NAISTEJUTUD 164 cm pikkune naine kaotas kolmandiku kaalust: proovisin liikuda ja vähem süüa, aga aitas alles...

Copy

Ingela Virkus on väike kaunis naine, keda näeb igal tööpäeval «Telehommikus» uudisteankru rollis. Keegi ei usuks, et seesama vaevalt suhkrukoti kaalus naine oli vaid mõne aasta eest 20 kilo raskem ning endaga pahuksis. «Vihkasin oma keha tõeliselt,» tunnistab Ingela. «Ma vältisin üritusi, peitusin kodu pimedusse, ma ei tahtnud, et keegi mind näeks.»

Ingela asus kaaluga innukalt võitlema ja juhtus see, mis paljudel – stress kasvas, kaal ei mõelnudki kaduda! Hoopis juurde tuli. Mis viimaks aitas? 

«Ise oled süüdi, paks!» «Söö vähem liigu rohkem!» «Oma viga, et oled pontsakas!» Oh, kui sageli on sellised kõrvalseisjate kommentaarid valed! Kas nad tõesti arvavad, et kõvasti juurde võtnud inimene seda ise märganud ei ole? Et ta ei tea, et miski enam selga ei mahu? Oh ei! Ta teab ja liigagi hästi...

Ingela Virkus võttis ootamatult nii palju juurde, et tema väike keha muutus ligi kolmandiku võrra suuremaks.
Ingela Virkus võttis ootamatult nii palju juurde, et tema väike keha muutus ligi kolmandiku võrra suuremaks. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

«Kaks aastat tagasi ma kaalusin enda 164 cm juures üle 70 kilo,» sõnab Ingela. «See viis minult nii palju enesekindlust! Sulgusin tuppa. Ma ei suutnud oma keha armastada. Ja kui kevadel oodati, et saab õhemaid riideid selga panna, siis minu jaoks oli see kohutavalt suur stress! Isegi 30-kraadises kuumuses käisin ma mustade lohvakate riietega.»

Ingela Virkus räägib väga siiralt ja ausalt oma isiklikke läbielamisi – kuidas ta täiesti märkamatult hulga kilosrid juurde võttis, kuidas kannatas ja võitlust pidas ning mis teda lõpuks ometi aitas. Usu, see võib aidata ka sind!

Täna on Ingela sale nagu teleinimesed ikka. Naljaga pooleks võib tsiteerida Karlssonit: «Kui pisikesse purki mahub, siis saab telekasse!» Täna Ingela igatahes mahub, aga vaid mõne aasta eest ei olnud see sugugi nii. Praegu kannab ta suurust XS-S, varem oli see L.

Ingela kannab täna suurust XS-S ning näeb välja sale ja särav nagu teletähed ikka.
Ingela kannab täna suurust XS-S ning näeb välja sale ja särav nagu teletähed ikka. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuidas lisakilod tulid?

Kõige hullem oli see, et kaal lisandus täiesti märkamatult ja väga kiires tempos. See ehmatas naise, kes varem võis kõike süüa, korralikult ära. «Ma olen väga palju mõelnud, et mis hetkest kaalutõus alguse sai,» meenutab naine. «Mul oli lõputöö tegemisest suur stress, samal ajal tegin raadiotööd. Kõik need asjad tulid kuidagi järjest. Põlesin tööl läbi. Ja siis hakkasin piltidelt nägema, et igalt poolt paistsid voldikesed välja. Ma ei tahtnud endale veel tunnistada seda, aga mingi hetk hakati seda ka kõrvalt kommenteerima.»

Ingela kogus hunniku liigseid kilosid mitme põhjuse koostoimel, nagu enamasti. Harva saab süüdistada vaid ülearust maiustamist või midagi muud konkreetset. Kiire elu viis keha stressi, söömiseks ei jäänud aega. «See tuli väga ootamatult, ma tõepoolest kohe ei märganud seda,» tunnistab naine. 

Mis pani kaalu kogunema? Mitte niivõrd see, et naine oleks rohkem söönud. Võti oli hoopis selles, et söögikorrad jäid vahele ning siis sobis suure näljaga iga suutäis.
Mis pani kaalu kogunema? Mitte niivõrd see, et naine oleks rohkem söönud. Võti oli hoopis selles, et söögikorrad jäid vahele ning siis sobis suure näljaga iga suutäis. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tihtipeale jäid söögikorrad vahele, see kasvatas stressitaset veelgi ning hädaga haaras Ingela suvalise pitsa või muu kiire suutäie, mida keha siis suure ärevusega talletas. Magada polnud aega, mis veel omakorda tõstis pinget, söögiisu ja tasakaalutust. Viimaks leidis naine end täiesti lootusetust nõiaringist. 

«Te olete juurde võtnud! Kas olete rase?»

Loomulikult märkas naine, et raskem on olla, aga nii nagu kaalukogujad tihti end kaitsta üritavad, püüdis ka tema probleemist kõrvale vaadata. Seda enam tegid haiget teiste kommentaarid. Ingela töötas ka raamatukogus, kus astus ligi täiesti võõras inimene ja leidis, et teise inimese kehakaal on teema, mille kallal temal on õigus sõna võtta. 

«Tuli üks klient ja pidas vajalikuks öelda, et ta nägi mind tänaval: «Te olete juurde võtnud! Kas olete rase?» See oli väga otsekohene küsimus,» meenutab naine haiget teinud situatsiooni. Selle peale tundis naine veelgi enam soovi ennast ära peita ja igasuguseid kontakte vältida. «Kõige enam ma kartsin seda, et kooliaegsed sõbrad, kes mind kleenukesena mäletavad, näevad mind suuremana. Ma kartsin, et nad jäävad mind vaatama ja kuidagi halvustama.» Ingela ju teadis, et on muutunud. Ei maksa arvata, et ükski ülekaaluline seda ei tea! 

Ingela Virkus räägib otse ja ausalt, kui valus see on, kui keegi kõrvalt sinu keha halvustavalt kommenteerib. 
Ingela Virkus räägib otse ja ausalt, kui valus see on, kui keegi kõrvalt sinu keha halvustavalt kommenteerib. Foto: Sander Ilvest / Postimees

«See on minu haavatav olukord. Mulle tundus, et kui keegi ka väljastpoolt seda kommenteeriks, siis ma võtaksin seda väga-väga hinge.»

Samamoodi isiklikult võttis ta kontoripidudel õhku lennutatud repliike: «Suvevorm tuleb saavutada, äkki sina ei tahagi seda kooki? Miks keegi kõrvalt ikka tunneb, et tal on õigus kommenteerida teis kehakaalu ja öelda – ah, sa oled nii paks! See on minu arvates nii õudne.»

Teise keha pole sinu keha! 

See on koht, kus nii mõnigi inimene peaks peeglisse vaatama. Teise inimese keha või välimuse kommenteerimine ei ole koht, kus ennast «Aga ma olin ju lihtsalt aus» õigustuse taha peita saaks. See pole ausus, vaid sinu arvamus. Keegi pole seda küsinud ja kellelgi pole õigust anda keha aadressil, mis talle ei kuulu, hinnangulisi kommentaare. «Ma ju teadsin, et olen kaalus juurde võtnud, riided ju tõesti pigistasid,» jutustab Ingela, kuidas see kommentaari sihtmärgiks sattunud inimesele tundub. «Siis sain aru, et mitte ainult mina ise tunnen ennast halvasti, vaid ka teised näevad mind nii. Tihtipeale ei näe ju teised seda, mida see suuremas mõõdus inimene teeb, et end oma kehas hästi tunda.» Levinud lõks – näpuga näitaja ja paksuks nimetaja eeldab, et teine pikutab diivanil ja vohmib kreemikooke. See on enamasti vale. Üldjuhul ta pingutab nii, et jaks lõppemas ja lootus kadumas, lihtsalt ei suuda nõiaringist välja murda.

Miks inimesed niimood sõnadega haiget teevad? Ingela usub, et küllap neil pole seda kogemust, mis tunne on ise ülekaaluline olla. Tõenäoliselt on aga hoopis rohkem asi selles, et neil puudub elementaarne viisakus ja empaatia!

Toitumise jälgimine ja liikumine ei aidanud

Ka Ingela Virkus asus kohe tegutsema, et ülekaalust võimalikult kiiresti vabaneda. «Ma hakkasin kohe toitumist jälgima ja püüdsin nii palju kui võimalik liikuda,» jagab ta. «Sellest sai natukene lausa kinnisidee. Ma tahtsin sellest kaalust ruttu lahti saada! Tagasi sinna jõuda, kus ma enne olin. Aga...»

Ingela õppis mõistma neid inimesi, kes on kaaluga pahuksis, pingutavad, aga miski ei aita. On haigusi ja vaimse tervise seisundeid, mis ülekaalu soodustavad, individuaalseid eripärasid, elustiilis varitsevaid salalõkse. «Minu jaoks oli see kolme-nelja aasta pikkune olukord, aga on inimesi, kes kogu elu kaaluga maadlevad,» on ta väga mõistev. «Selleks, et kehakaalu korda saada tuleb endaga leppida. Aga teised väljastpoolt ei lepi!» Armsad inimesed, ka sõnad lõhuvad! Te ei kujuta ette, kui palju mõni lause haiget teeb...

«Mina arvan, et siin on väga palju selle taga, et inimene võib olla väga tubli liikuja ja tervislik toituja, aga kui tal kogu aeg on pinge peal ja hirm kuklas, et äkki see kaalunumber hoopis tõuseb, siis keha sinuga kaasa ei tule!» Ka Ingela langes lõksu, kus ta mõtles toidule ja treeningule liiga innukalt, nii et sellest sai omaette stressiallikas. 

Ingela jaoks tõi pöörde positiivsemas suunas otsus – ma ei võitle enam. Eesmärk number üks oli hoopis leida iseennast, hakata ennast armastama sellisena, nagu ta täna on. Stressi kadudes kadus ka kaal.
Ingela jaoks tõi pöörde positiivsemas suunas otsus – ma ei võitle enam. Eesmärk number üks oli hoopis leida iseennast, hakata ennast armastama sellisena, nagu ta täna on. Stressi kadudes kadus ka kaal. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Mis viimaks aitas?

Väga sageli unustatakse igasugustes kaalulangetuslugudes ära vundament, millele kogu edu toetub – inimene peab leidma lootuse. Kui ta ise ei usu, et suudab kaalu kahandada ja väiksemat vormi võtta, ei usu seda ka keha. Tulemus – tee, mida tahad, aga see ei õnnestu! Ehk kaal lühiajaliselt isegi kaob, kuid vaid selleks, et siis protsentidega naasta ning inimest veelgi sügavamasse masendusse suruda.

Kuidas Ingela leidis usu? «See, et ma ühel hetkel mõttest iga hinna eest alla võtta loobusin. Et nüüd ma olen siis selline,» räägib naine. Leppimisega koos muutus motiiv, miks naine midagi teeb – liikumisest sai rõõm ja vaba aja veetmise viis. Ka söömises ei üritanud ta end iga hinna eest piirata, vaid seadis sihiks tasakaalu.

Ingela armastab õhuakrobaatikat.
Ingela armastab õhuakrobaatikat. Foto: Erakogu

«Avastasin enda jaoks õhuakrobaatika,» jutustab Ingela. «Ma ei läinudki selle mõttega trenni, et kaalu kaotada või vormi saada. Ma tahtsin leida iseennast, hakata ennast armastama sellisena, nagu ma olen!» Kui liigutamine polnud enam surve, märkas naine, et vabatahtlikult läheb ta trenni palju parema meelega. Ja see ongi võti – kui soovid kogu elu püsida heas vormis, siis leia endale treening, mida tõeliselt naudid. Ning ära end liialt piitsuta – mõõdukus on edu võti. Tulemused ei tule üleöö.

«Ma tahaks öelda, et mina ronisingi sealt kaalumure kaevust välja nii, et lõpetasin liiga palju selle peale mõtlemise. Muidu keha on kogu aeg nii stressis ja hoiab kaalust kinni, raske on kaotada midagi. Aga kui sa lased lihtsalt ennast vabaks, ei mõtle nii maniakaalselt sellele, siis laseb keha ka ülekilod vabaks.»

Muutus ei toimunud muidugi paari päevaga või esimese kuuga. «Ma tundsin, et mul päriselt hakkas kaal kaduma pärast üheksat kuud,» ütleb Ingela ausalt. «Siis mul oli tekkinud regulaarne rutiin – käisin trennis ja püüdsin ka õues liikuda. Ma tegin seda selleks, et endaga paremasse kontakti jõuda. Ja ma jõudsin!»

Treeningute käigus ei muutunud Ingela mitte ainult järk-järgult taas saledaks, vaid nägi ka oma arengut – kuidas osavus, vastupidavus, julgus ja jõud silmanähtavalt kasvasid. See rõõmustas ja innustas jätkama. Nii et oma ideaalkaalu jõudmine käis viimaks pea märkamatult ning sellesse kaalu, mis on muuseas sama, mis oli koolaegse kleenukese Ingela oma, umbes 50 kilo, on naine püsima jäänudki.

Ingela Virkus ja Kristinka. Mis aitab liikumise regulaarseks muuta? Tee midagi, mis sulle päriselt rõõmu teeb!
Ingela Virkus ja Kristinka. Mis aitab liikumise regulaarseks muuta? Tee midagi, mis sulle päriselt rõõmu teeb! Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada järgmist:

  • Ingela jagab väga isiklikku lugu, varjamata kõige sügavamaid ja salajasemaid tundeid – usu, see liigutab!
  • Kõik detailid, mis kaalu ootamatult kukile tõi ja sellest vabaneda aitas.
  • Miks kaaluga võitlemine ei aita?
  • Miks «kaalupolitseinikele», kes teisi kommenteerivad, pole mitte mingit õigustust?
  • Kuidas on seotud kehakaal ja stress?
  • Kuidas on seotud kehakaal ja uni?
  • Miks nii paljud kaalulangetusprojektid on vaid lühiajaline paadi loksutamine, mis teeb kokkuvõttes hoopis paksemaks?
  • Head nipid liikumiseks, mis tõesti tulemusi annavad.
  • Ettevaatust – just need õhtused näksid on salapeki kiirkoguja!
  • Mis näkse endale muretult lubada nii, et kaalumure ei kimbuta?
  • Mis aitas Ingelal tagasi normaalkaalu jõuda ja jääda?

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 348 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Ingela Virkus.
Ingela Virkus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kes on Ingela Virkus?

Ingela on televisiooni uudisteankur Kanal 2 saates «Telehommik» ja tervisesaadete ajakirjanik Kuku raadios.

Ta on tegutsenud aastaid raadioajakirjanikuna, huvitudes enim just tervisliku elustiili ja vaimse tervisega seotud temaatikast.

Ingela on kirglik tantsu ja õhuakrobaatika harrastaja. Vaata siit. Pärit on ta Ida-Virumaalt Kohtla Järvelt ja selle erilise Eestimaa nurga tulihingeline fänn. 

Ingela armastab õhuakrobaatikat.
Ingela armastab õhuakrobaatikat. Foto: Erakogu

 

Teised ajakirjad

Tagasi üles