NAISTEJUTUD Kristiina Kuusing: «Üleminekuiga viis mind sügavasse kriisi. Hommikul ärkasin ja mõtlesin: täna oleks täitsa ok päev ära surra!»

Kristiina Kuusing Foto: Mirjam Veisner
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Ma olin päris sügavas kriisis,» jutustab Kristiina Kuusing. Mis siis juhtus? Laps lahkus kodust, algas üleminekuiga ja äkitselt märkas naine ennast mõtlemas: «Täna oleks täitsa okei päev ära surra.» 

Kristiina Kuusing on särav 50ndates naine, kes vaatab sügavalt silma ning on nõustajana erakordselt julge ja avatud. Ta näeb, mida inimesed läbi teevad ja mida nad elus muutma peaksid. Kuid tema mõistvat pilku on teravdanud tema enda läbielamised.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Perelepitaja Kaido Taim: Mehele on suhtes kõige olulisem, et naine...

Kristiina Kuusing jagab isiklikku kogemust.
Kristiina Kuusing jagab isiklikku kogemust. Foto: Mirjam Veisner

Appi – üleminekuiga

«Naisena olen ma kogenud justkui mitut elu,» jutustab Kristiina Kuusing. «Abielus olnud, ema olnud ja tütre suureks kasvatanud.» Täna teab naine, et ainus asi elus, mis on kindel ja muutumatu, on see, et kõik muutub! Ja sageli on muutustega kohanemine päris raske.

«Eelmine aasta sattus minu elus kokku tühja pesa efekt ja üleminekuiga. Ja see tõi minu teadlikkusest hoolimata endaga kaasa sellise... kriisi. Ma ei taha hirmutada naisi, et see üleminekuiga ongi selline masendus ja jube raske. Aga kui see sinuga niimoodi juhtub, siis palun ära kannata üksi – räägi sellest teiste naistega.»

Hormoonide möll ajas Kristiina üleminekueas sama segadusse nagu raseduse ajal. Last oodates oli ta enda sõnul samuti tasakaalutu ja viskas isegi venda kahvliga. Sama juhtus üleminekueas. «Emotsioonid hüppasid niimoodi üles ja alla, et mõnel hommikul ärkasin ja mõtlesin: täna oleks täitsa okei päev ära surra!»

Selline raskus ja masendus laskus peale. Täna teab Kristiina, et ainus asi, mis aitab, on rääkimine! Üksi kurvastades ei pruugigi pimedast hetkest väljapääsu leida. Aga seda võimalust oma muret ja läbielamisi kellegagi jagada tuleb teadlikult soovida ja otsida. «Mulle meeldib selline vahetu jagamine. Ja õnneks kohe minu teele ka õiged naised sattusid,» ütleb Kristiina. 

Loe ka: NAISTEJUTUD | Mis ohumärgid suhtes reedavad, et partner on emotsionaalselt ebaküps?

Kontakti saamise harjutus 

Seisa peegli ees ja vaata iseendale silma. Just sügavalt silma sisse, rahulikult ja keskendunult. Mitte ära vaata end pealispindselt kontrollimaks, kas sinu välimus on korras, või kriitiliselt. Vaata oma hinge põhja. See toob sind kohale, iseendaga kontaktis ja hetkes olek kasvatab enesekindlust ja rahu.

«Enamik inimesi vaatab peeglisse, aga nad ei vaata endale silma,» teab Kristiina oma kogemusest. «Ja kui ma soovitan seda teha, siis tihtipeale mulle öeldakse: ma veel ei ole julgenud! Iseendale silma vaatamine nõuab julgust. Sest siis sa ei saa end enam petta, vaid näed tõde.»

Allikas: Kristiina Kuusing

Nutsin ja nutsin. Miks ma olen ennast laiali loopinud?

Kristiina usub täna, et peeglisee vaatamine, just silma sisse, on võimas tõehetk. Kuid see ei pruugi olla lihtne kogemus. Ta meenutab, kuidas ta ise seda koges. Kristiina oli üksikema ja püüdis kõigest väest ise hakkama saada. «Tahtsin olla edukas naine, nagu pidi olema – ilus, tark ja pealispind läigib. Aga tegelikult ma olin hästi katki. Hästi katki... Ja hirmunud, et kuidas ma saan hakkama? Ma ei tahtnud, et see välja paistaks. Ma ei julgenud ka üldse nutta, sest nutmine teeb ju nõrgaks.» 

Kristiina Kuusing oli end ära peitnud sügavasse enesepettusesse. Et kõigi teiste silmis oleks asjad korras. Aga enda silmis? Sellele enam energiat ega tähelepanu ei jätkunud. Ühest eneseabiraamatust leidis ta aga ülalkirjeldatud kontakti saamise harjutuse soovituse. Selline oli hetk, mil ta ise peegli ette astus ning endale sügavalt silma vaatas.

«Ma kukkusin lihtsalt vannitoa põrandale ja ma nutsin ja nutsin ja nutsin,» meenutab naine momenti, mil ta ennast päriselt nägi. «Mul täpselt selline tunne: miks ma olen ennast laiali loopinud? See oli mu esimene äratundmine, kus ma hakkasin ennast tagasi võtma ja üldse iseendaga suhet looma. Sinnamaani ma lihtsalt püüdsin armastust välja teenida.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud

Kristiina Kuusing teab, et mehed on suures segaduses – miks naine tõmbub eemale?
Kristiina Kuusing teab, et mehed on suures segaduses – miks naine tõmbub eemale? Foto: Mirjam Veisner

Ka mehed kannatavad

Üleminekuiga on raske katsumus ka suhtele ja mehele, kes naise kõrval seisab. Ta ei saa naisest aru! Mis temaga ometi toimub? Tahaks aidata, aga kuidas? 

«Ma tahaksin südamele panna naistele, kes on suhtes,» rõhutab nõustaja. «Ärge põgenege sellel hetkel oma mehe juurest ära! Kui naine tõmbub eemale, siis mees tõmbub ka eemale. Aga mis pärast saab – kuidas uuesti kokku tulla?» Tema juures on käinud oma muret jagamas ka arvestatav hulk mehi. Kui juba on kaugenetud, on taas lähedale jõuda väga raske ja vahel isegi võimatu. «Kõige parem on mehele otse öelda – tead kallis, mul on praegu selline aeg ja ma vajan sellist toetust.»

Meespoolele võib kõige traumeerivamalt mõjuda see, et naine tõukab ära tema füüsilised lähenemiskatsed. Ja mees solvub. Kuusing selgitab: «See «Ära puutu!» on mingisugune kaitse. Mina soovitan meestele: mine ja võta tal ümbert kinni. Ja ära lase lahti. Lihtsalt ütle: «Kõik on hästi. Sa oled endiselt ilus. Ma armastan sind. Ma olen sinuga.»» Viimaks see naine sulab ja ühendus suhtes ei kao. Kui hellus jääb, siis saab suhe edasi minna.»

Ülemikuiga – mis aitab?

Kui koged kehalist ebamugavust, meeleolukõikumisi, kuumahooge, unehäireid või öist higistamist, siis ära heitu – see võib olla suurte hormonaalsete muutuste loomulik kõrvalmõju. Esineda võivad ka nahamured ja limaskestade kuivus. 

Leevendust pakuvad looduslikud vahendid nagu salve, ristikhein ja kuningakepiõli. Olemas on ka hormoonasendusravi, mille määrab arst. 

Võid märgata, et varasem elustiil ei toeta sind enam. Kuumahooge võib vähendada ka see, kui piirad kohvi, vürtsikate toitude ja alkoholi tarvitamist.

Igaühele kättesaadav enesetunde- ja tujuparandaja on liikumine. Mine õue ja lihtsalt kõnni või jookse senikaua, kuni murepilved hajuvad ja pinged vabanevad. Ära sea endale eesmärke, pinguta, piitsuta ennast ega võistle – liigu nii, et liikumine valmistaks rõõmu! See on parim ravim.

Allikas: Postimees Naine

Seksikus säilib

Täna on Kristiina üleminekuea muutustega kohanenud ja ütleb enesekindlalt: «Kogu minu seksikus on säilinud, sest ma olen ennast vastu võtnud.» Mida see tähendab? Üleminekuea füüsilised muutused võivad olla ehmatavad. Eriti naisele, kes on alati heas vormis olnud. Kuid sellisel mõtteviisil on väga oluline miinuspool – kuni sa end ise kriitiliselt näed, peegeldab seda vastu ka maailm. Kristiinagi käis kohtamas mehega, kes ütles täpselt seda, mida ta endale ise ütles: «Sa oled küll väga ilus, aga liiga paks. Ja liiga vana.» Härra ise oli 15 aastat vanem, nii et see repliik räägib pigem tema enda hirmudest.

Peale seda kui Kristiina end ise omaks võttis ühes kõigi muutustega, nägid ka mehed ainult tema sära ja ilu. Korra isegi juhtus nii, et ta langes vanast harjumusest tagasi enesekriitilisele rajale ja hakkas uuele austajale jutustama, et peaks ikka vist alla võtma. Kallim aga tegi suured silmad: «Misasja? Ära võta alla! Mulle meeldibki nii. Naisel peab ikka olema kusagilt kinni võtta.»

Enam pole Kristiina end iseenda kritiseerimisega kiusanud. Ta naudib elu täies kires, säras ja naiselikkuses ning soovitab soojalt kõigile üleminekuikka jõudvatele naistele – võta vastu see uus elu, mis algas, ja see uus sina ise! Ära nuta taga seda, mis on pöördumatult möödas. Elu ja palju põnevaid kogemusi on alles ees.

Kristiina Kuusing ütleb: «Minu soov on aidata inimestel vaadata sügavale endasse, juhtida oma elu ise ja end tervendada.»
Kristiina Kuusing ütleb: «Minu soov on aidata inimestel vaadata sügavale endasse, juhtida oma elu ise ja end tervendada.» Foto: Mirjam Veisner

Kes on Kristiina Kuusing?

Kristiina Kuusing nõustab vastuvõttudel inimesi, et aidata neil märgata korduvaid mustreid, piiranguid ja takistavaid uskumusi. Teda paelub veel energiate korrastamine ja hingetasand.

Energeetiline korrastamine aitab leida tasakaalu, avada süda armastusele ja küllusele. Jõuda suuremasse teadlikkusse ja märgata korduvaid mustreid elus.

Kristiina ise tutvustab end nii:

«Minu soov on aidata inimestel leida julgust vaadata sügavale endasse, leida sealt nende tõeline olemus, et juhtida oma elu ise, end tervendada ja olla õnnelik! Minu tegevusala on energiaga töötamine, kanaldamine ja hingesõnumite lugemine.»

Aitan inimestel leida oma sisemise väe ja tarkuse ning luua sügavat selguse ja teadlikkuse seisundit. 

Kristiinaga saad ühendust Enesearengukeskuses või kirjutades: kristiina.wellness@gmail.com

Kristiina Kuusing ja Kristinka.
Kristiina Kuusing ja Kristinka. Foto: Kristiina Kuusing

Anna armastust, aga kuidas?

Tuttav soovitus on – kui keegi on hädas, anna talle armastust. Lihtne öelda, aga mida see tähendab? Armastust saab anda ju sajas erinevas vormis. Üks on tingimusteta kohalolu – ma olen siin, sinu jaoks, turvaliselt ja kindlalt. Teine on usk – usu oma kaaslasesse jäägitult, isegi rohkem, kui ta ise seda teeb. Kõlab lihtsalt ja armastus ongi lihtne. 

Loe ka: NAISTEJUTUD | Peep Vain: Kuidas saada endale erakordselt hea ja tasakaalus elu?

Suhetes on vaja jagada armastust kinkides kõige lihtsamat hellust. Tihtipeale kumbki pool ei tunnista seda, iseäranis meestel on seda raske välja öelda – ma tahaks kalli ja paitust. Pigem ta toriseb, kritiseerib või väljendab muul viisil oma rahulolematust, mille varjatud tõeline põhjus on hoopis see, et teda kurvastab, et naine jahmerdab ringi ning on hõivatud kõige muu kui oma mehe hellitamisega. 

Kristiina Kuusing oskab lugeda hingesõnumeid ja märgata elus korduvaid musteid.
Kristiina Kuusing oskab lugeda hingesõnumeid ja märgata elus korduvaid musteid. Foto: Maarja Konrad

Korduvad mustrid

Kui elus midagi juhtub korra, võib see olla juhus. Kui sarnane asi tuleb ette juba mitmendat korda, võiks seda märgata ja süveneda – mida ma ise saan teisiti teha, et saada teistsugust tulemust. «Millega inimesed minu juurde satuvad ongi need korduvad mustrid, et korrastada oma energeetikat ja lasta lahti blokeeringud, mille me oleme elu jooksul emotsionaalsete üleelamistega ise endale peale tõmmanud,» kirjeldab Kuusing. Kuidas saada aru, et energia ei saa vabalt liikuda? «Selline kinniolemise tunne tekkib. Me ei tunneta ennast, me pole enam kohal, oleme laiali, raske on otsustada.»

Kus korduvaid mustreid esineb? «Mitmetes eluvaldkondades,» teab Kuusing. Paljud ei suuda suhteid hoida – armuvad kiirelt, aga pühenduvat sidet luua ei tundu turvaline, lihtsam on põgeneda. «See on hirm haiget saamise ees! Nagunii jäetakse mind maha, parem ma lõpetan ise ruttu selle suhte ära, et mind ei saaks maha jätta.»

Selle põhjus on hirm saada häbistatud, inimene usub, et mahajätmine tähendab häbi. Kuid see näib nii ainult ego vaates. Armastada pole kunagi häbi.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Terapeut: «Kui naine on liiga iseseisev, siis sellel on tagajärg...»

«Süda kinni,» toob nõustaja järgmise sagedase mure. «Inimene ütleb, et ei suuda enam armuda.» Kui otsida partnerit ratsionaalsete kaalutluste alusel – hea kandidaat, raha on, aga tundeid pole, siis kahjuks mingit ühendust ega õnne tulla ei saa.

«Mehed tulevad sageli just raha pärast,» jätkab Kristiina muiates. «Naised olevat kodus öelnud, et vot, sul võib ka rahakanal kinni olla. Mina ei keera kellegi rahakraane lahti, aga mida ma olen täheldanud – varjatud hirm raha vastuvõtmise ees võib edu takistuseks saada küll.»

Näiteks negatiivsed uskumused raha kohta või õpitud alateadlikud mustrid. Küllalt sageli võime rahaga seotut ka valesti tõlgendada – ahnus ja raha armastamine pole tõesti positiivne, kuid külluses ja kerguses pole seevastu midagi «räpast». Kristiina Kuusingu sõnul tuleb raha meie ellu sama kanali kaudu nagu enesekindlus, kahe jalaga maapeal olek, kuuluvustunne ja suhted vanematega. «Tihtipeale on rahakraan kinni seetõttu, et inimene teeb oma tööd vastumeelselt. Ta teeb seda ainult raha pärast.» Võib olla ka, et ta ei järginud oma südame kutset ja sunnib end täitma kellegi teise ootusi ja unistusi. Ka siis ei saa tõeline edu tulla. «Mis ma ütlen inimesele, kes usub, et tal on rahakraan kinni? Kui sa teed seda, mis sulle meeldib, siis on see kraan lahti ka.»


Loe ka: NAISTEJUTUD | Kristjan Port: Just sellest vanuses algavad eestlase kõige rõõmutumad eluaastad, sest...

Harjutus ilusa märkamiseks elus

Inimene võib mattuda negatiivsusse ja masendusse siis, kui kaotab võime märgata elu ilu. Märkamisvõimet on võimalik teadlikult ellu äratada. Hea mõte on võtta viis päeva ja keskenduda igal neist ühele konkreetsele meelele. Teha seda täie pühendumisega. Ja õhtul tasub mõelda – mida ma täna märkasin, mida ma tavaliselt ei märka? Suuda meenutada vähemalt kolme sellist asja. Veel parem – pane see ka kirja.

1. päev vaata. Märka detaile, tekstuure, värve, valgust, loodust, iga väikese asja ilu. 

2. päev kuula. Me elame helirikkas maailmas, iga samm ja hetk on täis nii muusikat kui ka müra. Kuulmise asemel kuulata teadlikult.

3. päev nuusuta. Meie ümber on tohutult aroome, võta aega, et neid märgata. Lisaks toidule ja parfüümidele on oma lõhn igal ruumil, inimesel ja hetkel.

4. päev maitse. Võta aega, et iga maitset tunnetada, silmade sulgemine võib aidata. «Minule meeldib nuusutamist ja maitsmist koos teha,» pakub Kristiina varianti. 

5. päev puuduta. Katsu kõike ja märka asjade olemust, pehmust, õrnust.

Mõju on uskumatult positiivne – meelelisele kogemusele keskendudes paraneb hetkega meie kohalolu. Me ei saa midagi teadlikult vaadelda, kuulata, nuusutada, maitsta ega puudutada olemata kohal. Kohaolust algab enesetunnetus ja sellest parem enesetunne.

Allikas: Kristiina Kuusing

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • miks osa inimesi vaevleb krooniliselt rahamurede küüsis,
  • miks mitmed meie seast ei suuda enam armuda,
  • mis juhtub kui energia jääb kinni,
  • mida toob üleminekuiga ja kuidas sellega toime tulla,
  • Kristiina Kuusingu isiklikud taipamised kriisidest oma elus,
  • miks igaüks meist elab mitut elu,
  • miks ei tasu kaotatut taga nutta,
  • midagi väga isiklikku Kristinka kohta, mida keegi veel ei tea.

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta kristina.herodes@postimees.ee.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 327 osa leiad siit!

Ühine meiega Spotify'sFacebookis, Instagramis, Podcast.ee ning igal laupäeval kell 11 Postimees Naine lehel ning värskes põnevas Digiajakirjas Postimees Naine.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles