NAISTEJUTUD «Depressioon aina kasvas, üritasin endale otsa peale teha. Kuid ühel päeval...»

Copy

Silver oli mees parimates aastates, kui tal diagnoositi sügav depressioon. Nii nagu paljud mehed, haaras ta esimese abimehena pudeli järele. Korraks hakkas parem, aga väga kiirelt läks kõik allamäge. «Ma olen ikka väga põhjas ära käinud!» Mingil hetkel otsustas mees endale otsa peale teha, millelgi polnud mõtet, kõigest oli suva. Mis ta päästis?

​Enamik meist teab, mis asi on depressioon ning on ise kogenud, kuidas see meid maatasa surub, hävitab tahte, usu oma võimetesse, tapab seksuaalsuse, kägistab elurõõmu. Kuid miks see tuleb? Ja mis sellest välja aitab? Sügava depressiooni süsimustas sügavikus tundub, et elus pole millelgi mõtet. Kuid asi pole nii! 

Silver Kleimann-Leimann kannatas aastaid raske depressiooni ja ärevuse all, kuni asjad läksid niivõrd hulluks, et noormees otsustas enesele otsa peale teha. Olukorra muutis veelgi hullemaks põgenemine – nii nagu tavaliselt, otsis ka Silver valule leevendust alkoholist ning muudest meelemürkidest. Selline valem on kahjuks kohutavalt tavaline ja just seepärast on kriitiliselt vajalik jagada noormehe hingekraapivalt valusat lugu. Silver räägib otse ja ilustamata, mida vähesed julgevad jagada. Kuid ta leidis väljapääsu, mis ta depressiooni ikke alt vabastas ning see valem toetab teda siiani. Meie siiras lootus on, et see aitab ka sind.

Silver Kleimann-Leimann täna - energiast pakatav ja elurõõmus noormees. Oma jubeda kogemuse tõukel soovib ta hoiatada ja aidata teisi saatusekaaslasi.
Silver Kleimann-Leimann täna - energiast pakatav ja elurõõmus noormees. Oma jubeda kogemuse tõukel soovib ta hoiatada ja aidata teisi saatusekaaslasi. Foto: Silver Kleimann-Leimann

Depressioon – mis asi see on?

Silveri lugu on kohati väga hirmus ja sünge, aga kahjuks mitte üldse ebatavaline. Milliseid tundeid koges tema, kui arstid kirjutasid talle diagnoosi: sügav depressioon? «See on, kui minu keha ja minu vaimne pool tõmbavad piduri peale ja ütlevad: «Stopp, Silver, nii enam edasi ei saa!» See tekitab olukorra, kus ma ei tunne enam millestki rõõmu, ma ei saa aru enam, kes ma olen ja ma ei saa isegi teha neid asju, mis mulle varem meeldisid.» Karm olukord, pole kahtlustki. Aga sel on sõnum – depressioon on raju sekkumine, mis ütleb, et muuda midagi! Sügavas mülkas ning isegi kergemate sümptomite korral on täiesti kohane ja tark tegu otsida viivitamatult abi. Mis teeb inimese kõige julmemalt katki? Kui nad suruvad edasi tundeid maha ja teevad nägu, et midagi pole. Ära palun tee seda, siit viib esimene samm suitsidaalsuse poole.

Depressiooni sümptomid

Mõlemad äärmused on olemas – inimesed, kes esimese paha tuju korral kohe antidepressante küsivad, ja teised, kes ka sügavas depressioonis abi otsimast keelduvad ja ise edasi punnivad. Diagnoosi paneb arst. Aga mõned märgid, mida tähele panna:

  1. Energia kaob. Mis oli varem jõukohane, see enam pole.
  2. Seksuaalenergia langeb, huvi seksi vastu jahtub või kaob.
  3. Mäluhäired, keskendumisvõime hajub.
  4. Unehäired, uinumisraskused, katkendlik uni.
  5. Ärrituvuse tõus, üle reageerimine, lühike süütenöör.
  6. Seletamatu pinge-, raskus- ja koormatunne.
  7. Äärmuslikud emotsioonid, mis kõiguvad järsult ja erilise põhjuseta.
  8. Ärevusele viitavad valud, pinged, survetunne peas, kõril, rinnal.
  9. Sensoorsed tajud teravnevad, valguse, heli, lõhna jm suhtes.
  10. Pole jõudu rõõmustada ka selle üle, mis varem meeldis.

Allikas: Kogemusnõustaja Silver Kleimann-Leimanni isiklik kogemus

Depressioon tuleb sulle ütlema: sa vajad muutust!

Depressioonini viib meid leppimine olukorraga, kus me olema ei peaks. Tunned, et suund pole õige? Küsi endalt kontrollküsimus: Kas ma olen enda vastu aus? Sundseise ei ole, iga olukorda saab muuta ja see õigus igaühe elus kuulub ainult inimesele endale. Üks väga salakaval põhjus, mis võib viia esmalt vaimse tasakaalutuse, seejärel meeleolulanguse ja isegi depressioonini, on puhkamise vahele jätmine. Lühiajaliselt on see võimalik, aga me vajame olemise aega tegutsemise ajaga tasakaalus. Eita seda ja vaimne tervis kannatab!

Depressioon on halastamatu kaaslane, mis kustutab elust järk-järgult kõik rõõmuallikad. «See läheb veelgi kaugemale – kõik, mis puudutab seksuaalenergiat – huvi intiimsuse vastu on kuidagi leigem,» jagab Silver ausalt isiklikku kogemust, millest enamik ei julge sõnagi poetada. «Ma saan aru, et kui ma seksi naudin, siis kogu maailm kaob ära minu jaoks. Aga depressiooniga ma ei ole selles hetkes, vaid olen nagu vaatleja rollis. See rikub ära ka seksi, sooritusvõime, kestvuse ja naudingu.» Kurb ja karm, aga kahjuks tõsi –  depressioon mõjub nagu seksuaalne tuimesti. Kuid ka mõned antidepressandid võivad inimesele mitte sobides toimida tuimestina, koos väljakannatamatu valuga kaovad ära orgasmid ja naudingud. «Jõhker,» ütleb Silver. «Ja siis ma hakkan mõtlema, et äkki mul on midagi viga ja see toob omakorda veel pingeid juurde.»

Silver Kleimann-Leimann täna - heas vormis mees tunneb, et hoiab viimaks ometi rooli elus iseenda käes.
Silver Kleimann-Leimann täna - heas vormis mees tunneb, et hoiab viimaks ometi rooli elus iseenda käes. Foto: Kristina Herodes

Kuidas depressiooni nuumata?

Paradoksaalselt nuumab ja kasvatab depressiooni kõige tõhusamalt just see, mis meile näiliselt pakub kerget ja kiiret leevendust. Igasugune põgenemine ja lämmatamine. Näiteks alkoholi me püüame muresid ja hirme uputada, aga neile mõjub see nagu lillekastmisvesi, väike mure hakkab vohama kui umbrohi, kuni valgus enam ei paista. Silveri elustiil oli täpselt selline. «Elasin, nagu homset ei oleks olemas,» meenutab ta. «Pidu kestab kuni kestab, vastutuse võtmist polnud. Mees ju tahab tugev olla – kui mõni mure on, siis lahendus peitub pudeli põhjas. Emotsioonid on keelatud ja kui tahaks midagigi tunda, siis aitavad mõnuained. Enda eest ma üldse ei hoolitsenud!»

Alkoholi me püüame muresid ja hirme uputada, aga neile mõjub see nagu lillekastmisvesi, mure hakkab vohama kui umbrohi!

Silver on noor, energiline ja elujõuline mees, aga innukalt toites depressiooni võttis see ta üle. «Öeldakse, et kanep on värav kõikide teiste mõnuainete juurde, aga minu puhul oli alkohol,» jagab ta ausalt. Ja ega paremat eeskuju polnud ka kuskilt võtta – kui isal oli mure, siis tema ka jõi. Ja inimesed Silveri ümber käitusid samamoodi. «Tahtsin tunda ennast enesekindlamalt, suhelda paremini. Aga need mürgid töötavad ainult nii kaua, kuni need süsteemis sees on. Nad annavad efekti kohe. Aga siis sa hakkad maksma! See on nagu kõrge intressiga laen!»

Mis saab peale pidu?

«Siis hakkab see kõige toredam osa,» jutustab Silver. Täna ta naerab selle peale, omal ajal poleks neis õudsetes kannatustes isegi pisaratest piisanud. «Kui muidu oli masenduse tunne, siis nüüd on see nagu kõige õudsem pohmell, mis kestab mitu päeva. Maailmast kaovad värvid ära, nagu vaataks must-valget telekat. Dopamiini ja serotoniini paagid on ju täitsa tühjaks tehtud. Ja see, kui ma hakkan taastuma, ei tähenda seda, et kukun tavapärasele normaalsele tasemel, vaid tükk maad allapoole.»

Fakte alkoholist

  • Alkohol on number 1 kategooria vähki põhjustav aine.
  • 40 protsenti vähijuhtumitest oleks saanud ära hoida mitte juues.
  • Enne kui klaasi tõstad, tee endale selgeks, mida sa teed – vaata alkoinfot.
  • Soovid alkoholist vabanemisel tuge – vaata programmi Selge.
  • Loe kõigest lähemalt Tervise Arengu Instituudi leheküljelt.
  • Enamik ei saa aru joomise ohtudest – 45 protsenti inimesi napsutab regulaarselt, aga usub siiski, et temal probleemi ei ole.
  • 33 protsenti inimesi elab petlikus legendis, et jutud alkoholi kahjulikkusest on liialdatud.
  • 54 protsenti inimesi on sealjuures vahetult näinud, kui hull võib olla alkoholi kahjulik mõju, ning otsustanud tarbimist piirata.
  • 44 protsenti inimesi joob, et lõõgastuda – vaata edasi! Leidub tervislikke võimalusi, mis annavad sama efekti ilma pohmellita.
Silver Kleimann-Leimann hetkel, kui kehakaal oli alkoholi tõttu kerkinud 106 kg peale. Aga kui sind piinab depressioon, on kõigest suva. Ka iseendast! Lihtsalt ei ole jõudu.
Silver Kleimann-Leimann hetkel, kui kehakaal oli alkoholi tõttu kerkinud 106 kg peale. Aga kui sind piinab depressioon, on kõigest suva. Ka iseendast! Lihtsalt ei ole jõudu. Foto: tervevaim.ee

Silver usub, et tema kogetu tuleb teistele depressiooniga silmitsi seisjatele tuttav ette. «Tekib seletamatu tühjus. Lootusetu on olla. Kui meelemürkide mõju saab otsa, siis kõik asjad on liiast – müra, valgus, enda kehas on imelik olla. Külma- ja kuumahood saadavad. Energia täielikult puudub.» Selle kogemuse varal otsustavad paljud, et enam nad end nii halvasti tunda ei taha. Kuid see ununeb kohe, kui pakutakse kiiret ja kerget lõõgastust klaasikese kujul. «Lihtsam on uuesti karusselli peale minna ja tagajärgedele mitte mõelda. Kohene dopamiin on see, mida me otsime ja ka saame.» Tundub, et muu ei loe. 

Silveri enda tagasiside saatele:

Tegin aja, et kuulata. Mõnus ajas rändamine. Ja olen endiselt positiivselt hämmastunud selle üle, millisel toonil meie vestlus kulges - üldse ei usuks, et tõesti esimest korda kohtusime.

Depressiooni tema on küll õpikutes tihti keeruliste definitsioonidega. Aga see vestlus tegi kõik nii arusaadavaks. Lihtne samastuda näidetega. Loodan et siit saavad paljud väärtuslikku mõtteainet ja inspiratsiooni.

Üritasin endale otsa peale teha

«See juhtus pärast minu kolmandat ja viimast depressiooni tagasi langemist,» jutustab mees. Ta oli täielikult lootust kaotamas, panemata kokku, et ennasthävitav elustiil ongi see, mis depressiooniravi nullib. «Jätkasin elu põletamist. Jõin peaaegu iga päev – see muutus harjumuseks. Ma võtsin ka ravimeid ja käisin psühholoogi juures. Lõpuks oli mul nii suva, et üritasin endale otsa peale teha. Selle tulemuse nägemisel sain aru, kui kallis on mulle elu. Ja taipasin, et ainus inimene, kes mind aidata saab, olen ma ise. Kui ma mitte midagi oma elus ei muuda, siis midagi ei saagi paremaks minna!» Silver nägi enda suurimat vaenlast – alkoholi. Mida ta siiani pidas sõbraks, kes kiirelt ligi võtta, et oma tunnetega kuidagi toime tulla.

Silver kõige mustemal hetkel – täiesti teine mees, kelles tänast säravat ja energilist Silverit isegi ära ei tunne!
Silver kõige mustemal hetkel – täiesti teine mees, kelles tänast säravat ja energilist Silverit isegi ära ei tunne! Foto: tervevaim.ee

Kuid ühel päeval otsustas Silver alkoholiga lõpparve teha – see juhtus 26. jaanuaril 2021. Praeguseni pole ta tilkagi võtnud. Pole kordagi libastunud. Et mitte ebaõnnestuda, hoidus ta suurtest sõnadest ja kõlavatest lubadustest: ma ei joo mite kunagi! Ta võttis käegakatsutavad sihid – pean vastu päeva. Siis paar päeva. Ja edasi tuli juba motivatsioon – ma suutsin siiani, äkki ma suudan edasi ka? «Ja kui ma peaksingi ebaõnnestuma ja iseendale antud lubadust murdma, ma saan homme uuesti proovida,» rahustas ta läbikukkumishirmu. Aga ilma suurte ootuste ja surveta osutus kõik olema märksa teostatavam. Käegakatsutav siht on – pea vastu kolm päeva. Neljandal hakkab parem. Silver kinnitab, et märgatav enesetunde paranemine tuleb kahe nädala pärast – seegi pole kuigi kauge siht, kas pole?

Alkoholist loobumise mõjud

Kuid alkohol ei andnud oma ohvrit kergelt käest. «No see oli rõve, see oli vastik! Need võõrutusnähud olid ikka päris jubedad: tunne, et tahaks oksendada, enda kehas on vastik olla, selline meeletu janu – kõnnid poe klaasidest mööda ja sundmõte korrutab peas: «Mine võta see üks õlu!» Kui ma iga päev joon, siis minu närvisüsteem peab ju pingutama, et säiliksid mingidki kognitiivsed võimed. Ja kui alkohol läheb kehast välja, siis närvisüsteem paneb ikka edasi.» Karm oli, aga Silver ei andnud alla. «Esimesed päevad oli puhtalt eksisteerimine, aga liikumine aitas! Ma hakkasin jalutama selleks, et mitte juua.» Jalutamisest kasvas peagi jooks, mida mees varem vihkas. Ühes energia taastumisega hakkas ka vorm kiirelt paranema, isud tasakaalustuma ja kaal langema ilma et Silver sellega eraldi tegelenud oleks. Kõik tänu alkoholist loobumisele.

Nüüd saab Silver Kleimann-Leimann aru, et teda tõukas depressiooni hirm oma tunnete eest. Sa võid emotsioonid hetkeks uputada, aga enese eest ei põgene. «Tunded tuleb kõik vastu võta! Vahet ei ole, kas need on positiivsed või negatiivsed, kõik.» Enda tunnete aktsepteerimine tähendab iseenda vastuvõtmist, mis viib meid sinna, kus pole vaja enam enda eest ära joosta.  

Silver Kleimann-Leimann ja Kristinka stuudios.
Silver Kleimann-Leimann ja Kristinka stuudios. Foto: Silver Kleimann-Leimann

Silver tunnistab, et palju tõuget, isegi survet joomiseks saame me ka väljastpoolt. Jutt pole üksnes pakkujatest, aga ka eluvalikutest, mis sulle tegelikult ei sobi. See on ka depressiooni seeme. «Miks ma üldse sellist elu elan, mille välja kannatamiseks ma pean jooma?» küsis Silver enda käest. Ta tegutses müügi alal, pideva surve ja konkurentsi tingimustes, oli selles küll edukas, aga emotsionaalne pinge jättis oma jälje. Mees otsustas ametit vahetada ning kohe tundis, et osa depressiooni tekitavat koormat on kadunud. Teine avastus tuli uskumusest, et napsi võttes on ta lahedam semu. «Sain aru, et mul on need omadused ja iseloomujooned, mille saamiseks ma jõin, tegelikult kogu aeg olemas olnud. Ma ei tea, miks ma kartsin ja ei saanud neid ilma alkoholita üles leida. See on haige!» Seesama püha tõde kehtib paljude meie elus – tõstame klaasi eesmärgiga saada omadusi, mida me arvame, et meil pole. Kuid inimene on loodud selliselt, et meil on hinges igatsus väljendada jooni, mis meis on juba olemas. Need on lihtsalt kusagile kinni pakitud, ära peidetud või ebakindlustega sillutatud. Mis on võõras, seda me ei oska isegi soovida. 

Silver avastas imelise nipi, mis aitab kainena peost rõõmu tunda: tee sotsiaalne soojendus! Pane muusika mängima, tantsi, kutsu sõbrad külla. Energia liikuma panemiseks ei ole tegelikult üldse alkoholi vaja või end kodus täis kaanida. Proovi – see töötab!

Mõnu saab mujalt ka

Nüüd on Silver veendunud, et sedasama heaolulainet, mida meile annavad alkohol ja muud mürgid, saab ka mujalt. Aga see ei ole sama lihtne ja kiire. «Kui näha natukene vaeva, näiteks kogeda päris ehedat armastust või tulla mugavustsoonist välja ja ületada ennast – siis tuleb ka see laine suhteliselt kohe. Ja sa ei pea selleks midagi võtma!»

Silver saab kõike, mida vajab trenni, läheduse, enda valmistatud toidu, paljude erinevate tervislike viiside kaudu. Jah, see ei tule kohe, aga see hea tunne püsib ja halba mõju ei järgne. Keemilistel ja loomulikel heaolu loomise taktikatel ongi üks suur ja oluline erinevus – keemiline tuleb kohe, kestab vähe, lõhub sind ning maksad kallist hinda. Loomulik tuleb aeglasemalt, aga kestab palju kauem ja pohmelli ei järgne.

Kolm võrratut vabastajat alkoholi asemel

Kui sinu motiiv klaasi tõsta on end vabamalt tunda, lõõgastuda, raskete tunnete või pinge koormast vabaneda, siis aitavad sind:

Raputamine – See käibki lihtsalt nii, raputad kogu keha. Pole kuigi oluline, kuidas sa seda teed, aga oluline on aeg – tuntava mõju saamiseks raputa end 10 minutit. Pane näiteks 10 minuti jagu lemmiklugusid taustaks. Peale seda tunned end vabana, kergena, lõdvestununa. Vaimne õpetaja Ronski Kosky ütleb: «Raputa end iga päev 10 minutit ja ma garanteerin – su elu muutub!»

Tantsimine – sa ei pea oskama tantsida, tee seda, nagu sina teed! Tegelikult sobib igasugune liikumine või treening. Aga tantsus on siis, kui seda naudid, eriti suur energia käivitamise, lõdvestamise ja seksuaalsuse äratamise potentsiaal peidus. Tantraõpetaja Shashi Sollyna ütleb: «Pole võimalik olla korraga pinges ja õnnetu ning liigutada puusi. Tee seda viimast, kaks esimest lahkuvad kohe.»

Armastamine – armastus tervendab, tõstab, maandab ja avardab meid. Seks on parem kui alkohol, aga piisab ka hellast puudutusest, massaažist, kallistusest, käe hoidmisest, isegi vaid armastavast pilgust. See lahustab pinged, mida tahtnuks alkoholiga uputada palju sügavamalt ja tõhusamalt, aega tuleb küll võtta rohkem, aga pohmelli asemel saad intressidena helguse ja heaolu veel mitmeks järgmiseks päevaks. Tervendaja ja massaažiterapeut Bella Skalkina ütleb: «Puudutus loob läheduse ja vabastab meid pingetest nii, et saame olla õnnelikult kohal, ühenduses. Põgenemiseks kaob igasugune soov ja vajadus.»

Paranemine komistamistega

Silver Kleimann-Leimann on oma depressioonist sedavõrd välja tulnud, et suudab kogemusnõustajana ka saatusekaaslastele toeks olla. Kuid ta kinnitab – see pole mingi lihtne asi, et tablett keele alla ja korra. «Ma ebaõnnestusin sel teel mitu korda ja langesin uuesti depressiooni tagasi,» tunnistab mees. «Aga just sellepärast, et ma kohtlesin seda kui haigust, millest ma pean lahti saama. Et ma ei tohi neid tundeid tunda. Kuid probleem seisnes minu elustiilivalikutes ja oma tunnete eitamises. Jaa – ravimid aitasid, psühholoog aitas, aga nii kui asi paranes, läksin ma täpselt sama elu juurde tagasi. Ja depressioon lõi uuesti välja.» Ning varasemas eluviisis on Silver otsustavalt uue lehekülje pööranud.

Väga tähtis on tunded vastu võtta ja nende toodud sõnumid. Tavaline põhjus klaasi haarata on soov mõnest ebameeldivast tundest kiiresti vabaneda. «Aga selle käigus ma võtan endalt ära võimaluse uurida, kust kohast see tuleb, mis on see põhjus,» mõistab Silver nüüd. Kui sa ei saa aru põhjustest ja sõnumitest, siis tunne aina võimendub ja kordub. Kui aga saad, siis oskad seda kuulda võtta ja oma elu vajalikus suunas muuta. Tunnete isoleerimine ning nende eest põgenemine on võimas vaimse tervise probleemide tekitaja! Otsetee kasvatada endale näiteks depressiooni ja ärevust. 

«Kui ma ei näita enda päris mina ja teen end kellekski teiseks, see on väga raske,» teab Silver koormat, mida varem vedas ja mis depressiooni poole tõukas. Miks siis seda tehakse? See tundub turvalisem.

Hea on teada, et väljendades mis tahes enda tunnet kellegi juuresolekul, on see alati sinu tunne, sinu inimõigus. Kui keegi sellele reageerib, siis see vajutab mõnd valusat punkti temas endas, et tekib tema enda tunne. Mille eest sina juba ei vastuta. Sa pole süüdi, kui sinu aususele reageeritakse. Pigem ulatad teisele sõbrakäe, aitad üles leida mõne enda maha maetud tunde, mida ta eitab ja kardab. Tal on valus enda tunde pärast, mitte sinu tunde pärast. Sina annad ka talle valgust ukse vahelt sisse ja võimaluse endaga kontakti saada. Niisiis – ära karda, ära häbene, ära eita ega peida oma tundeid, tunne neid! 

Silver Kleimann-Leimann uuesti rajal – metsas matkamas.
Silver Kleimann-Leimann uuesti rajal – metsas matkamas. Foto: tervevaim.ee

Veel üks võti – tähendus ja ühendus

Silver on veendunud, et depressiooni taltsutamiseks aitab eluviiside korrektsioon, tunnete aktsepteerimine ja pingete tervislik väljaelamine. Kuid lisaks me vajame suhteid – jagamist kellegagi, kes meid mõistab. Armastavas kontaktis on tohutu tervendav vägi. Kuid lisaks kõigele sellele on veel üks jõud, mida oleks kohatu alahinnata – tähendus. Meil on vaja oma ellu tähendust, mõtestatud tegevust, kõrgemat eesmärki. Ja seda tajudes muutume me osakeseks suuremast heast –  kõrgemast teadvusest. Depressiooniepideemia võimendajate reas on oma koht ka pidepunkti ja kõrgema tähenduse kaotanud elul. Leia see taas ja depressioonil pole vaja tulla su uksele koputama, sest oled endaga kooskõlas ning õigel teel.

Kui sind piinab depressioon, siis ära süüdista ennast – sa pole vale, nõrk, halb ega saamatu. Sa pole ka üksi – enamik inimesi kogeb elus mõnd raskemeelsuse episoodi. Depressioon võib olla sõnumitooja – sa vajad muutust! Võib-olla surud end raami, mis on sulle liiga kitsas, elad elu, mis pole sulle õige või oled mürgises suhtes. Depressioon võib tõukuda ka traumast või kaotusest. Põhjuseid võib olla palju, aga alati on olemas väljapääs, ravi ja teraapia. Otsi seda, sa väärid seda! Kuula ära kogu saade – juba see võib olla esimene samm, mis sind toetab ja raskusekoormat grammi võrra kergendab.

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • Fakt – sa pole üksi! Inimesi, kes on elus depressiooni kogenud, on rohkem kui neid, kel seda kogemust ei ole.
  • Mis on «kallurauto» käitumisviis?
  • Miks depressioon on vajalik ning mis sõnumit see kannab?
  • Miks lämmatamine ega põgenemine ei aita?
  • Kuidas on seotud alkohol, mõnuained ja depressioon – kuula tähelepanelikult, need on õudsed lood, ehkki kahjuks nii tavalised!
  • Miks suur ego, võistluslikkus, võimuiha, ahnus, edevus, ambitsioonid ja paljud muud meie ühiskonnas hinnatud jooned sillutavad tegelikult sageli teed depressiooni poole?
  • Miks tähendus on elus vältimatu, samuti kõrgem eesmärk?
  • Mis asi on eluviiside korrektsioon, mis peaks igasugusele ravile ja teraapiale eelnema ning miks see vältimatu on?
  • Silver annab suurepärase retsepti, mis teda aitas ja siiani aitab.

Mis mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust! Kirjuta kristina.herodes@postimees.ee.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 357 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine

Head tervist tähistab mehe jaoks Jägala juga. Silver Kleimann-Leimann.
Head tervist tähistab mehe jaoks Jägala juga. Silver Kleimann-Leimann. Foto: tervevaim.ee

Kes on Silver Kleimann-Leimann?

Ma olen depressiooni taltsutaja. Ehk teisisõnu pole mul võimalik oma kogemust depressiooni ja ärevushäirega ära kustutada. Samuti pole mul võimalik oma depressiivset külge endast eemaldada. Samas ma ei pea ka seda poolt endas alla suruma ega häbenema. Oma depressiivsest küljest olen tegelikkuses kõige rohkem õppinud ja see on mul aidanud kujuneda selliseks inimeseks nagu ma praegu olen ning aitab seda teha ka edaspidi.

Kui ma soovin ratsutada, on minu ülesandeks õppida kõigepealt hobust tundma. Et mõistaksin tema eripärasid, soove, vajadusi ja iseloomu. Ainult siis saame koos olla harmoonilises suhtes. Kui ma lähen ahneks, või soovin panna teda tegema midagi, mida ta ei soovi, siis võin sadulast maha lennata ja haiget saada. Sarnast põhimõtet ma järgin ka enda vaimse tervise kohta. Hea vaimne tervis pole midagi sellist, mida ma saavutan. See on protsess, mille eest pean ma hoolitsema oma viimase hingetõmbeni. Kindlasti tuleb tulevikus hetki, kus ma sadulast maha kukun ja haiget saan. Sest ma proovisin teha midagi, mis pole mõeldud mulle. Aga see on okei, sest kõiki tundeid tuleb tunda ja pole olemas sellist elu, kus kõik on kogu aeg hästi. Ma pean õppima, arenema, kohanema ja muutuma. Mitte keegi ei keela mul uuesti sadulasse istuda ja uuesti proovida. Sellepärast proovingi olla iga päev uuesti rõõmus, kasvõi korraks.

Kogemusnõustaja Silver Kleimann-Leimanni leiad tema kodulehelt terve vaim, tuttavaks on temaga võimalik saada Instagramis, leheküljel kogemusnõustaja silver. Silveri trump on tema jäägitu ausus – ta on käinud läbi tulest ja veest, kogenud sügavat valu, läbikukkumisi ja enesehävitust ning ta julgeb seda ausalt jagada! Kõik see on nüüdseks minevik, aga osa temast, mille tunnistamine aitab ka teisi depressioonimülkast välja ronida.

Silver Kleimann-Leimann on praegu täis optimismi ja elurõõmu.
Silver Kleimann-Leimann on praegu täis optimismi ja elurõõmu. Foto: tervevaim.ee

Silver soovitab raamatut

«Start with Why»
«Start with Why» Foto: Start with Why

«Start with WHY»

Simon Sinek

Alusta sellest – miks? New York Timesi ja Wall Street Journali bestsellerite nimekirja jõudis raamat lihtsa, selge ja toimiva eneseabipraktika pärast. Selles raamatus näitab Simon, et juhid, kellel on olnud maailmas suurim mõju, mõtlevad, tegutsevad ja suhtlevad ühtemoodi – ja see on vastupidine sellele, mida kõik teised teevad. Aga mida nad siis teevad? Nad teavad, miks. 

Simon nimetab seda võimsat ideed Kuldseks ringiks ja see loob raamistiku, millele saab organisatsioone üles ehitada, liikumisi juhtida ja inimesi inspireerida. Ja kõik algab julgusest ausalt küsida – miks? Ja kas see on meile oluline miks või kellelegi teisele? Kui me eemaldame oma elust need asjad, mis pole meie jaoks vajalikud ja olulised, siis tekib meile aega tegeleda asjadega, millel on tähendus. See on otsustav samm edu, enese aktsepteerimise ja iseenda elu juhtimise suunas.

Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles