NAISTEJUTUD Perelepitaja Kaido Taim: petmine ei lõpeta suhet. Saatuslikuks saab hoopis...

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Ta leidis teise!» »Ta pettis mind!» Vahel tundub, et petmine on peamine põhjus, miks suhted purunevad. Perelepitaja Kaido Taim leiab, et see pole nii. Asi pole petmises, vaid selles, mida me edasi teeme.

Kuidas on peale petmist võimalik suhet jätkata? Mida ütleb petmine suhte kohta, kui see juhtub? Kas rääkida või vaikida? Kuula saadet – Kaido Taimel on rikkalikult elukogemust, tasakaalukat tarkust ja väga huvitav vaade.

Kas suhete purustaja number üks on petmine? See, kui naine või mees leiab teise? Perelepitaja Kaido Taim usub, et hoopis rohkem loeb see, mis saab edasi. Valdava arusaama kohaselt tuleks kõik ära rääkida, südamelt ära. Tõsi, petmise toime pannud pool võib sellest suurt kergendust tunda. Tema paneb koorma maha. Teise partneri selga. Ja edasi on inimeste emotsionaalne paindlikkus ja andestamisvõime erinev, mõni ei suudagi ootamatult kaela sadanud koorma all enam seda suhet jätkata.

Oma koorem teise kraesse

«Kummaline ongi see, justnimelt naistega, kelle mees on olnud petja,» jagab Taim oma korduvaid kogemusi nõustajatööst. «Naine ütleb: «Kõige rohkem mind ajab vihale see, et ta tunnistas selle mulle üles! Kui ma küsisin, kas sul on keegi teine olnud, siis ta oleks võinud öelda – ei ole. Me oleksime edasi elanud. Aga peale seda, kui ta selle ülestunnistuse tegi, on mulle juba ebameeldiv tema puudutuski! Ma ei saa seda oma mõtetest välja. Ma võin talle püüda andeks anda, ma püüan mõista, et ta oli napsutanud ja mida iganes, aga see, et ta mulle seda tunnistas, see muutis minu maailma!» Teatud illusioon purunes. Mis hüve siis saabus sellega, et ta oli aus?»

Perelepitaja Kaido Taim ja Kristina Herodes
Perelepitaja Kaido Taim ja Kristina Herodes Foto: Kaido Taim

Kaido Taim leiab, et tark inimene vaatab suurt pilti ning säästab alati oma kaaslase tundeid. Kas see oli ühekordne? Oli see juhuslik? On see tänaseks lõppenud? Mis on tagajärjed? Kui selle kõige üle mõelda ja juhtunu selja taha jätta ning otsus pühenduda oma kallimale ja ühisele suhtele on kindel, kas on siis tarvis seda minevikku jääva eksimusega mürgitada?

«Võib-olla oleks mõistlikum eitada, selleks et hoida oma partneri tunnet. Aga kui sa ütled otse kõik välja, siis sa annad talle kõrvakiilu kätte, jätad ta selle tegelikkusega vastakuti ja mida ta saab sellega teha? Sa võid ju vabandada ja kõik, aga tundes on toimunud muutus.»

Kõik sõltub tõlgendusest

Perelepitaja rõhutab, et kõik on kinni tõlgenduses – mis tähenduse me juhtunule anname. On sel kaalu või mitte, seda ei määra reaalsus, vaid inimese peas toimuv. Samuti võivad konkreetsete inimeste vahelised suhted tugineda väga erinevatele kokkulepetele – on ka paare, kus kõrvalsuhted ja vaba armastus pole mingi probleem. «No mis see truudus on? On inimesi, kes võtavad seda mängulise kergusega. Aga on inimesi, kelle jaoks see on väga oluline küsimus,» teab perelepitaja. «Ja kui on korralik, aus suhe, miks peaks üldse tekkima selline truuduse küsimus? Ma ei kahtlusta ju, et äkki teine varastab mul raha rahakotist. Miks ma peaks kahtlustama, et tal on kuskil kõrvalsuhe?»

Perelepitaja Kaido Taim
Perelepitaja Kaido Taim Foto: Kristina Herodes

Kuid paljudele siiski on partneri lojaalsus oluline osa kuuluvustundest ja turvatundest. Ja petmine erakordselt valus ning maailma alustaladeni raputav löök.

Tunne või otsus?

Perelepitaja toob esile – oluline on enda jaoks selgeks mõelda, millel põhineb suhe. Kas armastus on tunne? Sel juhul tunne võib ka üle minna. Kui armastus on otsus, siis see on juba midagi märksa püsivamat, mille peale ka kaaslane saab loota. 

«Kui suhe põhineb tunnetel, sellisel ilusal illusioonil, siis ta võib ka kergesti kokku vajuda. Kui meil on juba kindel otsus, ma tean see suhe on minu jaoks ja seda, miks ma seal olen, siis tõenäoliselt ei teki ka soovi üldse petta.» Siis ei teki ka aususe küsimust, mis perelepitaja sõnul on ise juba kahtlustav, isegi lugupidamatu oma partneri suhtes.

Mõni mees loob suhte, aga ei otsusta kunagi pühenduda. Pidevalt vilab silm ringi uute ahvatluste järele
Mõni mees loob suhte, aga ei otsusta kunagi pühenduda. Pidevalt vilab silm ringi uute ahvatluste järele Foto: Shutterstock

Armukadedus on ebakindluse maskeering

Perelepitaja teab meest, kes tundis oma kaasa vastu haiglast armukadedust. Naise tööpäev lõppes kell viis, miks ta pool kuus kodus pole, kus ta on? Ja armukadeduse veski läkski hooga käima. «Aga mis su fantaasia siis on, mida su naine teeb,» räägib perelepitaja. «Kas sa arvad, et nüüd kiiresti kohtub kellegi teisega? Selgus, et mees seda tegelikult ei arva.»

Ahvatlusi on igal pool. Armukadeduseks võib olla põhjust ja kõik võib toimuda ka ainult armukadetseja enese peas.
Ahvatlusi on igal pool. Armukadeduseks võib olla põhjust ja kõik võib toimuda ka ainult armukadetseja enese peas. Foto: Shuttertock

Ehk teemasse süvenedes sai armukadeduse all kannatav mees ise ka aru, et tegelikult ta ei pea üldse tõenäoliseks, et naine midagi teeb või teda petab. Probleem oli lihtsalt iseenda ebakindlusel põhinevates negatiivsetes mõttemustrites, mis olid mehele nii sisse harjunud, et ta unustas kriitiliselt mõelda. «Selleks korraks mees rahunes maha,» resümeerib Taim. «Kuid selline käitumine on naisele ahistav. Sellega mees lõhub ise oma suhet! Ja kui siis ilmub nähtavale hoolt näitav mees, siis võib naine eelistada teda. Sest mees ise on oma suhte väga keeruliseks ajanud.»

Teisisõnu peab vahel paika ka see, et petmise saab oma alusetu kahtlustamise, kontrolli ja ebakindlusega ise kohale «võluda» sinna, kus algselt mingit põhjust polnud.

Kaidao Taim soovitab: 

Suhte alus võiks olla otsus, mitte tunne. Me oleme koos, kaaslased ja soovime elu jagada. Me hoolime teineteise tunnetest.

Kui suhte alus on armastus kui tunne, siis võib see väga lihtsalt muutuda. Pigem tasubki eeldada, et illusioon puruneb ja tunne möödub.

«Aga armastuse vastu ei saa!» Ainult oma tunnet ülemuslikuks seada on ebaküps, isekas ja kaaslaste suhtes hoolimatu. See tuleb varem või hiljem inimesele endale kannatustena tagasi.

Igas suhtes kehtivad kahe inimese vahel sõlmitud kokkulepped ootuste, piiride ja vabaduste osas. Need võivad olla väga erinevad, kuid hea suhte alus on, et kokkulepetest peetakse kinni.

Aususega tasub ettevaatlik olla. Kas sinu arvamus millestki on ikka ausus või lihtsalt arvamus? Või kasutad ausust vaid kilbina, et halvasti öelda ja teist alandada? Ausus pole alati hea ja aususega ei pruugi kaasneda hea, sest elu ei ole must-valge.

Kui eksinud pool suhtes, olgu mees või naine, tõesti siiralt kahetseb, vabandust palub ja tagab, et kõrvalsuhe ei jätku, siis võiks talle andeks anda.

Mitte kunagi, mitte kellelegi ei tasu rääkida oma partnerist halba! Parem ka mitte halba mõelda. Kui erimeelsus tekkib, siis tasub seda lahendada omavahel, nelja silma all, sest teised valivad poole soovides olla lojaalsed, nad pole erapooletud. 

Mis murrab südame?

Mida petmine tähendab? Meeste ja naiste vaates võib see olla väga erinev. «Meestele on oluline see, et naisel ei oleks mingisugust füüsilist suhet teise mehega,» teab perelepitaja. «Naistele on oluline, et mees ei oleks kuidagi hingeliselt seotud mingi muu naisega. Et mees on armunud. Kui mees kuuleb, et ta naine on armunud, siis ta ei pruugi sellest nagu arugi saada. Ta küsib: «Ega te seal midagi ei tee? Kui midagi ei tee, las ta siis olla.» No võib-olla midagi räägivad, aga peaasi, et midagi füüsilist ei ole! See on mehe jaoks põhiline.» 

Võib filosoofiliselt küsida, et mis siis üldse on kõrvalsuhtes halb, mis selle halb tagajärg on? «Kui me vaatame minevikku, siis paha lugu, kui su naine jääb rasedaks kellestki teisest,» toob Taim konkreetse näite. «Tänapäeval on igasugu võimalusi seda kindlaks teha. Võib-olla sealt tuleb mingi alateadlik hirm. Pigem on see ikka võistleja tajumine – kui keegi tuleb omanditundega sinu naise suhtes, siis seal võib minna tõsisemaks tüliks.»

Siiski tuleb tõdeda, et inimesed näevad seda väga erinevalt ja see ei pruugi olla soopõhine. «On naisi, kes tunnistavad, et nad on iga nädal armunud erinevasse mehesse,» toob Kaido Taim näite. «Nad on armunud, aga kodule truud. See on tema omapära ja see ei olegi probleem. On selline loominguline natuur. Võib-olla on see ka suutlikkus saada naudingut. Me ei suuda mõista seda inimest, aga temal on pidevalt hea olla. Ta on armunud, õnnelik ja positiivses toonuses kogu aeg. Teised on siin pidevalt depressiivsed. Kumb see siis parem on?»

Mida tunneb petetud mees?

Enamike meeste jaoks on kujutelm, et keegi teine tema unistuste naise kallal askeldab, paras õudusunenägu. Kuid tunded on siiski erinevad. «Oleneb mehest,» teab Kaido Taim. «Kellel tekitab see viha, kellel hirmu. Sõltub kuivõrd kindel mees ise on. Ja siis loeb, kas see viha läheb teise mehe vastu või oma naise vastu. Olla petetud – kõik oleneb sellest, mis tähenduse mees ise sellele annab. On ka inimesi, kes elavad vabu suhteid, käivad abikaasaga svingerite kohtumistel ja neil ei ole midagi selle vastu.»

Mida madalam on mehe enesehinnang, seda ärevam on ta mistahes välise tähelepanu suhtes, mis tema naisele osaks saab. Sisemine hirm justkui sosistaks kõrva – kohe tuleb keegi parem ja su naine ei lepi enam sinuga. Sinust on lihtne parem olla!

Kuid meeste hulgas on ka selliseid, kellele isegi meeldib flirt ja aktiivne tähelepanu oma naise ümber. Kuidas nad suudavad seda nii rahulikult võtta, isegi nautida? «Sest ta teab, et teised mehed võivad himustada, aga ta on minu oma,» selgitab perelepitaja. Rahulikult võtab sellist olukorda mees, kes on täiesti kindel endas, naises ja nendevahelises suhtes. «Naine on tema ehe. Nagu mingi ilus auto. Te võite vaadata, aga kui te hakkate sinna peale ronima, siis mul suhtumine muutub.»

Loe ja loo teadlik suhe: 

«Armastus ja petmine»
«Armastus ja petmine» Foto: apollo.ee

Armastus ja petmine

Miks me murrame truudust?

Esther Perel

Maailmas on palju enesearengugurusid, terapeute ja eksperte, kuid Perel on mäekõrguselt eristuv nähtus. Ta ütleb ausalt ja julgelt! Raamat annab petmise mõistele täiesti teise ja minu arvates oluliselt küpsema, tervema ja moodsama vaate. Abielu on alati rikutud. Ja petmist keelatud samamoodi. Kuid mõlemad kestavad tänaseni. Kuidas peaksime suhtuma petmisesse, mis on üldiselt keelatud, aga mida ometi sama üldiselt tehakse? Miks inimesed petavad – isegi need, kes on õnnelikult abielus? Ja mida me truudusetuse all täpselt silmas peame? 

Sadade paaridega töötanud terapeut Esther Perel kinnitab, et reetmine teeb haiget, kuid sellest on võimalik paraneda. Truuduse murdmine võib olla uks, mis viib uude ja palju paremasse abiellu – sama inimesega. Õige lähenemise korral võivad paarid nende tormiliste kogemuste abil kasvada ja õppida.

Elu Armastus
Elu Armastus Foto: apollo.ee

Elu armastus

Tiina Tiitus

Tiina Tiituse kolmas raamat armastusest, mis on positiivne, samas täiesti vaba võltspositiivsusest. Kunstnik, trendiekspert ja nõustaja leidis oma südametee ja sügavama kutsumuse just inimestele suhtealast nõu jagades.

Isikliku arengu nõustaja Tiina Tiitus ütleb, et õnne võtmed peituvad rahu tegemises minevikuga ja julguses armastada omamoodi. Mitte nii, nagu peab või käib! Kõnekate lugude abil avanevad põhjused, miks armastus mõnikord mureneb, teinekord aga kestma jääb. Kirjapandu aitab vastata ka kõige tähtsamale küsimusele: kas oled päriselt – siiralt ja sügavalt – kestvaks suhteks valmis? Mõni uus teadmine võib raputada, teine tuua rahu. See raamat sobib lugemiseks nii neile, kes armastust alles ootavad või tahavad aru saada, miks nende varasemad suhted pole toiminud, kui ka teistele, kes on oma kaaslase juba leidnud, kuid soovivad iseennast ja oma partnerit paremini mõista. Ja olgu suhe täna milline tahes, see peegeldab sind ennast. Kasvades ise, armastades rohkem, paraneb ka suhe.

Mida tunneb petetud naine?

Naised seevastu kalduvad suunama viha enda vastu. «Ma ei ole piisavalt hea! Ma ei ole mitte midagi väärt! Minu pärast ta leidis teise.» See pole samuti terve suhtumine. Inimene käitub suhtes ikkagi eeskätt iseendast lähtuvalt ja alles seejärel partnerist.

Tihti kurdavad mehed, et nad ei saa aru, mis naisel puudu on. Nad on ju temaga suhtes, käivad tööl, toovad raha koju, hoiavad peret, ei tõmba ringi. Aga naine pole ikka rahul. «Anna teisele tundeid,» soovitab perelepitaja. «Helista, pea meeles, pööra tähelepanu tema tunnetele.» Kaido Taim teab asjatundjana, et see pole naistele lihtsalt kapriis, vaid emotsionaalne side võib olla vajadus. Ja vajaduse puhul leiab inimene võimaluse seda rahuldada. Kui mitte oma mehega, siis kellegi teisega. Isegi süütult alanud suhtlemisest võib alguse saada petmine. «Kui sina ise ei märka oma naisele lilli tuua, siis teeb seda naabrimees,» võtab Kaido selle tabavalt kokku.

«Mis see armumine on? Kehakeemia muutub, endorfiinilaks,» ütleb Kaida Taim mõtlikult. «Ja teine ei saa sulle midagi teha. Kui ta sind maha jätab, siis sa ei ole invaliid. Sa oled täiesti terve inimene, kes saab oma eluga edasi minna.»

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada:

  • Miks suhetes nii palju petetakse?
  • Mis tegu see petmine õigupoolest on ja mis on selle mõju?
  • Kui petmine toimub, kas siis rääkida või mitte rääkida?
  • Miks suhetes pole kunagi musta ja valget?
  • Miks aususega tuleb ettevaatlikult ringi käia?
  • Miks suhtesse, kus on egoistlik nauding, aga puudub otsus pühenduda, ei tasuks jääda isegi siis, kui hetkel veel on asjad head?
  • Miks sellele, kes siiralt kahetseb, tuleks andeks anda?
  • Kaido jagab oma rikkalikke kogemusi tööst paaride, meeste ja naistega.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 335 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kes on Kaido Taim?

Psühholoogiline (kriisi)nõustaja, perelepitaja ja koolitaja.

Olen töötanud psühholoogilise nõustajana Tallinna psühholoogilises kriisiabis üle 20 aasta, koolitanud sama kaua vabatahtlikke Eluliini usaldustelefonile ning aastast 2004 pakkunud ka perelepitaja teenust.

Mulle meeldib mu töö – iga klient on mulle kui partner, kellega koos analüüsida elu keerdkäike, mõtelda, kuidas vältida kannatusi ja saavutada rahulolu, kuidas mõtestada tulevikku ning tulla toime üle pea kasvavate tunnetega.

Ma ei piiritle oma tegevust mõne konkreetse psühhoteraapia raamistikuga, vaid eelistan olla eklektik, kes kombineerib oma töös mitmeid lähenemisi konkreetsest kliendist ja tema probleemist lähtuvalt.

Eelistan vaadelda kriise kui elu väljakutseid – suudame neid lahendada sedamööda, kuidas suudame neid sisuliselt mõista.

Rohkem teavet saab lepitaja.eu või kirjutades pingedmaha@gmail.com

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles