NAISTEJUTUD Petise ohver: «See oli lõputu õudusunenägu! Ta alandas mind isegi selle eest, et olen seksikas naine»

Karine Terzian Foto: Erakogu
Copy

Pealtnäha on ta imetlusväärne – kena, galantne ja tähelepanelik. Kuid ainult seni, kuni publikut jätkub. Niipea kui keegi ei näe, avaldub tema tõeline pale – südametu julmur, kes mängib sinuga jõhkraid mänge.

Ta petab sind pidevalt ja valetab meisterlikult. Sinu töö on lugeda soove ta silmist ja täita kõik ta vajadused. Sul endal ei tohi olla mingeid vajadusi. Tema on kõige tähtsam ja ta ei eksi iial. Alati jääd kõiges süüdi sina. Palju õnne, oled suhtes nartsissistiga! Kui sa kiiremas korras ei põgene, jääd ilma nii eneseusust kui elust.

Karine Terzian on imekaunis naine, kes saabub nagu särav päikesekiir. Tema mahe hääl, graatsiline kuju ja lehvivad lokid loovad jumalannaliku aura. Lisaks on ta tark, tundlik ja spirituaalne – reiki meister ja ravikosmeetik. Ometi langes just niisugune võrratu naine nartsissisti lõksu ning ei suutnud aastaid sellest hävitavast suhtest lahkuda.

Karine Terzian
Karine Terzian Foto: Erakogu

Ettevaatust – liiga hea, et olla tõsi, ei olegi tõsi

Nartsissist käitub suhte alguses võrratult, pommitab armastusega ning külvab su tähelepanuga üle. Millise mulje nad suhte alguses jätavad? «Nad on šarmantsed, nad teavad täpselt, kuhu nad vajutavad. See on sinu enda illusioon ilusast elust ja nemad lihtsalt etendavad seda rolli,» meenutab Karine oma hävitava suhte petlikult kaunist algust. Kuidas tema liimile läks? «Ma väga igatsesin armastust ja lähedust, olin kaua olnud väikese lapsega kodus oma ilusas mullis. Ma nii väga otsisin seda, et saingi täpselt selle. Ja esimene reaktsioon oli: oo, kas see päriselt juhtub minuga? Kuni vaikselt hakkab toimuma asju.»

Mis reedab, et sinu kõrval on nartsissist?

Enamik nartsissiste tegelikult teab, kes nad on. Kuid nad eitavad seda raevukalt. Nad on pealtnäha sarmikad, aga need märgid reedavad tõe:

  1. Suurejooneline arusaam sellest, kui tähtsad nad on.
  2. Nad on hõivatud fantaasiatega piiramatust edust, jõust, särast, ilust või ideaalsest armastusest.
  3. Nad usuvad, et on «kõrgem klass» – erilised ja ainulaadsed ning neid suudavad mõista ainult teised kõrge staatusega inimesed. Kõigisse teistesse suhtuvad nad põlgusega, mida varjavad hästi.
  4. Nad vajavad pidevat imetlust ja kiitust (kui see saab osaks kellelegi teisele, reageerivad viha ja kättemaksuga, uskudes, et see on neilt röövitud. imetlus kuulub ainult neile!)
  5. Neil on alati õigus, nad ei eksi kunagi, neil pole iial vaja vabandada.
  6. Nad valetavad nii, et silm ka ei pilgu. Nad jumaldavad tundlikke teemasid ja saladusi ning õngitsevad neid pidevalt, et intriige punuda ja teiste elu põrguks muuta. Sinu valu on neile nauding.
  7. Nad on veendunud, et teisi tulebki ekspluateerida. Kui nad on juhid, kohtlevad nad töötajaid kui isiklikku omandit, nõuavad pimedat allumist ja jumaldamist.
  8. Neil puudub empaatia, aga nad teesklevad seda osavalt.
  9. Nad on kadedad ja usuvad, et teised kadestavad neid.
  10. Nad käituvad ülbelt ja üleolevalt, tõstavad häält, alandavad ja solvavad meelega teisi ning usuvad, et neile ongi see lubatud.

Allikas: healthline.com

Suurem osa mehi ei ole ülearu osavad suhtekunstis, sest nende oma süda on mängus ja hirm on haiget saada. Aga kuna nartsissisti süda on külm, see ongi vaid mäng, on tema üliosav ja tundub ebareaalselt enesekindel. «Ta õpib kiirelt tundma kõiki sinu nõrku ja tugevaid külgi.» Aga paraku vaid selleks, et neid sinu vastu kasutada ja võimu haarata. Suhte alguses oli Karine õnnelik ja endaga heas kohas, temalt oli palju võtta ja see tõmbaski nartsissisti ligi. Selle kohta öeldakse, et ta vajab jõuallikat, kaaslane on tema narcissistic supply, kuid suhte lõppedes jääb sinust heal juhul järele vaid tühi kest. «Ta toitus täielikult minu positiivsusest. Püüdsin luua puhast armastuse ruumi. Ma olin väga hea toitumiskoht.» Nüüd on Karine tänulik, et ta sellest jubedast suhtest pääses, aga on tänulik ka selle eest, et selle karmi kogemuse sai. 

Hoia end ebatervete suhete eest

Meil on terve hulk saateid, mis mürgiseid suhteid lahti harutada aitavad. Emotsionaalne ebaküpsus on mõiste, mida kasutatakse nartsissistlikult käituvate inimeste aadressil, kes ei pruugi olla otseselt pahatahtlikud.

Kurb fakt on aga see, et enamik neist seda on – neile meeldib draama, teiste piinamine ja valu põhjustamine. See on võimu tunne.

Draamakolmnurk on maailm, mille kaudu nartsissistid maailma mõistavad ja mõjutavad. Ka see on silmi avav saade. Lisaks on meil mitu osa otseselt nartsissismist, kuula osa 196. Nartsissist võib olla ka naine, selle kohta loe siit!

Nartsissistlikud lood

Iga inimene on unikaalne, aga nartsissistide manipulatsioonid võivad olla küllaltki sarnased. Sa ei näe neid läbi tema lähedal olles, aga teades neid jõhkraid taktikaid, tunneb need ära. Nartsissist räägib oma ohvrile: «Sa ei saa ilma minuta hakkama. Mitte keegi teine ei taha sind. Sa ei ole piisavalt tugev. Ilma minuta oleksid sa mittekeegi.» Ta ütleb sulle ka inetusi ning sihib just sinu õrnade tundlike kohtade pihta. Kas lähedane inimene, kes hoolib, teeks seda? Mitte iial. Aga nartsissist ei hooli sinust, see on talle vaid mäng. Nartsissisti süda on suletud – ta ei suudagi armastust tunda. Ära peta ennast – see on vaid illusioon.

Nartsissisti tavaline tehnika on «gaasikeeramine» – ta hakkab moonutama reaalsust ja sinu enesetaju, ta teeb seda täiesti teadlikult eesmärgiga õõnestada sinu jalgealust, et sa oleksid veelgi ebakindel ja sõltuv tema suvast. Kuid selle inimese maailm on üks suur petuskeem eesmärgiga sind omada ja kontrollida. Sama kehtib suhte kokkulepetes.

Kui tundub, et ohver on juba võidetud, lõppeb ka pingutamine päeva pealt. Vestelda selle inimesega ei saa, sest tema silmis oled sa asi ja ei väärigi seda. Kui ta sind halvasti kohtleb ja sellele täiesti ausalt ja adekvaatselt tähelepanu juhid, teatab nartsissist: «Sa oled hull! Saa endaga ise hakkama! Sa mõtled asju välja.» Tal on algusest peale plaan sind võrku püüda ja seejärel alandades su eneseusk murda. «Madaldamine hakkab kohe pihta,» teab Karine oma kogemusest. «Ta lõhub naist. Sind tõmmatakse kogu aeg alla, iga ütlemise ja käitumisega. Selle madaldamisega ta tõstab ennast.» Ja alguses sind tõstetakse taeva tippu just selleks, et kukutamise efekt oleks mõjusam. Vahel jääb mulje, et ta ei tee seda meelega. See pole päris nii – teise tunded lihtsalt ei huvitagi teda, üksnes enda omad. Sa oledki tema jaoks asi, loll, teed valesti. Ta ei analüüsi ega saa aru, mida sa sealjuures tunned. «Tal ei ole empaatiat! Juba suhte alguses olid ohu märgid – ta ei arvesta sinuga, ta ei näe sind nagu naist. Kõik käib tema järgi. Kui midagi on valesti, oled sina süüdi – pole juttugi, et asjad üldse teistmoodi olla saaks.»

«Mina otsisin monogaamset suhet ja tundus, et ka tema,» jutustab Karine. «Aga siis tuli välja, et see on üks suur petuskeem. Ma isegi ei teadnud, et sellised asjad olemas on!» Mees osutus alatuks petiseks terapeudi nahas, kes kuritarvitas oma ametit ja naiste usaldust.

Karine Terzian ja Kristinka.
Karine Terzian ja Kristinka. Foto: Karine Terzian

Hirmuäratav suhe

«Ta on igal juhul vihane,» sõnab Karine. «Proovisin seda suhet mitu korda lõpetada, aga ma ei arvanud, et see nii keeruline on. Ta manipuleeris.» Karine Terziani kõrvu jõudsid viimaks ka vastikud lood mehe minevikust, kus tema tõeline petisepale oli ammu ilmsiks tulnud, aga kuna naisel olid endiselt tunded, siis eelistas ta mehe valesid uskuda. 

«Kui ta teeb sinu heaks midagi, siis ta ootab kohe tohutult tänulikkust. Ja juba teisel momendil niidab ta kõik hea kohe maha, näiteks ütleb sulle halvasti. Tal on kogu aeg millestki puudus – kogu aeg ta jahib kedagi, chat'ib kellegagi. Ja mida iganes ta teeb, ta projitseerib selle sinu peale.» Selline suhe mõjub vaimsele tervisele hävitavalt, su isiksus puruneb kildudeks.

«Põhi on tema poolt nii ilusasti loodud, et sa kogu aeg loodad, et see tuleb tagasi,» võtab naine kokku selle jubeda suhte tuuma. «Aga see ei tule! Sest seda inimest, kellesse sa kunagi armusid, ei ole tegelikult olemas!»

Ja mida tunneb armastav süda? Sa annad soojust ja armastust, aga ei saa kunagi midagi vastu. Tunned kogu aeg ebakindluse ja kõleduse tunnet, süda saab sellest aru ja see võib inimese lausa haigeks teha. Meeleolulangus, depressioon, füüsilised valud... kõik see ütleb sulle – see suhe tapab su! Lahku! Aga vähestel on jõudu seda teha.

«Ma olin lõpuks sellises lõksus, et ma ei näinud enam valgust tunneli lõpus,» meenutab naine. «Ma muutusin hästi tõsiseks, sest ma ei tohtinud midagi valesti öelda. Isegi mu laps ütles: «Ema, sa enam üldse ei naera! Mis sinuga juhtunud on?» Hakkasingi mõtlema, et mul on midagi viga. See on karm koht, kus naisena olla – ei soovita!»

Nartsissismist pikemalt

Nartsissistlikest suhetest on avaldatud palju raamatuid, kuna ohvritele tekitavad need kontaktid väga tõsiseid traumasid ja vaimse tervise probleeme. Ning lähedalt on väga raske aru saada, mida osav ja südametu manipulaator sinuga teeb. 

«Nartsissistid minu ümber»
«Nartsissistid minu ümber» Foto: www.apollo.ee

«Nartsissistid minu ümber»

«Kuidas tulla toime enesearmastajatega»

Thomas Erikson

Kas oled kohanud inimesi, kes aina iseendast rääkida tahavad? Nad teavad kõike ja oskavad kõike, on näinud kõike ja teinud kõike. Nad peavad end teistest paremaks, ilusamaks ja edukamaks. Raamat aitab märgata hoitavaid signaale, sest hoolimata ebatervest mõjust tunduvad nartsissistid meeldivad inimesed ning pole midagi parata - ka meedia armastab neid kollaste lugude kangelastena. Sama autori sulest on ilmunud «Idioodid minu ümber», «Psühhopaadid minu ümber» ja «Tagasilöögid minu ümber». Nartsissist ise terapeudi juurde ei lähe, tema endas probleemi ei näe, aga kõik tema teele jäävad inimesed kannatavad kohutaval kombel.

«Passiivagressiivne varjatud nartsissist»
«Passiivagressiivne varjatud nartsissist» Foto: www.apollo.ee

«Passiivagressiivne varjatud nartsissist»

Debbie Mirza

Nartsissistid muutuvad üha kavalamaks ja peidavad oma julmad plaanid sageli heategija maski taha. «Ma ei saa ju halb olla, ma päästan siin maailma!» Aga just sellises rollis ongi kõige mõnusam kurja teha ning elusid hävitada. 

Enamikule inimestest seostub nartsissist inimtüübiga, kes näeb ennast teistest paremana ega suuda talitseda raevu, kui ta oma tahtmist ei saa. Aga mis siis, kui nartsissist on üks kõige kenamaid inimesi, keda olete iial kohanud? Mis siis, kui ta on hea kuulaja, kui tema töö on teisi päästa või rõhutute ja vaevatute murede eest seista? (Vähemalt nii näib). 

Varjatud nartsissistil on samad tunnused kui hästituntud varjamata tüübi esindajal. Erinevus seisneb selles, millal nad teisi kontrollivad ja nendega manipuleerivad, samuti selles, et teie väärtust pisendades teevad nad seda nii salakavalalt, et te isegi ei märka seda. Varjatud nartsissism on kõige suuremat kahju tegev nartsissismi vorm. Võite olla suhtes varjatud nartsissistiga aastakümneid ja ikka mitte mõista, et teid kontrollitakse, teiega manipuleeritakse ja teid väärkoheldakse psühholoogiliselt. Elu varjatud nartsissistiga kurnab teie vaimu ja paneb teid kahtlema omaenda mõistuses. Teile on aastaid valetatud, aitab!

«Ettevaatust, nartsissist!»
«Ettevaatust, nartsissist!» Foto: www.apollo.ee

«Ettevaatust, nartsissist!»

Markku Salo

Raamat teeb otsekoheselt selgeks, kes on kes. «Püüan juhendada lugejat, kuidas on võimalik isiksushäirega inimest ära tunda, kirjeldan kiusajate tavalisemaid trikke ning õpetan, kuidas sellisest õudusunenäost saaks vabaneda.»

Markku Salo on advokaat, kes on kurikaelte ja manipulaatoritega töötades kogunud rikkalikult tähelepanekuid nartsissistide kohta. Neil inimestel ei ole inimlikke jooni nagu südametunnistus, kaastunne, hirm ega kahtlused endas. Nad on ohtlikud!

Seal, kus on tähelepanu ja võim

«Tavaliselt nartsissistlikud inimesed oskavad väga hästi ennast ära sättida just sellise koha peale, kus nad saavad palju imetlust ja ülistamist,» hoiatab Karine. Kust nad leiab? Väga palju südametuid inimesi peitub erinevate õpetajate hulgas. Ta vajab jüngreid ja imetlust nagu õhku. Kui õpetaja armastab isikukultust, peaks see kohe valvsaks muutma. Nartsissiste kohtab ka poliitikute, sõjaväelaste, avaliku elu tegelaste, ka ajakirjanike seas, eeskätt teles. «Talle meeldib olla jumala rollis.» Kus on võimu ja sära, seal on neil mõnus. «Nad otsivad jüngreid, kes imetlevad neid – see annab neile jõudu juurde.»

Enne mõne õpetaja või coach'i pimesi usaldamist tasub inimeste tausta uurida. Ja tuleb väga tähelepanelikult kuulda võtta oma sisetunnet. Ükski tõeliselt suur inimene ei ütle enda kohta, et ta on suur. Ükski tõeline õpetaja ei tee õpilast endast sõltuvaks, vastupidi – ta valmistab nagu hea ema või isa teda algusest peale endast eemalduma ja iseseisvalt hakkama saama. Suured hinged on alandlikud ja vaiksed. Trummi taovad ja tähelepanu nõuavad... hoopis teised.

Karine Terzian otsustas jagada väga valusat suhtelugu, sest nartsissisti ohvriks võib langeda iga naine. Nad on salakavalad, südametud ja sarmikad, keegi pole kaitstud...
Karine Terzian otsustas jagada väga valusat suhtelugu, sest nartsissisti ohvriks võib langeda iga naine. Nad on salakavalad, südametud ja sarmikad, keegi pole kaitstud... Foto: Erakogu

Karine räägib oma hävitavast suhtest 

Palju aastaid ei teadnud ma nartsissismist midagi, kuni jõudsid minuni esimesed podcast'id ja artiklid selle kohta. Sain teada, et meil on väga vähe psühholooge, kes selle teemaga üldse tegeleda soovivad. Siis sain selguse – olen olnud suhtes nartsissistiga kaheksa aastat!

See teadmine oli kohutav, aga mõnes mõttes minu jaoks kergendus. Lõppes see iseenda reetmine ja piinamine teadmisega, et oled oma elus läbikukkunud. Nartsissistlike inimeste käitumismustrid on sarnased ja kui neist aru saad, saad ennast kaitsta või veel targem, hoida eemale sellistest inimestest. See teadmine päästis minu ja lapse elu.

Ei, ta ei tee seda kogemata

Vahel arvatakse, et küllap inimene on ikka hea, see juhtus kogemata. Nartsissisti puhul see ei kehti! Tema ongi kuritahtlik, päriselt! Nad naudivad haigeid mänge ja teiste piinamist.

Sellised inimesed tekitavad enda ümber palju draamat, hullust ja ebastabiilsust. Nende mängud on halastamatud ja karmid. Nartsisstid on superosavad manipulaatorid. Tihti me lihtsalt ei märka enne, kui oleme juba sügavuti sisse mässitud. Eriti meeldivad neile teiste inimeste delikaatsed teemad ja saladused, sest neid saab alati inimeste vastu pöörata. Nende «välja õngitsemiseks» ongi vaja osata ka meeldivat fassaadi hoida. 

Nartsissisti eesmärk on valitseda sinu üle, selleks nüsib ta teadlikult pisemaks sinu eneseusku ja paneb kaaslase ennast ebakindlana tundma. Sellise kaaslase kõrval oled pideva pinge all ja valvel – sa ei tohi teda kunagi ärritada. Talle ei meeldi miski, mida teed – kõik on vale! Rõõmus ei tohi olla, samuti häirib teda, kui oled õnnelik.

Mida nartsissistlik kaaslane teeb? Pigistab sinust energia välja, ta kasutab sind ressursina. Ja valetab siis, et hoopis sina võtad temalt energiat. Mida kauem selles kontaktis oled, seda väiksemaks ja nõrgemaks muutud. Lõpuks ei ole Sina enam Sina ise…

Karine Terzian
Karine Terzian Foto: Erakogu

Tema on alati OHVER

Mis ajab nartsissisti ohvri kõige rohkem segadusse? See, et mees, kes sind hetk tagasi julmalt väärkohtles, kuulutab kohe peale seda, et hoopis tema on ohver! Sa pead vabandama asjade eest, mida Sa pole kunagi teinud. Tema teeb, mida tahab – moonutab tõde, valetab ja temal on alati õigus. Tema jaoks kehtivad alati omad reeglid, Sinu jaoks on teised. Mingist võrdsusest suhtes pole juttugi. Nartsissist ühe käega annab ja teisega võtab. Andmine on pettemanööver, et sa ei märkaks, kui palju sinult võetakse. Samal ajal võib ta olla hea ja siis kohe ka jääkülm ja õel.

Nartsissist näeb iseenda idealiseeritud versiooni ja ootab imetlemist ja allumist. Sinu suhtes on ta samal ajal pidevalt negatiivselt meelestatud. Mängib osavalt Sinu tunnetega, eriti, kui oled empaatiline inimene. Talle meeldib, et tõestad lakkamatult oma lojaalsust ja testib sind erinevates olukordades. Hooliv inimene ei teeks iial midagi sellist!

Igast olukorrast Sinuga peab ta saama isiklikku kasu. Nartsissisti puhul ei tule mitte midagi südamest. Tema süda on külm, julm, täiesti lukus ja ligipääsmatu ning kõik armastuseavaldused on hästi äraõpitud teesklus.

Nad tunduvad usaldusväärsed, aga ise kedagi ei usalda. Samuti ei lase nad kunagi kellelgi päriselt ennast armastada. Nad ei lase sind lihtsalt ligidalegi! Proovisin seda igatepidi – olla veel andestavam, veel soojem, veel avatum, olla parem naine. Ei midagi! Kõike oli alati liiga vähe. Kuna tal puudub võime sügavalt tunda, otsib ta hetkeemotsiooni ja egole toitu. Nemad annavad hinnanguid vasakule ja paremale, kritiseerivad ja halvustavad, aga nemad ise on kriitikast kõrgemal. Isegi heatahtlik tagasiside kutsub esile vihahoo. Kui märkad, et midagi pole suhtes päris terve, kaitseb ta end raevukalt: «Sa mõtled üle! Sa ole ise loll, kes asju välja mõtleb! Miks Sa siis käitud nii? Mida sa jälle tegid?! Tee ennast korda ja siis suhtleme.» Ja seda olukordades, kus ta on ise haiget teinud, valetanud, rünnanud, tekitanud sulle mentaalselt kahju ja hingevalu. Ja ta teab seda suurepäraselt, sest tegi seda meelega, et nautida sinu kannatuste ja valu nägemist. 

Ohvri rolli mängimise on ta imehästi ära õppinud. Teeb oma kuritöö ära ja poeb kohe maski taha «oh ma vaeseke». Suhtes nartsissistiga vastutad sina kõikide emotsioonide eest, ka tema omade eest. Tal on halb tuju – sina oled süüdi! Ta on vihane – sina ajasid ta närvi, sest tegid kõike valesti! Ta soovib suhelda sinuga vaid siis, kui oled heas kohas – alati pead olema imeilus, muretu, õnnelik ja külvama ta üle jäägitu tähelepanuga. Kui sinul on vaja tuge või koged muid emotsioone, ta lahkub, isegi vihastab. Temale on lubatud kõik, sinule ainult olla «ideaalne toode» – ilus ja ilma probleemideta.

Karine Terzian
Karine Terzian Foto: Erakogu

Tema ei tee vigu

Nartsissist usub oma eksimatusse. Ta ei tunnista iial oma vigu ja mängib topeltmängu. Petta, valetada ja manipuleerida on talle lihtne, kuna tema usub, et kõik teevad seda, kui on vaja oma tahtmist saada. Ta suudab petta ning vahetult peale seda kallimale otse näkku valetada – kõige lihtsam asi! Kuna neil puudub südametunnistus ja nad vajavad imetlust, armastavad nad mängida spirituaalset õpetajat, ravitsejat, massööri jne. Nad kasutavad ära ebakindlaid ja katkiseid kliente.

Palju on naisi, kes satuvad sellise õpetaja, näiteks tantraõpetaja meelevalda. Ja need pole kergeusklikud naised, terve inimene ei suuda uskuda, et sellisel tasemel valu on üldse võimalik! Ohvrite seas on palju tarku naisi, kes pärast olukorra mõistmist varjavad seda. Häbi on! Nad on ju ise sinna läinud vabatahtlikult, nii saab manipulaator edasi tegutseda ja naine süüdistab iseennast. Nartsissist soovibki vaikust – siis saab ta oma südametut tegevust jätkata.

Monogaamne suhe? Ainult sõnades

Mehega kohtudes leppisime kokku, et loome monogaamse suhte ning jagame armastust vaid teineteisega. Kuid sellest koorus välja lõputu õudusunenägu! Ta alandas mind isegi selle eest, et olen seksikas naine. Kui ta ise oli parasjagu mitmel rindel naisi murdmas, ei olnud tal aega ega energiat minu jaoks ning käisin talle närvidele. See, et minul olid omad vajadused, ilmselgelt ärritas teda. Tema nägemuses pidi partner rahuldama tema vajadusi omamata õigustki midagi omalt poolt vastu soovida.

Üks tema viise kätte maksta oli mitte pakkuda mulle lähedust ja intiimsust. Hiljem selgus, et ta hoidis eemale, kui oli kellegi teisega seksinud, neid lugusid oli lugematul hulgal. Alguses ma ei suutnud neid uskuda, aga aastate jooksul tulid need erinevaid teid pidi välja. 

Ja ometi olin suhtes nartsissistiga aastaid! Nende aastate jooksul ei suutnud ma adekvaatselt mõista, millises poris ma püherdan. See lihtsalt ei jõudnud minu reaalsusesse. Mina armastasin päriselt ja sügavalt ning uskusin, et ka tema. Sellepärast proovisin igal erineval moel seda suhet hoida, aina uuesti ja uuesti. Lootsin nagu mingit kinnitust saada, et ta viimaks ikka hoolib. Reetsin ennast ja sellest hakkas halb.

Lõks on kaunilt üles pandud

Kõrvalseisjal on raske mõista, miks inimene nii kohutavast suhtest ei lahku, miks ta laseb endaga teha asju, mida armastav partner iial ei teeks. Sest enne kui lõks kinni langeb, näidati talle hoopis teistsugust inimest. Oli ka meil ju alguses kõik ilus. Nagu päris. Ilusad romantilised hetked, matkamised, väljas käimised, teatrid, kinod.

Reaalne päris elu sinna alla loomulikult ei kuulunud. Samuti ei mahtunud meie maailma kunagi minu kõige kallim poeg. Ta sundis mind valima: kas tema või laps. Kui valisin lapse, karistas ta mind selle eest julmalt. Miks? See andis talle võimutunde. Õige pea sain aru, et ta ise tekitab meelega olukordi, kus ta saaks kätte maksta ja karistada. Kõik toimus erinevate kiusamiste näol, peenelt, peidetult manipulatiivselt.

Karine Terzian teab, et välisest fassaadist palju olulisem on soojus ja hoolimine. Nartsissist sinust tegelikult ei hooli. Ta kasutab sind ära.
Karine Terzian teab, et välisest fassaadist palju olulisem on soojus ja hoolimine. Nartsissist sinust tegelikult ei hooli. Ta kasutab sind ära. Foto: Erakogu

Ideaalne mees

Põhimure sellisel inimesel on, et väljapoole ei tohi midagi näida ebatäiuslik. Ta peab olema parim, imetletud, ideaalne! Kõik pidi ilus välja paistma. Ilusad riided, hea välimus. Publiku silme all etendas ta alati rolli «armastav mees, kes hoolib». Ja korraks nendes olukordades tunnedki ennast naisena. Kuid soliidne härra muutus pärast lavalt lahkumist matsiks ja mölakaks. Kuna ta pidi hea mulje jätmiseks pingutama, saad sa karistuseks tunda veelgi enam arrogantsust ja ülbust. 

Nartsissist ei vastuta mitte millegi eest. Kõik ilusa pidin ma välja teenima. Tihti on sellistel inimestel suursugune pettekujutelm asjadest. Et mitte vastutada, muudab ta reaalsust. Tema jaoks pole kunagi midagi juhtunud. Sina oled kõiges süüdi. Mul oli tihti tunne, et ta vihkab mind. Küsisin tema käest otse – ta ei vastanud, sest selge vastus on ka omamoodi vastutus. Temale meeldib segasus, seal on manipulaatoril parem tegutseda. Tema mängis ja naeris minu valu üle, tema jaoks oli kõik kontrolli all. Ainult minul polnud suhte üle ega selle üle, kuidas ta reageerib või mis järgmiseks juhtub mitte mingit kontrolli. Ning nii see oligi mõeldud – see muudab kaaslase sõltuvaks ja jõuetuks, mida ta naudib. 

Komplimente ei saanud ma enda kohta peaaegu kunagi. «Miks ma peaksin Sulle hästi ütlema?» Nii ütles upsakalt spirituaalne mees. Selle eest ta halvustas palju. Samuti halvustas ta tihti minu last ja alandas teda. Kõik käis peenelt ja eriti julmalt. Palusin hiljem oma 13-aastasel pojal meenutada, kuidas ta ennast tundis, kui see inimene meie juures oli. Tema vastus oli lühike: «Mul oli alati oma kodus tunne, et meie oleme külalised ja tema on selle kodu omanik. Me olime tema jaoks mitte keegi. Nagu midagi oli temas valesti....»

Karine Terzian
Karine Terzian Foto: Erakogu

Väljavõte Karine päevikust

6. mai

Annan vabaks kõik, mis mind enam ei toeta ja valin elada iseenda eest vastutavana. Õnnelikuna. Tuleb teha õigeid otsuseid nii, et hing on rahul. Täna tuleb ilus päev! Rääkisin just temaga. Ta helistas. Kogen nii palju negatiivseid emotsioone, kui temaga suhtlen. Mulle ei meeldi, et pean kogu aeg talle meeldima. Ta kõlab nagu väike vihane ja solvunud poiss. See ülbus on ikka jube asi. Ei tohiks üldse temaga suhelda. Harjumus on nii suur. Nagu sõltuvus. See võtab minult palju energiat. On olnud muidugi ilusaid hetki, aga palju rohkem negatiivsust. Pean end temast lahti tõmbama.

18. mai

Ostsin hiljuti ühe maalapi, millest olin väga unistanud. Minu kaaslast häiris, et ei kirjutanud poolt sellest maast temaga kaasomandisse. Ütles, et kui ma pool maad tema nimele ei kirjuta, siis tema mind kunagi aitama ei hakka. Ausalt öeldes ei mäletagi, et ta mind aidanud oleks. Kui mõni väike liigutus saigi tehtud, siis eelnes ja järgnes draama. Ta vihastas kohe, kui midagi tema käest küsida julgesin.

Kuid vastupidi oma sõnadele käis ta seal mind lõpuks aitamas. Väikese maja värvis ise ära. Kõik värvid maksin ilusti kinni, kuna «tema ei hakka kellegi elu kinni maksma». Veidi mööblit tõi majja. Olin meeldivalt üllatunud. 

Aga siis, kui kuulutasin suhte lõppenuks, tehti mulle pikk nimekiri, kus olid kõik asjad, mis majja mahtusid. Tagastasin nimekirja alusel kõik, maja tühjaks. Sinna kuulusid ka WC-pott, voodipesu, külmkapp, pildid seintel. Loetelu oli filigraanne. Sellega see asi ei lõppenud. Nüüd hakkasid tulema kirjad, mida ta veel soovib. Nuge, kahvleid, veekeedukannu. Kuni sinnamaani, et krundilt viiakse ära võrkkiige konksud, keeratakse veepaagi küljest kraan ära ja lambikesed maja küljest. Seda kõike salaja, ilma minu teadmata. Ehk siis temale pole kunagi piisavalt! 

29. mai

Viimasel ajal pea valutab tihti. Palju segaseid ja arusaamatuid mõtteid. Käisime just koos reisil. Isegi oli suht rahulik seekord. Paar korda ikka tuli ette üleolevat käitumist ja labaseid väljendeid. Tagasi lennujaama jõudes tormas kohe minema. Mulle jäi tunne, nagu ootas teda keegi.

Tihti tuleb ta meile, kaks kätt taskus, sööb ära meie toidu ja jalutab minema. Lihtsalt ülbitseb. Arvan, et mees peaks olema stabiilne ja kohal. Tema on alati kuskil mujal, aga mitte kunagi päriselt sinuga. Naine on energia, tantsides ümber mehe. Aga siis millise mehe? 

Kogen tihti kurbust. Meeleheidet. Mõistan, et see kogemus on tulnud mind õpetama. Naised hoiavad viimse piirini armastuse ruumi, mis iganes ka ei juhtuks. Saan aru, et kui ei meeldi, mine otsi järgmine. Kui kaua sa siis otsid seda järgmist? Ja nii otsustad kõik vastu võtta ja kannatada...

Huvitav seik meie suhtele tagasi mõeldes – mitte keegi minu sõpradest ja lähedastest ei oodanud meid koos külla ega aega veetma. Ka teised ei usaldanud teda. Nüüd tean, et inimesi, kes sulle päriselt head ei soovi, ei tohi oma lähedale lasta.

Karine Terzian
Karine Terzian Foto: Erakogu

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • Rikkalikult märke, mis reedavad – su kõrval on nartsissist.
  • Miks unistuste mees või naine peaks meid valvsaks muutma?
  • Mida tähendab suhe nartsissistiga?
  • Miks see hävitavaks osutub?
  • Uskumatu julmus, mis saab osaks nartsissisti kallimale.
  • Täiesti teine nägu, mida esitletakse publiku ees.
  • Mis asi on traumaside ja miks see sõltuvust tekitab?
  • Miks on nii raske nartsissisti juurest lahkuda?
  • Kes võivad tema ohvriks langeda? Ära usu jutte, et viga oli naises endas, tema traumades või madalas enesehinnangus. Elujõud imetakse välja just neist, kelles seda palju on.
  • Mida teeb nartsissist siis, kui sul pole talle enam anda seda, mida tema soovib?
  • Kui kallis hind on sellel, kui lubad end asjana kohelda?

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 358 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles