NAISTEJUTUD Jultumusel pole piire: «Sa räägid minu selja taga minust halba ja ütled, et sa austad mind?!»

Lisatud lugejate kirjad
Copy

Ta tuleb kõige laiema naeratusega ning... lööb sulle noa selga kohe, kui saab. Miks? Vahel omakasu eesmärgil, vahel kadedusest, vahel lihtsalt... ajaviiteks. Kurb tõdeda, aga suurem osa intrigante on naised. Nad on kuratlikult kavalad, aga südametud võtted, mida nad kasutavad, on tegelikult üsna sarnased. Kaitse end enne kui hilja!

«Mu sisetunne hoiatas mind algusest peale – miks ta on nii kahtlaselt ülisõbralik,» räägib «Naistejuttude» kuulaja Katrin Grigorenko. Ometi lasi ta hoiatava tunde endast mööda minna ning otsustas inimesest siiski head uskuda. Uus riik, uus ettevõte, uued kontaktid – küllap tundus mingil põhjusel intrigandile, et uus särav töötaja on talle hea saak.

Selles loos saad teada

  • Lai naeratus ja ülevoolav sõbralikkus – see võib olla ohu märk!
  • Kuidas toimivad õngitsustarkvara inimversioonid?
  • Kuidas intrigante ära tunda?
  • Manipulaatori sõnavara – sellist keelt nad kasutavad
  • Milliseid sõnu kasutavad valetajad?
  • Miks enda piiride kehtestamine on igaühe enda ülesanne?
  • Miks ei tohi kunagi ebaõiglust enda koormaks jätta?
  • Kuula kindlasti ära terve saade ning sinuga on edaspidi palju raskem manipuleerida. Vestlus ja lugu on erinevad, need täiendavad teineteist!

Neljasilmajutt kanti ette

Mis siis juhtus? Katrin usaldas inimest, küsis temalt nõu. Eks manipulaator haistis kohe intriigi ja pressis ka väga: «Räägi-räägi, sa ju lubasid.» Vestluses sisaldus kerge kriitiline noot kolmanda isiku aadressil. Ja seda tal vaja oligi! Vaid veidi aega hiljem kuulis Katrin, et seljataga susserdaja oli nende neljasilmavestluse otsejoones ette kandnud. «Mu sisetunne kahjuks ei valetanud.» Intrigandi eesmärk oli inetu – hävitada suhted Katrini ja inimese vahel, kellest juttu tehti. Kuid nemad kaks said omavahel asjad ausalt selgeks räägitud ning on endiselt sõbrad. «Ta on mõistlik, täiskasvanud inimene, meie vahel ei tekkinud mingit probleemi. Aga minu sisse jäi kripeldama – kuidas sa võid niimoodi teha?»

Katrin kannatas kaks-kolm päeva ja otsustas siis, et ütleb tema usaldust kuritarvitanud inimesele otse välja, mida sellest arvab. «Ma tegin selle ära ja see oli minu jaoks tohutult suur eneseületus,» jutustab naine. «Ma olen uues kohas, ma ei taha konflikte. Aga kui asi ketrab mu peas, pean ma selle ära rääkima.» Katrin leidis sobiva momendi, kus reeturlik naine oli üksi kohviruumis, astus ligi ja ütles: «Palun, kui ma midagi sulle usaldan, ole kena ja ära kanna seda järgmine kord edasi.» Intrigant alguses vaikis kohkunult, aga siis kogus end, hakkas vaidlema ja oma tegu õigustama: «Ma austan sind, aga mulle ei meeldinud, kuidas sa temast rääkisid!»

Sel kohal kehtestas Katrin oma piiri, mida oligi kohane teha: «Stopp! Sa räägid minu selja taga minust halba. Ja sa ütled, et sa austad mind?» Sel hetkel sai intrigant aru, et on paljastatud ja Katriniga ta oma inetuid mänge mängida ei saa.

Miks ta seda, et talle miski ei meeldinud, otse ei öelnud, vaid selja taga ussitama jooksis? Sest intrigantide loogika toimibki nii. See hetk, kui ta klatši kätte sai, ta naeratas mesimagusalt ja noogutas. Kuid ilmselgelt ei oodanud naine, et ta tema alatu ja reetliku käitumise pärast vastutusele võetakse. 

Lugejad: kui keegi ei julge rääkida, siis manipulaatorid pääsevad puhtalt

Saatele tuli palju kirju, mis kinnitab – intrigantide inetute tegudega on kokku puutunud enamik meie hulgast. Avaldame mõned neist.

Ahoi! Kuulasin intrigantide saadet ja see vääriks järjelugu – inimesed, kes provotseerivad inimeste vahel tüli selleks, et enda meelt lahutada.

Jah, päriselt, sellised inimesed eksisteerivad! Tagamaad võivad neil olla muidugi erinevad. Näide elust: sel mehel oli suur sõpruskond. Vaikselt on seltskonnas tekkinud ka paare ja salasuhteid. Kuna antud intrigant oli loomulikult ka nartsissistlike joontega show-mees, punus ta ise suhteid kahes suunas korraga, üks avalik ja teine salasuhe. Samal ajal tekitas ta seltskonnas pingeid sellega, et sosistas ühele pool infot, teisele pool ja kolmandale üldse väljamõeldud «fakte». Kõik tundsid, et peavad varjama. Loomulikult käisid lugude juurde ka ähvardused. Kuniks kõik peale tema enda olid tugeva pinge all.

Lugu lahenes nõnda, et ühel julgel inimesel seltskonnas viskas kaane pealt ja ta otsustas kuuldud lugu jagada – see vestlus oli viljakas. Kahepeale pandi pusle kokku. Kaks vaprat võtsid ülejäänud seltskonna kokku, avasid kaardid ja lepitasid ära ka kolmiksuhtesse punutud naised. Ja pahapoiss visati ühiselt sõpruskonnast välja. 

***

Tere! Mina olen kogenud seda, et kuna kõik on viisakad ja ei taha inetutest tegudest rääkida, siis manipulaatorid pääseva sageli puhtalt. Halvad inimesed saavad aktiivselt kurja teha sel lihtsal põhjusel, et head inimesed on passiivsed ja eelistavad mitte midagi teha. Karm, aga nii ongi!

Jah, üks ära kasutatud või reedetud inimene lõpetab suhtlemise, aga halb inimene läheb ja leiab alati uued heausksed ohvrid. Ainus, mis aitab, on rääkida! Öelda otse, öelda kõigile nii, nagu asi on. Intrigant jääb intrigandiks, valetaja valetajaks. K. S.

***

Tere! Kuulasin saadet suure tähelepanuga. Saade tuli hetkel, mil minu isiklik sarnane teema oli taas üles kerkinud. Intriigid perekonnas. Ma ei ole varem kirjutanud tagasisidet, kuid täna on see päev: esimest korda elus.

Minu õde on aastaid pununud huvitavaid skeeme. Ta on ennast eraldanud vanematega suhtlemisest ja hoolitsemisest, lihtsalt arvab, et on teinud piisavalt. Emale mõjub tema ründav, emotsionaalselt vägivaldne ja süüdistav hoiak täiesti mõistetamatult.

Ta ei külasta vanemaid aastaid, ei helista, ei tunne huvi, vahel saadab paki. Ei selgita enda käitumist – mõistatage palun ise. Igale paki saatmisele järgneb tänukõne vanemate poolt, lootuses säilitada kontakti oma lapsega.

Mina aga näen, et see on konksu otsas hoidmise skeem, tehes ennast ohvriks, mida kroonib salapärane süüdistus, et meie kohtleme teda halvasti. Ta tõstab ennast läbi pereliikmete madaldamise. Salakaval naeratus ja abivalmidus tuleb kohe ilmsiks iga vähegi võõrama inimesega suheldes. See rollivahetus võib juhtuda hetkega. Loomulikult otsene arupärimine käivitab ões agressiooni, viha, vaikimise.

Ema 80 aasta juubeli eel võtsin end kokku ja proovisin õega suhteid parandada. Püüdsin olla aus ja mõistev. Aga tema poolt vaid süüdistused, salgamised, ähvarduste laviin, minevikuteemade ümber pööramine, mida tema enda sõnul enam andestada ei saanud. Tuua õde pere juurde tagasi mul ei õnnestunud. Kui nõustuda, andestada ega mõista ei olnud võimalik, siis pöörati kõik minu vastu tagasi. Ja nii see piiride kehtestamine meil lõppes: minu ausus tekitas keeristormi – süüdistuste, kadeduse ja viha kompoti, mil pole mingit seost tänase päeva eluga. Me oleme 55+, mul on pere ja täiskasvanud lapsed, teisel poolel see kogemus puudub.

Iga intriig, susser ja vusser tekitavad minus suurt ebamugavust. Võttis pikalt aeg, et üldse aru saada, mis toimub. Õnneks järgisin sisetunnet, ütlesin enda seisukohad välja, isegi saatsin kirja. Tundsin suurt hirmu enne, selle kohtumise ajal ja pärast. Loomulikult ei võtnud õde selgitusi vastu. 

Seepärast ma olen võtnud aja maha oma õega suhtlemisel. See olukord on pannud mind rohkem endasse vaatama, enda vajadusi märkama. Aus olemisega ei kaasne piinlikkust ja häbi. Et õega saaks mingi uus usaldus tekkida, peaks ta omalt poolt ka mõne hooliva teo tegema. 

Kuulan «Naistejutte» juba pikalt. Igas saates on mõtteid, mida endale jätta. Olen tänulik, et sattusin ja jäin teid kuulama. Saadet kuulates tekkis rahunemine ja ma sain koorma nimega õde enda seljast kergemaks. R. M.

***

Tean naist, kes püüab iga kord teistelt välja lüpsta n-ö kuulujutumaterjali. Kui see ei õnnestu, siis hakkab lahkelt ise jagama – isiklikke asju valimatult kõigi ühiste tuttavate kohta. Enamasti on teema sisuks mõni kena naine, kellel on edukas mees ilmselt ainult selle pärast, et mees ajab taga ilu ja naine raha. Isegi kui keegi seltskonnas mainib, et kuule, tunnen neid inimesi isiklikult ja see jutt ei vasta tõele, siis tema on kindlasti «kuskilt kuulnud» vastupidist. Kui tal aga õnnestub jääda neljasilmajuttu puhuma, muutub ta väga hoolitsevaks: «Kas teil on ikka kõik hästi? Mulle tundus, et ta täna oli sinuga tõrges.» Ja kui tabada mõnd inimest sel õrnal hetkel, kus tõesti on vaja jagada, siis õnnestub seda gossip'i materjali sealt üksjagu palju kätte saada. 

Või siis kui ta on mõne tüli või vaidluse tunnistajaks, hakkab takkajärgi eraldi mõlemat poolt susima ja utsitab tüli veel enam üles….

Antud naisterahva puhul on tegemist väga katkise inimesega, kes sõna kõige otsesemas mõttes elab vales. See on tekitanud temas tugeva kadedustunde ja pahameele kõigi vastu, kel läheb paremini kui temal. Kui kõik teda ümbritsevad inimesed jäävad kasvõi kergelt alla selle lati, on kõik hästi. Kui aga kellelgi läheb paremini, jääb see inimene otsemaid hambusse. Kuid igal käitumisel on piir! Üha enam «unustatakse» teda seltskonda kutsuda. A.

***

Kurb lugeda, aga see on täpselt elu!

Minul on halb kokkupuude inimesega, kes teiste alandamise kaudu end kollektiivis upitada üritas. Ronis alguses sõbraks, sai üht-teist teada ja siis pani kokku inetu loo ning naeruvääristas endise tuttava. Rääkis nii koledad lood kokku, et tõrjus teise sellega lausa seltskonnast välja, mõnitas, alandas.

Mitu korda läksid teised grupis isegi õnge – keegi ei julge ju selle poole hoida, keda taga räägitakse. See on klassikaline manipulatsioon – soovides olla ise «insider» tuleb leida keegi, kes on «outsider». Soovides olla ise «liitlane», on vaja kiiresti ohverdada ühine «vaenlane». Aga kui see juba mitu korda järjest kordus, siis hakati aru saama – oota, see teine inimene pole ju midagi teinud, aga inetud lood tulevad aina samast allikast, äkki on siin seos? Aga kuni keegi seda veel välja öelda ei julgenud kogu see vastik alatus kordus.

***

Tahtsin öelda, et oli hea kuulamine. Oli tundeid, millega saab samastuda ja oli ka jätkuvalt arusaamist, millega peab ise veel tööd tegema. Aga Katrin on väga äge, imetlen tema julgust asjad ausalt välja öelda ja eneseületust. K.

Allikad: lugejate ja kuulajate isiklikud lood ja tagasiside

Katrin ja Kristinka stuudios.
Katrin ja Kristinka stuudios. Foto: Kristina Herodes

Manipulaator armastab vaikust

Räägime asjast, mida on tavaks maha vaikida – intrigantidest, kes teiste elu kihva keeravad. Me võime olla helged ja elada usus, et kõik inimesed on ilusad ja head. Ei ole. Öeldakse küll, et kes teisele augu kaevab, see ise sisse langeb, aga paraku õnnestub manipulaatoritel pikka aega ka täitsa süütuid inimesi lõksu püüda. Ja see on ebaõiglane!

Mis siis teha? Sel kohal tuleb oma suu lahti teha ning otsekoheselt oma piirid paika panna: minule selline käitumine ei sobi! Vähesed julgevad seda teha. Katrin julges. Jah, ühe ohtliku ja halva silmakirjaliku «sõbra» ta sel moel kaotas. Kuid teised kolleegid tunnistasid seda kuuldes: «Sa tegid seda, mida me kõik juba ammu oleks tahtnud teha. Lihtsalt keegi ei julgenud!» Kolleegid hiljem ka hoitasid: sellest inimesest hoia eemale. Paraku liiga hilja. Ehk siis üks oluline asi – intrigant ja manipulaator elab oma ilusa fassaadi taga ja on veendunud, et keegi ei näe tema alatuid manöövreid läbi. Kuid inimesed pole rumalad. Enamik näeb ja teab, et tegu on ebausaldusväärse ja halva inimesega. Nad lihtsalt ei ütle.

Mis edasi sai?

Katrin tunnistab, et öelda otse välja, mis teda häiris, oli väga hirmus. Kuid kohe, kui see tehtud sai, hakkas parem. «Tundsin kergendust! Minu jaoks ei ole nii lihtne öelda välja, mis mul hinge peal on, aga kui seda teed, siis sa ei pea seda koormat enam ise kaasas kandma.»

Intrigant, kes Katrini reetis, loomulikult ei tunnistanud kunagi, et midagi valesti tegi. Vastupidi – ta alustas dramaatilist ja ülevõimendatud mängu sellest, kuidas temale on metsikult liiga tehtud. See on manipulaatorite klassikaline vastus – kui keegi nad paljastab, käituvad nad kohe ohvrina, nagu oleks tõe väljaütlemine maailma suurim solvang ja ebaõiglus number üks. Tema, kes ta on nii hea inimene! Ja keegi julgeb talle varju heita! Intrigant väidab, et see on ennekuulmatu vale, kuid kõik ümbritsevad teavad ammu, et just selline tüüp ta on ning nii alatult käitubki. Inimesed pole ju pimedad.

Varasema mesimagususe asemel lõppes isegi viisakas tervitamine. «Karistus» laienes ka kõigile, kes Katriniga sõbrustasid – intrigant kohtles halvasti ega teretanud ka neid. Sest teda oli ometigi ju nii kohutavalt solvatud sellega, et keegi ütles välja selle, mida ta siiani oli segamatult saanud teha. Lisaks blokeeris ta n-ö kurja Katrini Instagramis ära. Väga küps. «Ka ma võin ausalt öelda, et ka mina olen seda teinud. Igaühel on erinevad viisid, kuidas pahatahtlikke inimesi eemale hoida. Ma ei ole samuti puhas poiss,» tunnistas Katrin muiates. Aga miks mängida sõprust, kui teod on juba tõestanud – see inimene soovib sulle halba, mitte head! «Minu usaldust kuritarvitati ja reetmine on alati sama valus.»

Katrin Grigorenko ja Kristinka teevad saadet.
Katrin Grigorenko ja Kristinka teevad saadet. Foto: Katrin Grigorenko

Laibad paremal ja vasakul

Lihtsam on vait olla ja teha nägu, nagu midagi poleks juhtunud. Ja siis jätkab intrigant oma teekonda, emotsionaalsed laibad paremal ja vasakul tema teed sillutamas. Tema usub, et süüdi on kõik teised, tema ise mitte iialgi.

Öeldakse küll, et ole tark ja tasakaalukas, ära vali võitlust, aga siin on oluline erinevus – iseennast ei tohi reeta! Endale saab kindlaks jääda ka võitlusse minemata, aga oma tõde maha vaikides sa hülgad selle. Ei, argus ei too sulle head karmat! Katrin võttis riski ja ei kaotanud mitte midagi! Võitis tagasi oma hingerahu, toetuse ja austuse ning elimineeris õela inimese, kes talle enam haiget teha ei saa. Intrigant ei muutu, aga maailm Katrini ümber muutus kraadikese helgemaks ja turvalisemaks.

Päästjaid pole vaja

Kuidas siis käituda, kui kuuled kellegi kohta midagi, kes ise juures pole? Sinu asi pole olla sõnumitooja – info edasikandmisega ei ole vaja tegeleda. Info jõuab sinna, kuhu jõudma peab. Kellegi teise suhteid ei ole vaja minna sorkima, parandama ega mõjutama. 

Iga inimene, kes võtab endale sellise rolli, ei ela enam oma elu. Ta teeb valet asja vales kohas ja loomulikult tekitab see talle endale vihavaenu ja probleeme. «Siis ei tasu ka olla solvunud, kui see sulle endale tagasilöögi annab,» soovitab Katrin.

Teeme asja klaariks – päästmine ja selle vajalikkus on üks draamakolmnurgast lähtuva maailmavaate vigaseid tõlgendusi. Enamik inimesi ei vaja päästmist ja kindlasti ei vaja päästmist keegi, kes seda sinult ei palu. Selle asemel võiks tegeleda oma enda elu elamisega. Endale võib olla ilus valetada: «Aga ma tegin ju ainult head!» Vaatame edasi – tihti on päästja motiiv soov hoida teist ohvri rollis, tema elu kontrollida, kinnitada endale oma vajalikkust, võimukust ja tähtsust. Inetu ja isekas? Täpselt nii!

Kuidas intrigante ära tunda?

«Minu isiklik kogemus – kuula sisetunnet,» sõnab Katrin. «Ja ma kindlasti ei kuula oma sisetunnet alati. Ma alles õpin, kuidas seda teha.» Kuid on ka konkreetsemaid märke. Kui inimese emotsioonid ei tundu adekvaatsed, vaid teeseldud. Hetk tagasi pahandas kellegagi, sekund hiljem on suu kõrvuni. Kui sinus tekib küsimus, kas teise tunded on ikka ehtsad, siis väga võimalik, et polegi. «See võltsnaeratus! Kuidas sa esmaspäeva hommikul kell seitse ikkagi nii rõõmus oled?!»

Valetajatel on veel üks iseloomulik ühine joon – nad kasutavad ülemääraselt palju ausust rõhutavaid väljendeid ja sõnu: usu mind, täiesti ausalt, eestlase ausõna, nagu kommunist kommunistile, täiesti siiralt, päriselt... Sel kohal tasuks endale meelde tuletada, et ausus pole vestluse eriomadus, vaid normaalne baasomadus – võiks olla elementaarne, et inimesed on vastastikku ausad. Kes seda rõhutab, tunneb vajadust midagi kinni katta ja glasuurida. 

Miks nad intrigeerivad?

Manipulaatoritel on alati eesmärk. Ta pole iial lihtsalt sõbralik, ta astub sulle ligi nagu õngitsustarkvara kahel jalal. Teda huvitavadki just pikantsed, isiklikud, hea kui veidi piinlikud detailid inimese, tema suhete ja arvamuste kohta, mida ta saaks sobiva juhuse avanedes tema vastu ära kasutada. Nad ujuvad külje alla, et koguda kompromiteerivaid fakte. Neil on konkreetne töö, nad ei tule niisama sumisema. Ja kuna nende maailmas on valetamine lubatud, moonutavad nad neid faktikilde vähimagi südametunnistuse piinata. 

On ka intrigante, kes räägivad ise neljasilmavestlustes vägagi inetuid lugusid teiste kohta, panevad kuulujutu veerema ja hiljem kuuled, et hoopis sina oled seda lugu rääkinud. Ehk topeltmäng ja vale on tavalised. Ainus võimalus end hoida ongi vaid eemale hoida. Manipulaatoriga suheldes jääb alati kaotajaks õiglustundega ja eetiline inimene, sest kuna need mängureeglid intriganti ei takista, on tal igas olukorras ebaausad eelised ning lihtsam võita.

Intrigant võib sinu kohta kogutud haavavaid detaile hoida oma salakonto peal aastaid ja siis, kui hea võimalus avaneb, sulle noa selga lüüa. Miks? Manipulaatori motiiv on võim ja kontroll ning kuna ta ise ei suuda luua terveid inimsuhteid, ei usalda ta ise kedagi. Manipulaator arvab, et kõik on samasugused, teevad head nägu ja halbu tegusid. 

Loe lisaks 

Manipulaator
Manipulaator Foto: apollo.ee

Kuidas pääseda manipulaatorite küüsist

Christel Petitcollin

Kas manipulaatoreid on meie ümber vähem, kui silm kinni pigistada ja neist mitte rääkida? Ei. Nad on ikka alles. Aga nemad on rahul – saavad oma tumedaid tegusid teha ja inetusi hea näoga glasuurida. Sest enamik inimesi ei kujuta isegi ette, millisteks alatusteks ja inetusteks on võimelised intrigandid ja manipulaatorid! Neil inimestel pole moraali ega südametunnistust. Sinu draama ja kannatused on neile toit ja meelelahutus.

Vaimne manipuleerimine toimub alati teadlikult.  Puutume sellega ju igapäevaelus sageli kokku: emotsionaalne väljapressimine perekonnas, võimumängud tööl, ühe elukaaslase domineerimine teise üle, sõbra survestamine… Leidub ohtlikke ja destruktiivseid inimesi, kelle eesmärk on läbi sajandite olnud üks: rahuldada oma vajadusi teiste arvel. Nende lihtsad ja ühtaegu komplekssed võtted on hirmutavalt tõhusad. Kuid need võtted on samasugused! Loe ja tunned need ära! Kannatajaks on alati manipulaatori ohver – rusutud, stressis ja segaduses, sest nende lähikonnas olev manipulaator imeb nad nagu vampiir energiast tühjaks. Christel Petitcollin on inimsuhete ja personaalse arengu uurimisele pühendunud koolitaja, lektor ja kirjanik. Ta on transaktsionaalse analüüsi, neurolingvistilise programmeerimise, Eriksoni hüpnoosi ja Frank Farrelly provokatiivse teraapia koolitusega spetsialist, kes on lähemalt uurinud manipuleerimise mehhanisme ja vaimset üliefektiivsust.  Selle raamatu kirjutas Christel Petitcollin toeks ja valguse näitajaks just nendele igapäevase kontrollimise ja manipuleerimise ohvritele. Ja nii kurb, kui see ka pole – enamik neist elab heas usus, sest manipulaatorid on südametud, julmad ja kuratlikult kavalad!

Silmakirjatseja tume maailm 

Intrigandi maailm on võitlustander, kus ta tunneb hirmu, ebakindlust ja ebaturvalisust. Miks ta reedab? Tihti ise uskudes, et see on parim kaitse – tuleb kiiresti esitleda oma inetut versiooni enne, kui teine seda teeb.

Kuid enamikku neist tegudest, mida intrigant usub teisi tegevat ja mille eest ta ennast kaitseb, ei tee terve, tasakaalus ja südametunnistusega inimene mitte kunagi. Ei ole normaalne rääkida halvasti oma ekskaasast või endisest sõbrast – lojaalsus ja heasoovlikkus peaks kestma igavesti, üle kehtiva suhtestaatuse.  

Kui endine armastaja või sõber muutub reeturlikuks, on valus tõde see, et armastust ei ole teie vahel kunagi olnud. Olid mingil perioodil lihtsalt talle vajalik, kasulik või asi, mida ta soovis endale saada. Inimene, kes on ebausaldusväärne, jääb selliseks alati, ta ei muutu. Teda kannustab kontrolli ja võimu illusioon ning sageli soov otseselt halba teha.

Need pole ausad võtted

  • Intrigant soovib kontrollida olukorda, sind ja sinu mõtteid. Ära allu manipulatsioonile – õigus kontrollida oma elu kuulub sulle enesele!
  • Ta ei austa sinu piire, vaid ületab neid teadlikult või ignoreerib neid. Manipulaator testib alati, kui halb tal olla lubatakse ja tema õelusel pole kahjuks piiri.
  • Ta tekitab probleeme ja tülisid vaid selleks, et midagi toimuks. Tema tuim ja tühi sisemaailm tunneb muidu igavust.
  • Sinu ebakindlus ja mure valmistavad talle naudingut – mul on mõju!
  • Kõik oma vead projitseerib ta teistele.
  • Ta on suur sildistaja – talle meeldib mõnitus, alandus, hinnangulisus. 
  • Ta on häälestatud otsima ja nägema teiste vigu, veidrusi, puudujääke, eksimusi. Ise asub ta kriitikast kõrgemal.
  • Ta naeruvääristab sind ja su väiteid, eriti, kui tajub sinus ohtu. 
  • Ta pole kunagi rahul – miski ega keegi pole tema silmis piisavalt hea. 
  • Kui keegi saab millegagi hakkama, kui sul veab, paistad silma, tajub tema seda isikliku solvanguna ja tõttab teist maha tõmbama, valetama, ründama. 
  • Ta pole iial tänulik, vaid usub, et teised peavadki talle teeneid osutama ning tema soove silmist lugema.
  • Pane tähele tema huumorit – see on alati õel, julm, teisi halvustav sarkasm. Kuid tema enda üle ei tohi keegi vähimatki nalja teha!
  • Ta ei vastuta oma tegude, sõnade ega tujude eest – teised on kõiges süüdi! 
  • Ta saadab korda kõige võikamaid ja alatumaid tegusid ning poeb siis kiiresti ohvri maski varju – tema, vaeseke, alati see kannataja! Näe see läbi! Ohvrimäng on korduvalt nende naha päästnud, nad oskavad seda meisterlikult.

Allikas: Manipulation and Mind Control, Chemotaxis App

Usaldus tuleb välja teenida

Katrin tunnistab, et ta on saanud elus palju kordi vastu näppe, aga eelistab endiselt inimesi usaldada. «Väga raske on elada nii, et ma ei ole avatud. Ma ei usalda kõiki pimesi, selge see, aga mulle on omane uskuda inimestest head.»

Tõsi, intrigant võib nii käituda põhjusel, et tema enda tundemaailm pole välja arenenud. Tal polegi empaatiat ega võimet teiste tundeid väärtustada, ta on emotsionaalselt ebaküps. Võib kaasa tunda. Kuid see ei anna talle mingit õigustust teistele halba teha! 

Ideaalses maailmas on vastutus ühene – vastutab see, kes reedab teise usalduse. Aga mingil määral vastutab ka teine – miks ta andis teisele usalduse, mida see väärt ei ole? Siin tõuseb taas esile piiride teema. Tohutu avatus ja ülejagamine võib olla märk isiklike piiride puudumisest või liigsest elastsusest. Ja intrigandid haistavad kohe ära – siit on midagi saada! Piiride teema on laiem ja väga oluline. Kui soovid sel teemal eraldi saadet, kirjuta Kristinkale – teie soov on meile seadus.

Kui sa ise oma maja uksi kinni ei pane, oled osaliselt vastutav ka selle eest, et õel ja pahatahtlik inimene saab segamatult sisse marssida ja kurja teha. Teine kasutab olukorda alatult ära, hea inimene nii ei tee, aga samas – kelle asi on valvata?

Kui sinuga on käitutud halvasti, on selle väljaütlemine samuti oma piiride kehtestamise vorm. Lisaks sõnum endale – ma austan ennast ise ja ei reeda ennast!

Ettevaatust, manipulaatorid on kuratlikult kavalad!
Ettevaatust, manipulaatorid on kuratlikult kavalad! Foto: Shutterstock

Ettevaatust – 4 tavalist manipuleerimistehnikat

Miks me ohvriks langeme? Sest sõnadega glasuuritakse ära ka kõige võimatumad teod. Kui tunned ära midagi järgnevast, siis tea – sa pole süüdi!

Sina oled alati süüdi! 

Ükskõik, kui palju sa ka ei püüaks, manipuleeriv inimene leiab viisi, kuidas sind kõiges süüdistada. Kui sa ütled midagi kriitilist või juhid tähelepanu ilmsele väärkäitumisele, vastab ta järsult, õelalt ning ründavalt. Enamasti solvab isiklikult: «Vaata, kes sa oled! Ja sa arvad, et sul on õigust siin midagi üldse öelda!» Mida iganes ta teeb – süüd ja vastutust kannad sina.

Ma teadsin!

See on teine viis, kuidas mürgised inimesed proovivad sinu üle kontrolli hoida: nad jätavad mulje, et nad teavad täpselt, mida sa öelda või teha kavatsesid. Kõik on nende jaoks ette ennustatav: «ma teadsin, et sa seda ütled» või «ma teadsin, et sa nii käitud». See on lihtsalt nende viis võimu kehtestada – kes teab, see ju juhib, kas pole?

Segadus meeldib neile

Ta ei vasta, vaid ajab segast juttu, mis muutub hetkega. See on üks manipulaatorite lemmiktaktikaid: kui sa esitad talle küsimuse, millele ta ei taha vastata, siis annab ta sulle pika ja keerulise vastuse, mis ajab sind segadusse ning milles sageli puudub loogika. Jää enda juurde ja korda küsimust, ära lase end eksiteele viia.

Gaasi keeramine

Terminiga gaslighting tähistatakse üht mürgiseimat tehnikat, mille eesmärgiks on panna ohver kahtlema oma reaalsus. Manipulaator soovibki, et sa usuksid, et oled hulluks läinud. Siis pole sinust enam võrdset vastast, kes saaks tema inetud teod paljastada.

Sellel on kolm faasi. Kõigepealt surub manipuleerija ohvri ebamugavasse positsiooni. Niipea, kui ohver ebaharilikule käitumisele reageerib, ütleb mürgine inimene: sa kujutad ette! reageerid üle! sa oled haige! Kurb on see, et kui sõnad ja teod piisavalt kaua vastuolus on ning seda saadab kaaslase negatiivne sisendus, võibki see tema vaimset tervist kahjustada. Kannataja jääbki uskuma, et viga on temas. Järgneb üha süvenev depressioonifaas, kuni inimene kaotab täielikult minataju, unistused, soovide ja usu endasse. Manipulaator tunneb end võitjana.

Allikad: Dagmar Lamp, Higher Perspective, Psychology Today

Vali, kellega rõõmu jagada

Selge see, et oma muresid jagame inimestega, kes on usaldust väärt. Aga rõõmu – seda tohib ometi kogu maailmaga jagada?! Paraku mitte. «Sest nii palju on meie keskel kahjuks kadedust,» teab Katrin Grigorenko. «Just need samasugused suure naeratusega inimesed. Kui natuke tähelepanelikult vaadata teise reaktsiooni hetkel, kui sa midagi jagad – sa oled õnnelik, särad, sul läheb elus hästi... Siis sa märkad – tegelikult tema naeratuse taga ei ole heameelt sinu edu üle!» Seal võib peituda otsene pahatahtlikkus, vimm ja viha.

Sinu rõõm võib olla intrigandile päästik, mis käivitab tema õeluse, kadeduse ja pahategude ahela. Ta õigustab oma tegusid endale sellega, et elu on talle võlgu ning sina oled ebaõiglaselt saanud midagi, mis peaks kuuluma hoopis talle. Nii et mõistlik on valida ka seda, kellega oma rõõmu jagad.

Need on müstilised lood, mida intrigandid meie selja taga teevad. Neid ei takista hoolimine, moraal ega südametunnistus. Ja need inimesed elavad ja tegutsevad meie keskel. Pea igas grupis, kollektiivis, sõpruskonnas, perekonnas on mõni intrigant, kes teeb täpselt nii palju halb kui tal lastakse teha. Kedagi saadavad kõikjal skandaalid, ta on enda sõnul kogu aeg ohver - ära usu! Ta ise külvab kõikjale mürgiseid seemneid. Kuula ära kogu saade ja tunned intrigandid edaspidi ära – sinuga enam manipuleerida ei saa.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 361 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Katrin Grigorenko otsekohesest maailmast saad osa siit.

Teised ajakirjad

Tagasi üles