NAISTEJUTUD Kas su suhe tõstab sind või hoiab trellide taga keldris? Suhteaudit teeb asja klaariks!

Lisatud kirjad

«Suhteaudit on üks parimaid tööriistu, mis mind täielikult vaimustas,» räägib pereterapeut Lilian Saage. Miks? Sest suhe, kus asjad on läbi rääkimata, seisab väga hapral alusel. Kui üldse püsima jääbki...

Segases suhtes on palju solvumisi ja tühja tüli. Kõik see kaob, kui võtad ette suhteauditi. Asemele saad läheduse, pühendumise, kire ja õnneliku suhte. Kui tahad kehvas suhtes edasi vireleda, ära mingil juhul seda edasi loe!

Enne, kui süveneme, teeme tähtsad asjad klaariks. Suhteaudit pole vestlus stiilis, et kes on süüdi. Ei! «Kriitikale seal kohta ei ole,» julgustab Lilian Saage. Suhteauditi siht on muuta mõlemad partnerid rahulolevamaks ja õnnelikumaks. Ja neile meestele, kellele lause «kallis, me peame rääkima» juba hirmu nahka ajab, teadmiseks – mingit udujuttu ei ole ees oodata. Kõik on selge ja loogiline nagu maja ehitamine. «Need on erakordselt huvitavad vestlused!» Praktiline inimene küsib – aga mis ma saan, kui suhteauditi ära teen? Parema suhte! Lood juurde mõistmist, lähedust ja armastust. Asi on seda väärt. Teejuhiks on pereterapeut, mentor ja koolitaja Lilian Saage.

Suhteauditi läbiviimist abistava graafika kujundas Elina Liibak.

Mida lugejad sellest loost ja saatest arvasid?

Jah, mina küsisin suhteauditi saadet! Aga see sai veelgi parem - väga selge, siiras, põhjalik. Nii väärtuslikke suhtetarkusi tavaliselt tasut ei saa. K.V.

Väga hea kuulamine! Silmiavardav! A.K.

See on tõesti hea teema millele mõelda. Suhteauditist kui sellisest kuulsin esimest korda kuid oma partnersuhetele tagantjärele mõeldes on kindlasti jäänud kommunikatsioonist puudu ja teadlikusest kellele mida, kuna ja kui palju. Ühtlasi olen leidnud ennast andmas ja kindlasti ka saamas aga need pole alati kohale läinud, kuna suhtlus on longanud.

Kadusid imetlus ja hoitus, tekkis ka põlgust ja kadedust ning kasvasimegi lahku. Hetkel olengi kohas kus sooviks leida kedagi kes oleks valmis suhtlema ja olema aus. Alguseks kasvõi nii palju, et julgema öelda kas «all in» või «exit». Minu poolt tahet pühendumiseks ja terveks kommunikatsiooniks on meretäis. J.K.

Puhas kuld! L.H.

Lilian Saage seletab, kuidas suhteaudit käib ja mis sellest kasu on.
Lilian Saage seletab, kuidas suhteaudit käib ja mis sellest kasu on. Foto: Eero Vabamägi

Kallid sõbrad – see saade sünnib teie soovil. «Palun tehke kindlasti saadet suhteauditist.» «Suhteaudit on väga vajalik ja sellest pole üldse räägitud.» «Liiga palju on suhteid, kus põhiasjadest pole kunagi räägitud. Kus oma ootusi ega soove ei väljendata. Kus oodatakse, et kallim loeks mõtteid ja täidaks unistusi, aga ise ei teagi, mis need unistused on ja mees on kogu aeg süüdlane.» Sama soov mitmes erinevas ja arukas sõnastuses. Teie soov on meie seadus – täidame selle!

Tööriist, mis tõesti töötab

«Suhteaudit on üks parimaid tööriistu,» räägib pereterapeut Lilian Saage. «Hea meelega avan telgitaguseid ja loon struktuuri, kuidas seda teha nii, et see poleks süüdistamine, vaid vastupidi – meeldiv vestlus. Julgus vaadata sisse teemadesse, mida me võib-olla kunagi avanud ei ole.» Suhteaudit toimib, kuna see on selge, loogiline ja mõõdetav – mis teeb selle eriti sobivaks ka meestele, kes lailivalguvaid vestlusi pigem väldiksid.

Kolm asja imeilusas suhtes

Tahad teada, mis seisus on suhe? On ka lihtsam ja kiirem meetod. Vaata täiesti ausalt – kas sinu suhtes on olemas need 3 vältimatult olulist osapoolt:

  1. emotsionaalne ja intiimne lähedus; 
  2. kirg teineteise ja elu vastu; 
  3. uudishimu – teineteise ja maailma vastu. 

Ja tõesti, sellest piisab! Kui need kolm asja on suhtes olemas, on see juba väga hea suhe. «Ma olen 47 aastat vana ja nelja lapse ema, aga siinkohal ma ütlen küll – jah, ma olen naiivne ja usun, et need kolm asja on iga suhte alus,» kinnitab Lilian Saage.

Kaks võtmevõimekust

Suhe on väga paljuski koostöö. Koostööks on meil vaja kahte võimekust:

  1. võimekus ennast avada; 
  2. võimekus olla algatusvõimeline.

«Mõtle, kui ma ei suuda ennast avada! Mitte keegi ei suuda teise mõtteid lugeda. Mõtle, kui suud lahti ei tee, aga aina unistan: «Ühel ilusal päeval, ühel ilusal päeval...» Seda päeva ei saabugi! Kes peaks elama sinu elu? Sina ise! Ja selleks, et neid võimekusi kasutada, on inimesel vaja julgust. Julgust ise ennast avada ja julgust ka teist kuulata.»

Julge naine ei karda tunnistada, et ootused ja väärtused suhtes olid ka tema enese jaoks pikka aega teema, millega ta tegeleda ei soovinud. Sest see ei tundunud turvaline. Praeguseks on ta kunagise mittetoimiva suhte lahutanud ja üliõnnelikus, armastavas ja inspireerivas uues kooselus. «Mina koos oma armsa Thomasega teeme suhteauditit korra aastas.» Kuid see muutus parema poole võinuks toimuda palju-palju varem – suhetaudit oleks asja otsekohe klaariks teinud! 

Saage rõhutab – suhteaudit pole koht selleks, et teist süüdistada. «Tiiu Blozmann on väga tabavalt öelnud: «Iga süüdistus igatsuse keelde!» Siis teine saab sind üldse kuulata ja rahulikult vastu võtta. Ütle, mida sa igatsed, mitte mille teine tegemata jättis.» Süüdistades sa mürgitad, oma igatsust ausalt väljendades väetad suhet. 

Mis see suhteaudit siis on? «See on nagu maja ehitamine – korralik vundament, kaks tugevat seina ja siis korrused nende vahel,» selgitab Saage. 

Ehitame maja

Lilian Saage hindab kõrgelt terapeutidest abielupaari Gottmanite suhtemaja mudelit. «See on loogiline, selge ja võimaldab läbi käia kõik korrused.» Millest suhtemaja siis koosneb?

Suhte tugisambad

Iga suhe püsib kahe tugeva seina toel, milleks on usaldus ja pühendumus. Kui üks või teine puudub või logiseb, siis nii kurb, kui see ei ole – sul ei ole tegelikult suhet! «Ja siin tuleb teha otsus – miks ma jätkan suhet, mida tegelikult ei ole?» Sa võid olla oma kaaslasele vahend, mitte partner. Tema majanduslik tugi, seksuaalne objekt, mugavuse tagaja või mistahes vahend, mida kasutatakse. «Pühenduda võiks teineteisele, mitte tööle või spordile. Suhe on prioriteet!» Tugisambad väljenduvad tegudes, mitte sõnades. 

Vundament – tunne teise maailma

See on justkui armastuse kaart. «See on selles mõttes suhte vundament, et siia alla käivad meie kogemused, prioriteedid, see, kuidas ma maailma näen ja sellega suhestun. Ka kummagi partneri vajadused seoses suhtega. Kas ma tunnen sind?» Kas sa üldse tead, kellega suhtes oled? Võimalik on, et armusid oma illusiooni ning selle teise inimese vastu pole me isegi huvi tundnud. «Mõtle – mida sa soovid, et sinu suhtes on?» Terapeut soovitab olla avatud ja uudishimulik. «Suured tülid ja pahandused suhetes saavad alguse sellest, et ma ei tunne sind.»

Jagatud imetlus ja hellus

«Vastastikune siiras imetlus on midagi, ilma milleta ei saa paarisuhtes olla,» usub terapeut. «Ja ei imetleta vaid ilu või rikkust, ma imetlen inimese enda hinge ilu, tema olemust.» Vaatenurka saab ise muuta – kas vaatad teist rahulolematu kriitiku või imetleja silmaga? Heidi ja Taavi räägivad väga põnevalt imetluse jõust, kuula kindlasti!

Hellus ei ole luksus, see on vajadus, inimene ei jää ilma selleta ellu! Hellust kardavad ja väldivad sageli need, kel on seda endal kõige rohkem puudu. «Küsi oma kallimalt – kas sa tunned, et sa oled armatatud?»

Emotsionaalne pangakonto – pöördumine teineteise poole, mitte eemale

«On oluline märgata – kas te elus juhtuvates olukordades pöördute teineteise poole – jagate oma tundeid ja otsite ühist teed edasi? Või teineteisest eemale – ma kurvastan üksi, aga tulen koju särava näoga ja valetan – täna ei juhtunud midagi olulist. See on erakordselt tähtis, kas sa julged oma suhtes näidata oma elus toimuvat nii, nagu see on. See on priviligeeritud seisund – ma jagan sinuga!» Tihti mõistetakse seda sootuks valesti – teisele võib tunduda, et kui kaaslane midagi jagab, on see tüütu. Mõtesta see ümber. See on kingitus ja priliveeg, et midagi sinuga jagatakse. Sa oled väga eriline ja teise silmis usaldust väärt. Kas tema on ka sinu usaldust väärt? Kes on see, kelle poole sa pöördud, kui su elus midagi emotsionaalselt kaalukat toimub?

«Need kolm alumist korrust loovad juba väga tummise suhte,» julgustab Lilian Saage.

Positiivne perspektiiv

Kas ma näen positiivset tulevikku koos sinuga? Kas see pakub sulle rõõmu, põnevust ja elevust? Või valitseb pigem alalhoiuinstinkt ja hirm? «Või mõtled nii – vaevalt midagi head tuleb, aga mul ei ole kuhugi minna, mul ei ole raha, tahan elada terviklikus peres.» Suhte muudab tugevamaks, kui sul on kuhugi poole minna ja millegi nimel oma ego taltsutada, et ka suhtele ja kaaslasele ruumi teha.

Konfliktide lahendamine

Vaatame konfliktide lahendamist läbi kuue erineva oskuse:

  1. teema tõstatamise oskus, ilma ründamata;
  2. teineteise mõju aktsepteerimine;
  3. võime peatuda enne konflikti teket;
  4. tarkust vältida nelja ratsanikku, mis hävitavad suhet: kriitika, põlgus, kaitsesse minek, müüri ladumine; 
  5. oskus ennast ise rahustada;
  6. teadmine, kuidas taastada ühendust. 

«Väga sageli on meie tülid nii suured sellepärast, et me ei vali ise rääkida, vaid meie emotsioonid räägivad meie eest,» hoiatab terapeut. «Ülekeevad tunded on need, mis sõnadega karmiks lähevad.»

Unistuste jagamine

Millest te unistate indiviididena ja paarina? Kas te toetate teineteise unistusi? «See on nii rikastav rääkida sellest korrusest koos,» lööb Lilian Saage särama. Ta tegi just lühikest aega tagasi ise oma kallimaga paarisuhte auditit. «See on tohutu energia andmine teineteisele!» Kui hea on suhe teadmises, et su kõrval on partner hoiakuga, et mida iganes sa oma elus teha soovid, mina toetan sind!

Jagatud väärtused

«See on nii sügav – kogeda ja jagada ühiselt midagi läbi väärtuste ja tähendusrikka eesmärgi,» selgitab Lilian Saage. «Aga seda on lihtne teha! Loo ise tähendusrikkaid mälestusi oma suhtesse! Võtke midagi koos ette, looge koos midagi.» Kõik, mida te koos kogete, jagate ja saavutate, liidab, lähendab ja tugevdab teie suhet. Partneritena on oluline rääkida oma väärtustest, sest väärtusele tuginevad meie valikud. Siin võivad ka välja tulla väärtuskonfliktid või erinevad arusaamad. «Siis on võimalus otsustada ja kokku leppida.»

«See korrus hoiab ja toidab lootust. Mõtle, kui ilus on koos planeerida, aga ka tagasi vaadata – kallis, kas sa mäletad seda reisi? Seda sündmust? Seda ühist aega?» Mida rohkem on suhtes tähendusrikkust, seda paremini partnerid ennast selles liidus tunnevad.

Miks teha suhteauditit kohe?

«Uuringud kinnitavad, et enamik paare jõuavad teraapiasse neli kuni kuus aastat liiga hilja,» teab pereterapeut. Haiget ei tehta teistele mitte õelusest, vaid enamasti asjade erinevast tõlgendamisest ja oskamatusest. Kõik selle hoiab audit ära. 

Naistejutte salvestamas: Kristinka ja Lilian Saage.
Naistejutte salvestamas: Kristinka ja Lilian Saage. Foto: Postimees

Karta pole vaja

«Kui mina lahutasin oma pika paarisuhte, siis ma lahkusin teadmisega, et mul ei ole põhjust enam jääda,» jagab Lilian isiklikku kogemust. «Ma sain aru – mul ei pea olema põhjust lahkumiseks, mul peab olema põhjus jäämiseks. Soov iga päev valida oma partner ja pühenduda meie suhtele.»

Selline vaade ongi väga terve – siis on mõlemad pooled koos omal soovil, kumbki pole lõksu püütud ja ei tunne end suhtes nagu trellide taga keldris. Kuid olgem ausad – leidub ka selliseid suhteid! Leidub nii mehi kui naisi, kes usuvad tõemeeli, et kaasa on tema oma, kohtlen teda, kuidas tahan ja kellegi asi pole kobiseda – see on omaniku õigus!

Ei tasu nüüd ennatlikult arvata, et suhteaudit toob tõe päevavalgele ja sellele järgneb lahutus. Oh ei! Selgus loob alati turvatunnet, lähedust ja kindlust juurde. Kui selgelt välja öelda, mida üks või teine partner soovib, on sellega arvestada palju lihtsam.

Armastavas suhtes on teise väärtustamine, austamine ja tema soovidega arvestamine alustalad. Probleemid tekivad seal, kus naine või mees saab auditi käigus teadlikuks teise ootustest, kuid keeldub nendega arvestamast. «Mis sa jaurad, kõik ju teevad nii!» Kui puudub teise väärtustamine ja austus, ei ole see armastav suhe. Asi klaar. Variandid: 1. Parandada haiget tegevad kohad suhtes ja viia see suhe armastavale tasandile, kus austatakse mõlema soove ning andmine ja saamine on tasakaalus. 2. Minna lahku.

Loe lähemalt suhteauditi kohta

Suhteaudit
Suhteaudit Foto: apollo.ee

Suhteaudit. Käsiraamat paaridele

Autor: Kärt Kase

Suhteaudit. Käsiraamat paaridele

Miks suhted ei toimi? Enamasti on põhjus lihtne – kummalgi parnteril on suhtest täiesti erinev arusaam ja ootused sellele on samuti täiesti erinevad. Aga... nad pole kunagi sellest rääkinud! Ja kumbki süüdistab teist, et see tema arusaama kohaselt ei käitu. Tee suhteaudit ja asi klaar!

Raamat koondab vajalikke küsimusi, milelle ausalt vastates on võimalik aru saada, kes su kõrval on, kuhu ta minna soovib ja kuhu te üheskoos teel olete. Ülikasulik ka enesearengu vaatest taipamaks enda soove, ootusi, tugevusi. Raamat juhendab ka, kuidas vestelda ja teist aktiivselt, pühendunult, vahele segamata kuulata. Need sügavad küsimused ja vestlused võivad ka luua täiesti uue kvaliteediga läheduse ja usalduse! Väga soovitav kõigile, kes soovivad õnnelikku ja teadlikku paarisuhet.

Raamatu kirjutas psühholoog-pereterapeut Kärt Kase, kes pakub nõustamisteenust, perelepitust ja ka otseselt juhendatud suhteauditi teenust. 

Relationship audit.
Relationship audit. Foto: Amazon

Suhteaudit

Ade D'Almeida

Kuidas väljendad oma tundeid, mõtteid ja väärtusi lähisuhtes? Kurb tõsiasi on, et enamik ei oska seda teha ja seetõttu jätab selle sootuks tegemata. Aga avatud suhtlus loob terve suhte vundamendi!

Tehke kindlaks, mida soovite suhtest. Ei – pimesi ei tasu loota, et õnn õuele tuleb. Kui sa ise ei tea, mida vajad, kuidas sa saad oodata partnerilt, et ta seda sulle pakkuda oskaks?! Aga just seda enamik suhtes inimesi teeb!

Aitab udus sumamisest – vaadake kõik valdkondhaaval üle. Kuidas jagata materiaalset vastutust? Kuidas aga käib tööjaotus majapidamistöödes ja emotsionaalses töös? Vaadake üle valdkonnad, kus peate võib-olla oma lähenemist muutma, et teineteisega arvestada. Mida te ise suhtes vajate – öelge see selgelt välja, arvestades ka partneri ootusi. Kuidas te lahendate konflikte ja kuidas saaks seda arukamalt teha? Vaadake üle piirid – sotsiaalsed, emotsionaalsed, seksuaalsed, majanduslikud – igas valdkonnas, kus need teile olulised on!

Ja lõpuks aitab raamat partneritel luua tegevuskava, mis aitab teil suhetes paremaid valikuid teha. Unistuste hägusus on peamine põhjus, miks need ei täitu. Ära karda konkreetsust ja õnnelikud suhted on igaühele kättesaadavad.

Alusta siit – kõigepealt suhe iseendaga

«Mulle meeldib mõelda suhteauditist nii, et kõik algab suhtest iseendaga.» Lilian Saage soovitab kõigepealt üle vaadata, kas enda elu püsib üldse tasakaalus. Hea tööriist selleks on Paul J. Meyeri eluratas, mis on terapeutide, mentorite ja juhtide seas laialdaselt kasutusel. «See aitab näha, kus mina naisena või mehena praeguses eluetapis olen. Kas mõni valdkond ajab üle, mõni vajab tähelepanu. Seda endasse vaatamist on vaja, et ei seguneks omavahel meie, mina ja sina. Kas sa saad aru, mis on sinu soov, vastutus, õnnestumine ja ebaõnnestumine? Mis partneri omad? Kuidas see meie jaoks kokku tuleb? Ilu tekib sellest, et nii loome selgemad piirid inimeste vahele ja selgem võimalus ühisosa leidmiseks ja hoidmiseks.» Kui iseenda analüüs kahe silma vahele jätta, võib tekkida näiteks olukord, kus ei saada aru, et kellegi töine olukord või finantsolukord võib väga tugevalt pingestada paarisuhet. Kui inimene iseendaga tuttavaks saanud ei ole, on väga  tüüpiline peegeldada oma vead partnerile ja näidata neile näpuga, saamata aru enda osast. «Nii lihtne oleks ju nii elada,» muigab Lilian Saage. «Mina ei ole õnnelik. Kes siis selle eest vastutab? Minu mees!»

Lilian Saage teab, et väga sageli veeretavad just naised vastutuse oma õnne eest mehe õlule. See pole õiglane!
Lilian Saage teab, et väga sageli veeretavad just naised vastutuse oma õnne eest mehe õlule. See pole õiglane! Foto: Eero Vabamägi

Lilian Saage soovitab vastutus selles tähtsas küsimuses küll kohe enda kätte haarata. «Mina soovitan elada nii, et õnnelik olemine on meie sünniõigus ja peab olema põhjus, et olla õnnetu. Ja siis selle põhjuse kõrvaldan mina ise või teeb seda keegi teine ja ma olen jälle rõõmus! Nagu lapsed suudavad tunda rõõmu igast hetkest. Mitte nii, et peab olema põhjus õnnelik olla: partner, tee midagi, muidu ma olen õnnetu.»

Eluratas – kõik sektorid on tähtsad

«Kõik inimesed, me sünnime suhtesse,» sõnab Lilian Saage. «Me saame haiget suhtes ja me terveneme suhtes. Me oleme loodud suhtes olema, kuid kõige tähtsam suhe on minu suhe iseendaga. Ma soovitan julgeda vaadata see kõigepealt üle, sest sealt saavad alguse kõik teised suhted ka.»

«Tasakaalustatud eluratas annab visuaalse ülevaate, mis seis sinu elus praegu on. Saad kohe aru, milline tükk on ülekaalus või hoopiski alakaalus. Kõikide sektorite kontrollküsimus on: kui ma panen näpu peale tänasele päevale, kui rahulolev ma olen sellega, mis täna toimub?» Tihtipeale võtab töö liiga suure osa ning rõõm ununeb sootuks ja siis imestame – miks ma õnnelik ei ole? «Võin ka etteruttavalt öelda, et väga palju probleeme paarisuhtes tekib sellest, et partneritel on ühe või teise sektori puhul erinev vaade.»

  1. karjäär – professionaalne elu laiemas tähenduses;
  2. finantsid – see tähendab rahatarkust ja sellest lähtuvat kindlustatuse tunnet;
  3. tervis – vaimne- ja füüsiline tervis; uni, liikumine, toitumine; enesetunne;
  4. pere ja sõbrad – tasub vaadata eraldi; kes sinu inimesed on? Lilian Saage soovitab kontrollküsimust «Kes on see sõber, kellele sa helistad öösel kell kaks, kui sul on vaja laipa peita?»;
  5. romantiline suhe – oluline suhe elus; «See ei tohi olla sinu vanem!»;
  6. eneseareng – mida soovin endas arendada?; uudishimu ja kirg koos;
  7. keskkond – nii füüsiline kui emotsionaalne ruum sinu ümber kodus ja tööl; «Kas see pakub turvalisust või tekitab pidevalt pinget?»;
  8. rõõm – ma tean ise, mis mulle rõõmu pakub; täiskasvanu elu ei pea olema tõsine, rõõmutu elu on valik.

Tasakaalustatud eluratast tasub vaadata täiesti omapead, panna kirja hetkeseis ning seejärel vaadata seda koos partneriga. Sektorhaaval – üks jagab oma vaadet, teine kuulab ja lisab sinna oma tähelepanekuid, mida ta teise elus veel näeb. Üks partner alustab näiteks karjäärist, teine täiendab ja räägib seejärel enda elust. Teine alustab järgmisest sektorist. Ja nii, vaheldumisi jagades sünnib väga liitev ja sisukas vestlus. «Aga mitte nagu kriitikat, teine jagab oma vaadet nagu kingitust,» rõhutab Saage. Proovige – selgus loob turvalisust, lahendab juba eos konfliktikohti ning annab ruumi armastusele.

Mida suurem on selgus suhtes, seda paremas ja kindlamas kohas on suhe. Võtke see aeg ja pühendage teineteisele ja oma suhtele. Uskuge, asi on seda väärt.

Kuidas asi kokku võtta? Lilian Saage soovitusel võiks suhteaudit lõppeda sellega, et vastate ausalt kolmele küsimusele:

  1. Mida me tahame säilitada?
  2. Mida me tahame muuta?
  3. Mida me tahame juurde tuua?

«Ja kui see on tehtud, võime oma kallimalt küsida – oled sa valmis olema edasi minu kaaslane, pühenduma, minema koos sellele pöörasele teekonnale nimega elu?» Niimoodi püsivad suhted hoitud, õnnelikud, terved ja toimivad. 

Kuula ära terve saade – saad teada: 

  • miks suhteaudit on vajalik?
  • Kuidas seda teha? 
  • Pühendumus ja usaldus – milles need väljenduvad?
  • Selgitame pikalt ja eluliste näidetega lahti kõik detailid vundamendist katuseni.
  • Selgitame lahti kõik sektorid tasakaalustatud elurattas.
  • Mis ohud varitsevad suhtes, kus puudub avatud suhtlus?
  • Kuidas ära tunda kahjulikud suhted, surnud suhted, mürgised suhted?
  • Millistele kriteeriumidele peab vastama õnnelik suhe?
  • Kuidas kehvast suhtest asja saab?
  • Millal tasub suhte päästmise nimel vaeva näha ja millal oleks tark lahkuda?

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 363 osa leiad siit!

Kõik Naistejuttude pikad ja põhjalikud lood koos kasulike raamatute, linkide ja soovitustega leiad digiajakirjad.postimees.ee 

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Lilian Saage leiad LinkedInist ja Facebookist. Kui soovid suhteauditi tegemisel asjatundja tuge, saad koos partneriga või üksi tema juurde kokku leppida personaalse konsultatsiooni.

Lilian Saage – mentor, koolitaja ja pereterapeut.
Lilian Saage – mentor, koolitaja ja pereterapeut. Foto: Eero Vabamägi

Teised ajakirjad

Tagasi üles