamatuna kasutades see tervete suheteni ei vii, kuid suhtlemishirmust ja kohmakusest aitab mängulisuse ja huumoriga üle küll.

Heidi Ruul võlus lilli mitte toova mehe romantikuks.
Heidi Ruul võlus lilli mitte toova mehe romantikuks. Foto: Kristina Herodes

Mees, kes põhimõtteliselt ei kingi lilli

Kurb tõde on aga see, et aina enam on mehi, kes naiste nimel lillegi ei liiguta ning seda lausa uhkusega kuulutavad. Nii mõnelgi võib isegi põhjus olla, keegi solvus või solvas, lükkas žesti tagasi, manipuleeris või tegi haiget. Kuid see pole koht, kus kõik järgnevad naised peaksid sinu jonnikoha kinni maksma. «Ma põhimõtteliselt ei kingi lilli, no mis jutt see on?! See on täielik mõttetus ju,» põrutab Dagmar Lamp.

Heidi kinnitab, et ka tema suhtes oli sarnane olukord. Ka tema kallis mees kuulutas suhte alguses, et tema lilli ei too. «Mul tekkis kohe selline tahtmine, et mul peavad olema värsked lilled. Siis ma hakkasin neid endale ise tooma. Ja ühel hetkel hakkas mehel piinlik.» Nii sai Heidi kallim oma vastuseisust üle ja Heidile kingitakse lilli, mida ta soovib ja hindab.

Kui mees või naine keeldub tegemast ka lihtsaimat liigutust teise heaks, siis ei saa mingist hoolimisest rääkida. Teisest küljest – kuna üldised hoiakud on selle koha pealt väga kreenis, on see suurepärane võimalus positiivse erandina esile tõusta. Ole sina mees, kes kingib lilli, teeb komplimente, kuulab, paneb tähele, peab meeles. See on üllatavalt lihtne, aga uskumatult mõjus. Kui sa oled siiani üksik mees, kes ei suuda läbi hammustada, miks see nii on, siis äkki leidub siin kasulik vihje?

Heidi on veendunud, et kui inimesed toob kokku leegitsev kirg, siis mesinädalate uim võib küll aja jooksul kaduda. «Aga see tuleb tagasi,» lisab ta kamaluga lootust. Mida selleks vaja? Mõni ilus liigutus, mis väljendab armastust. «Mulle piisab täiesti sellest, kui ta hea pasta teeb. Siis kohe ongi jälle liblikad ja sama tugevad tunded, nagu alguses olid.»

Dagmar Lamp ütleb julgustavalt: «Ükski suhe ei ole raisatud aeg!» Paremal Kristinka.
Dagmar Lamp ütleb julgustavalt: «Ükski suhe ei ole raisatud aeg!» Paremal Kristinka. Foto: Erakogu

Kuidas naised otsustavad?

Nii on. Naine valib mehe. Kuid mehel on sama palju otsustusõigust.

Sisetunne. «Sa tajud ära lihtsalt, kas miski on hea või ei ole hea.» Heidi usub, et sisetunnet tasub lihtsalt usaldada, seda ei saa mõjutada.

Keha. Palju suhteid sõlmitakse keha tasandil, kehad justkui «tunnevad üksteist ära». Kirg on neis kontaktides alati lõõmav, kui lisandub pühendumine, võivad neist saada kõige kestvamad suhted. Kui mitte, siis oli tore afäär. Keha on targem kui arvatakse, tihti oskab ta valida kaaslase, mis sobib meile hästi kõigil tasanditel.

Süda. Pole vale arvata, et süda tunneb ära. Selleks pole vaja teha muud kui elada avatud südamega, usaldada elu, andestada endale, olla avatud. Väga paljud mehed on kaitses, lukus ja peidavad end paksude müüride taha. Vähesed avatud on naiste seas ülimalt hinnatud.

Meeled. Mehe meeli võib kõnetada naise ilu, hääl, soojus või mistahes muu omadus. Sama kehtib ka naiste puhul – kui lubad endal olla, ei suru enda loomust maha, siis kõnetad sa ümbritsevate meeli.

Silmad. Kui kohtad kedagi sümpaatset, vaata talle sügavalt silma – saad teada, kes see inimene on, kas ta sulle sobib ja kas sina temale. Hinge tasandil kontakti luua ongi niisama lihtne.

Mõistus. Jah, mõistuse tasandil on võimalik suhet sõlmida, aga isegi kui kõik argumendid tunduvad õiged, võib see jääda savikujuks, mis kunagi ellu ei ärka.

Sõltuvalt sellest, mis tasandil suhte loomise otsus tehakse, on suhted ka erinevad.

Mees, kes julgeb pühenduda

Mis on vastupandamatult seksikas? Kui mees julgeb pühenduda. Olla tuulelipp, kes vastavalt olukorrale meelt muudab, on loomulikult palju lihtsam ja turvalisem. Kui sa oled mees, kes ei tee naiste nimel midagi, mida see näitab? Lihtsalt seda, et oled nii möku ja nõrk mees, et sa ei julge midagi teha! «Võibki haiget saada vähemal või suuremal määral, aga see ongi selle armastuse hind,» ütleb Dagmar. «Kui oled valmis oma südant avama, võib ka haiget saada. Aga see tasub ikkagi ära. Ükski suhe ei ole raisatud aeg – see on alati võimalus midagi enda kohta teada saada.» 

Aga näidata oma huvi on julgus, näidata oma tundeid veel suurem julgus ja näidata pühendumist juba kangelaslikkus. See on harv, kuid tohutult võimas.

Mis aga näitab, et pühendumist pole? Kui üks pool, olgu naine või mees, väljendab teisele oma vajadusi ja soove, kuid nendega ei arvestata. Ühest kõrvast sisse, teisest välja... Sel juhul pole sinu isikul selle inimese maailmas mingit erilist tähtsust. 

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 360 osa leiad siit!

Kõik Naistejuttude lood leiad nüüd Postimehe uuest pikkade ja sisukate lugude kodust digiajakirjad.postimees.ee  Kui oled leidnud enda jaoks kõnetavat «Naistejuttudest», siis tule ja avasta – digiajakirjad eristuvad kiirest uudisvoost põhjalikkuse, positiivsuse ja hoolivusega. Me austame oma armsaid lugejaid ja austame peategelasi. 

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine. Dagmar Lamp tegutseb täna Eesti Loodusmuuseumis, Heidi Ruuli kirjutatud sügavad ja sisukad lood leiad siit.

Teised ajakirjad

Tagasi üles