FOTOD 6 üllatavat ideed, kuidas elu köögis põnevaks muuta. Peaaegu raha kulutamata! (2)

Köögis on nüri olla ja keegi ei taha sinna tulla? Siis on viimane aeg midagi ette võtta! Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kevadpäike paistab tuppa ja kole köök käib eriti närvidele. Lausa kohviisu läheb ära! Ja uue köögi ostmine tundub röögatu investeering, millest tänastel kitsastel aegadel vähesed julgevad unistada. Õnneks on terve hulk nippe, kuidas vana köök taas uueks muuta! Ja enamik neist on veel igati soodsad.

1. Ära osta uut, taaskasuta kavalalt

Kes kunagi on kodule kööki kujundanud, see teab – see värk on kallis! Korralik investeering. Ja kui midagi kusagilt kulub või ära tüütab või muutub kodu planeering, siis tundub, et kõik tuleb maha lõhkuda ja nullist uus teha. Sest muidu ei sobi kokku. See pole enam nii.

Tahad midagi uut oma kööki? Aga vaata esmalt, kas saad kasutada kellegi vana? Tulemus võib olla eriliselt õdus, romantiline ja kodune.
Tahad midagi uut oma kööki? Aga vaata esmalt, kas saad kasutada kellegi vana? Tulemus võib olla eriliselt õdus, romantiline ja kodune. Foto: Shutterstock

3 x 3 soovitust, mida köögis nautida 

Kui sisustamiseks jaksu napib, aga sooviks sellegipoolest paremat tuju oma kööki tuua, proovi mõnda neist äraproovitud nippidest:

SUHTED

  • Köök on parim suhtluspaik – ja seda just söögitegemisel, sest siis on seal lõõgastavat siginat-saginat, mis võtab maha vestlustega kaasas käiva piinliku vaikuse ohu. Ehk ärata üles köögi funktsioon koduse suhtluskeskusena ja kõik võidavad!
  • Kokka koos sõpradega. Tähtis ei ole õnnestumine, efektiivsus ega oskuslikkus, vaid tegevuse nautimine. Koos tegemine liidab.
  • Tee toiduvalmistamisest perekonna ühine lõbu. Väga sageli kujuneb perekonnas välja inimene, kes enamasti süüa teeb, ja seda mustrit on raske murda. Aga vahelduse mõttes tasub see ära – leppige kokku ja tehke koos! «Köögiorja» elu muutub lõbusamaks, kasvab pereliikmetevaheline küünarnukitunne ja harva toitu valmistavad pereliikmed õpivad seda panust hindama. 

MEELED

  • Puuduta toitu teadlikult. Vahel tegutseme köögis nagu pisikesed kodumasinad ega pane üldse tähele, mida katsume ja kuidas see käe all tundub. Söödava asja puudutamine on omaette nauding. Ei mingeid liigseid eraldavaid töövahendeid – näpud sisse ja tuju tõuseb.
  • Vaata toidu ilu. Kas oled märganud, kui imeilus on pooleks lõigatud paprika – nagu kunstiteos? Milline värvipillerkaar läheb supipotti? Kui kuldne on äsja ahjust tulnud kaneelisaia krõbe koor? Silmadega söömine kipub kiires maailmas ununema, too see tagasi.
  • Nuusuta naudinguga. Kevade lõhn on värske kurgi lõhn. Mõnele äkki hakitud sibul? Võta aega nuusutada ja nautida – toidutegemine muutub palju rõõmsamaks ja boonusena söövad kirglikud nuusutajad laua taga vähem, kuna meeled on juba toidetud.

RÕÕMUD

  • Laula köögis. Vahet pole, kas viisi pead või mitte – tuju tõuseb! Seal ei kõla päris sama hästi kui duši all, aga podina ja särina taustal pole mingit muret, kui mõni noot mööda läheb.
  • Kui eelmine soovitus tekitab kõhedust, siis too lemmikmuusika kööki ja pane head meeleolu loov playlist enne käima, kui sõrmed söögiseks teed. 
  • Tantsi köögis. See on erakordselt tore! Soojenduseks võid end niisama sibulat hakkides puusi liigutada või taigna sõtkumise juurde mõned tantsusammud teha. Tahad seltsi? Kui sõbrad või pere asjalikumal viisil panustada ei viitsinud, siis tantsida nad äkki tahavad?

Köögimaailmas tõusevad aina enam ausse boheemlikud lahendused, kus elemendid on ise nägu ja nii mõnigi neist teisel ringil, soovitab ajakiri Homes and Gardens. Mõni põtkib vastu, et kellegi vana köök, vanad lõhnad, vanad rasvad... Hei, me nagunii puhastame kõike iga päev! Mõtle parem nii – tuua kööki mõni armas vanaema või perekonna asi – see lisab ju kööki suure hulga hinge ja iseloomu. Lisaks on ümberehitus ja taaskasutus palju rohelisem ja selle keskkonnamõju väiksem kui aina uut ja uut ostes.

Värvidest on trenditoon roheline. Vana mööblit saab muuseas ka üle värvida! Ideed köögi kujundamiseks.
Värvidest on trenditoon roheline. Vana mööblit saab muuseas ka üle värvida! Ideed köögi kujundamiseks. Foto: Shutterstock

Praegu valitseb sisekujundusmaailmas vastutustundliku renoveerimise meeleolu ja aina enam köögikujundajaid vaatab esiteks, kas äkki see, mis minul puudu, on kellelgi just üle. Ostu-müügikeskkondadest, näiteks Soov.ee lehelt, leiab uskumatult ilusaid kööke. Otsitakse taaskasutatud elemente, tööpindu ja isegi terviklahendusi – hinnavahe võib olla viiekordne või suuremgi. Isegi uuele köögile lisab taaskasutatud tööpind võlu, sest puidust terrazzo'ni on palju materjale, millele kulumine vaid isikupära lisab.

Too kööki midagi vana. Näiteks taaskasutatud kivist tööpinnale lisab kulumine vaid sarmi ja ilu juurde.
Too kööki midagi vana. Näiteks taaskasutatud kivist tööpinnale lisab kulumine vaid sarmi ja ilu juurde. Foto: Shutterstock

Asi pole üksnes puhta südametunnistusega ostlemises, vanadele tööpindadele uue elu sissepuhumisel on palju esteetilisi eeliseid. Ka mitmed sisekujundajad soovitavad miksida uusi ja juba elu näinud asju. «Mulle meeldib tööpindade jaoks kasutada taaskasutatud materjale – eriti hästi õnnestub see köögisaare ja eraldiseisvate objektide puhu,» soovitab sisekujundaja Kara Childress. «See lisab nii palju iseloomu! Ja kulumise märgid jutustavad lugu – see kodu on elamiseks.» Mida sa võidad? Uus asi võib mõjuda külmalt, aga midagi taaskasutatut loob kohe pingevaba, mõnusa ruumi. See on kutsuv ja kodune ning iga köök peaks just sellisena mõjuma!  

Inga Kaare köök on nagu võluv heade maitsete ja kunstielamuste pesa.
Inga Kaare köök on nagu võluv heade maitsete ja kunstielamuste pesa. Foto: Sander Ilvest

2. Pööra tähelepanu servakantidele

Milline on tööpinna või laua äär – selles võib olla tubli annus iseloomu! Ja olgem ka praktilised – vahel võivad just servad kiirelt kuluma hakata. Ehk siis uue köögi asemel võid välja vahetada servakandid ja mõned detailid, millest isu täis on saanud.

Köögis pole servad kunagi varem sellist seiklusrikast elu elanud ja kuna tehnoloogia on samuti arenenud, saavad need päris oma põnevaid lugusid rääkida. Sama värvi kui tööpind? Kui sa soovid. Hoopis teist värvi? Aga palun! Veel palju põnevam, mustriga või aktsentvärvi? Miks ka mitte! Sinu köök on sinu oma.

Erineva disainiga servaprofiil võib muuta ilusa tööpinna, köögisaare või laua niivõrd palju huvitavamaks! 

Servakandid on mängumuutja sisekujunduses – need võivad olla pinnaga samasugused, aga rääkida ka täitsa oma lugu.
Servakandid on mängumuutja sisekujunduses – need võivad olla pinnaga samasugused, aga rääkida ka täitsa oma lugu. Foto: I T A L O / Shutterstock

3. Too kööki kunsti

Vahel tundub, et kunst ja köök küll omavahel kokku ei kõlba – üks ju hinnaline investeering ja teine toiduvalmistamise koht, kus nii mõndagi pritsib ja lendab. Aga elu pole nii mustvalge. Kõige lihtsam viis kööki elu ja ilu lisada on mõne maali kujul. Ja keegi ei käsi seda ju otse pliidi kohale riputada – on ka palju turvalisemaid paiku, kus teos eluilmas jahuga pihta ei saa.

Marilin Sikkali köögis on palju maale.
Marilin Sikkali köögis on palju maale. Foto: Sander Ilvest

Moedisainer Marilin Sikkali köögis on palju pilte, mille temaatika ruumiga sobib – Jan Tammiku maalid kanade ja sibulatega. «Alati on pildi taga head suhted ja isiklikud lood. Näiteks Jan Tammiku pidude käigus kutsuti isegi kanad kohale,» jutustab Sikkal. Maalid rahustavad ja rõõmustavad ning toimub ime – inimestele meeldib kunstiküllases köögis kohe eriti pikalt aega veeta!

Inga Kaare köögis on palju ajalooga asju. Ja kunsti – seda teeb naine ise!
Inga Kaare köögis on palju ajalooga asju. Ja kunsti – seda teeb naine ise! Foto: Sander Ilest

Vahel arvatakse, et kunsti investeerimine on vaid pururikaste inimeste lõbu, aga see pole nii! Võta ise värvid välja ja väljenda end mõne abstraktse maali vormis. Vaata, mida teevad noored talendid ja alles vähetuntud nimega kunstnikud.

Mida köögikunst võiks kujutada? Klassikalised vaikelud on hea valik. Aga piire pole – seda, mis omaniku enda tuju tõstab!
Mida köögikunst võiks kujutada? Klassikalised vaikelud on hea valik. Aga piire pole – seda, mis omaniku enda tuju tõstab! Foto: Shutterstock

Tõsi, kunst on investeering ja summa, mille sellele kulutad, saab kümne aasta pärast tõenäoliselt kopsakaks investeeringuks, aga ära mõtle nagu maakler. Mõtle nagu inimene! Kunstiteose suurim väärtus on emotsioon, mida see sinu kodus sinule endale annab.

Ka kööki tasub kunsti tuua – olemine seal saab hulga mõnusam!
Ka kööki tasub kunsti tuua – olemine seal saab hulga mõnusam! Foto: Shutterstock

4. Plaadi üle

Plaaditud pindadel on palju eeliseid. Ning neid saab kergesti kasutada ka väsima hakkavale pinnale värskenduskuuri andmiseks. Aina enam sisekujundajaid avastavad plaaditud pindade eelised, seda trendi on alanud kevadel pea kaks korda enam näha.

Kuidas plaatidega kole köök ellu äratada? Aga tee just seda, mida hing ihkab! Too tööpindadel või muudele pindadel plaatide abil värvi, glasuuriläikeid, põnevaid mustreid! Ainus praktiline soovitus neile, kes ei ole just kirglikud puhastamisfanaatikud, kõlab nii –vali pigem segatud toonis või tumedam vuuk. Väga heledad vuugid on nõudlikud ja reedavad väikseimagi määrdumise.

Tõesõna – köögile täiesti värske välimuse andmiseks piisab uutest plaatidest. Piisab tagaseinast või köögisaarest või isegi mõnest väikesest detailist – efekt on ülisuur! Tõenäoliselt peab vana mööbel tänu uutele plaatidele veel hea mitu aastat vananemata vastu.

Plaadid annavad väga palju iseloomu. Ideed köögi kujundamiseks.
Plaadid annavad väga palju iseloomu. Ideed köögi kujundamiseks. Foto: Shutterstock

5. Rahusta köök ühe tooniga maha

Viimase paarikümne aasta trendides on palju kombineerimist. Pinnaviimistlusi on köögis terve suur hulk: tööpind ühe viimistlusega, kapid teise, tagapaneel kolmanda, põrand neljanda, seinad viienda ja vahel läheb loetelu pikemakski. Uus uljas idee on kasutada igal pool sama. Tööpinnad võivad vabalt jätkuda tagaseinal, põrandal, kus iganes. Sest kööki tuleb nagunii palju detaile, rahu on suureks eeliseks.

Maria Tammeoru köök on ühtlaselt helge ja hele – pole vaja liigselt pindadega tembutada. Tähtsam on valgus ja rahu.
Maria Tammeoru köök on ühtlaselt helge ja hele – pole vaja liigselt pindadega tembutada. Tähtsam on valgus ja rahu. Foto: Sander Ilvest
Lilia Kristiansoni köök – palju harmoonilisi pindu.
Lilia Kristiansoni köök – palju harmoonilisi pindu. Foto: Karl Kastepõld

Aga miks mitte veel sammuke edasi ja kujundada kõik selle viimistlusega, mis enim meeldib? «Kööki tuleb kindlasti väga palju muud müra, kodumasinad, toitu ja muud, köök ise võiks olla rahulik,» soovitab sisearhitekt Lilia Kristianson. Niisiis pole vähimatki vajadust, et köök oleks juba valmis hookus-pookus materjalide kaleidoskoop. Äkki puhtam ja lihtsam on hoopis toredam, puhastada muretum ning ka silm puhkab sellel rahulikul, samas väga värskena mõjuval ideel? 

6.Tahad ajatut – vali terrazzo

Terrazzo võib tunduda uus ja põnev lahendus köögis ja sisekujunduses, aga see pole lihtsalt mitte kunagi moest läinud! Ja kui mugav on selle träpsulise pinnaga koos elada – tumedal või läikvalgel hakkab iga plekk või piisk silma, selle materjali peal pole suurt midagi märgata. 

«Võta ja jälgi oma köögitoimetusi,» soovitab köögidisainer Hiie Härm. Päris tihti kulub palju aega pisikeste plekkide tagaajamisele, mis on selge soovitus – vali vähem pretensioonikas pinnaviimistlus. «Vaata, kust sa midagi võtad ja kuhu paned. Jälgi, kas asjad on seal, kus sa neid kõige enam kasutad ja vajad? Kas teed palju asjatuid liigutusi? Äkki «jooksed» asjade võtmiseks ühest köögi servast teise? Mõtle, milliseid muutusi saaksid teha, et oma köögitoimetustele kuluvat aega vähendada.»

Terrazzo tõeline ilu seisneb selle disaini paindlikkuses. Kui teie maitse on julge ning uljas, valige värvikad versioonid. Kui tagasihoidlikum, siis neutraalsed toonid ja väiksemad kontrastid. Täpikesi on väga lihtne teiste pindadega harmoneeruma saada. Eriti kaval on katta terrazzo'ga toiduvalmistamise tsooni tagasein, see suurim plekimagnet, ja elu köögis muutub palju muretumaks.

Träpsuline terrazzo pind näeb äge välja ja sellega on puhas rõõm kood elada – ükski plekk ei tõsta kisa. Ideed köögi kujundamiseks.
Träpsuline terrazzo pind näeb äge välja ja sellega on puhas rõõm kood elada – ükski plekk ei tõsta kisa. Ideed köögi kujundamiseks. Foto: Shutterstock

Jah, hea köök on selline, kuhu kõik tahavad tulla ja kus on hea olla! Sa võid veeta köögis pikad õhtud, vestelda perekonnaga, võõrustada sõpru, võtta aega iseendale koos tassikese teega. Keegi pole öelnud, et köögis tuleks lakkamatult tööd rabada! Hea ja mõnus köök soodustab nii suhtlust kui puhkust.

Vaata kindlasti ka pikemat lugu, mida soovitab köögidisainer Hiie Härm ette võtta, et köök mõnusaks muuta.

Kuula saadet selle ägeda köögieksperdiga.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles